Tung förlust för GAIS mot Norrby

2021-11-01 1:00

Anders Fagerlund

Halloween-tider och visst blev det en skräckinjagande match för oss grönsvarta när GAIS ställdes mot Norrby IF i den 27:e omgången av Superettan. Slutresultatet blev 1-4 i bortalagets favör, efter 0-3 redan i halvtid.

“Det gäller att vi jobbar som vi gjorde mot Helsingborg, för gör man det, då ökar chansen att man får marginalerna med sig”, hade Stefan Jacobsson sagt inför matchen i en GP-intervju.

Matchens inledande 22 minuter hade också varit ganska jämna och GAIS hade till och med hunnit skapat en del framför Anton Cajtoft i bortamålet.

Ändå stod det hemska 0-3 på tavlan. Vad hände egentligen?

Jo, på åtta ödesdigra minuter, från minut 14 till minut 22, hade först Robin Strömberg blivit helt fri i vänster straffområde efter en markeringsmiss och enkelt gjort 1-0. Därefter hade ett långt inkast först nickskarvats och sedan råkats stötas in i eget mål av Malkolm Moënza. Och till sist, i 22:a, kom ett nytt uppspel på hemmalagets vänsterkant med efterföljande inlägg som måltjuven Dijan Vukojevic enkelt placerade in bakom Mathias Karlsson.

”Det är katastrof”, medgav ”Myggan” Lindberg i halvtidsintervjun. På några korta sekvenser hade GAIS skapat sig en uppförsbacke brantare än cykelvägen upp mot Stigbergstorget.

Ja, katastrof. Skräck.

För egentligen är det inte så mycket mer att skriva hem om angående den här matchen för oss som älskar och lider med vårt kära GAIS.

Tidiga byten redan innan halvtidspaus. In med Niclas Andersen och Richard Yarsuvat. Där försökte Stefan Jacobsson skapa förändring från bänken. Men utan något direkt resultat. Inte heller Joachim Åbergs inhopp direkt efter paus skulle göra någon stor skillnad.

Den andra halvleken blev istället en lång, utdragen transportsträcka. Norrby kunde ligga lugnt och tryggt i sina försvarspositioner mot ett hemmalag som lyckades åstadkomma mycket lite anfallsmässigt.

Om det fanns en liten liten strimma hopp försvann den när Mathias Karlsson 20 minuter in i halvleken förlorade bollen utanför straffområdet till Luis Argudo som enkelt förvaltade friläget till 0-4.

Ett förnedrande nederlag bredde ut sig som ett vått och smutsigt lakan över de nästan 4000 åskådare som hade tagit sig till Gamla Ullevi den här novemberkvällen.

Richard Yarsuvats 1-4-mål i slutskedet möttes med jubel men hade bara en anekdotisk karaktär. Förlusten var sedan länge ett faktum, just en kväll då GAIS minst av allt behövde en förlust.

“Det är tajt och jävligt där nere”, sa Stefan Jacobsson inför matchen angående GAIS utsatta position i tabellen. Det blev tyvärr inte bättre efter en match som så fort som möjligt måste förpassas till glömskans korridorer. Nästa match är nu på söndag i Växjö, mot Östers IF. Då är det revansch som gäller!

Text: Andy Bolander