Två lag kämpade i bokstavlig motvind denna söndag, och trots en ganska jämn match där kraften såg ut att läggas på kamp snarare än finess, så fick GAIS åka hem utan poäng. Matchfoto: Lasse Ekström

2024-04-14 18:45

GAIS

A-laget Herr

GAIS ställde för ovanlighetens skull upp exakt samma elva som matchen innan. ”Man ska inte ändra för sakens skull” sa Fidde till Discovery+ strax innan avspark. Det blåste hårt i de allsvenska flaggorna, för dagen hissade vid PlatinumCars Arena där GAIS skulle möta IFK Norrköping.

Huruvida vinden störde något mer än en och annan välkammad frisyr var svårt att leda i bevis, men nog bör det ha inverkat något på det spel som i perioder såg ganska slarvigt ut från båda lagen. Men som spelarna var noga med att påpeka så var det ju ändå lika för båda i så fall.

Norrköping, som inlett den allsvenska säsongen med två storförluster, såg ut att ha ställt in sig på en rivstart, och GAIS hamnade inledningsvis ganska lågt. Kanske hade allt sett annorlunda ut om inte Ahl-Holmström vinkats av för en, för åskådare tveksam, offside i ett friläge redan i fjärde matchminuten. Men nu blev det två lag som ville visa att de skulle bli tuffa att tas med, och efter den inledande pressen från Norrköping började grönsvart hitta sitt spel. Spelet förflyttades längre upp i banan, och matchen övergick i en större jämnhet, men också en stiltje. Lagen turades om att bryta varandras passningar.

GAIS åstadkom en bra chans på hörna i 11:e minuten där Celik nickade bollen i famnen på målvakten. Fem minuter senare försökte Norrköping genom Traustason kila in en boll efter marken, men den stötte på patrull i form av en välplacerad fot från Robin Frej. Celik fick chansen på huvudet igen, denna gång på ett inlägg från Lundgren efter halvtimmen spelad, men nu gick bollen strax utanför. Norrköping fick ytterligare en chans innan paus på ett skott från Prica efter en kontring, men bollen gick även denna gång utanför.

Sammanfattningsvis en halvlek utan större spänningsmoment, och inte direkt något skönspel. För gaisaren dock i någon mån positivt att se hur man ändå höll Norrköping stången och såg till att de tappade sitt initiala tempo.

Andra halvlek artade sig inledningsvis snarlikt den första, passningar som fastnade hos motståndaren, ambitioner som grusades innan de utvecklats till en chans. Och blåste, ja det gjorde det alltjämt.

I 57:e minuten påbörjade Norrköping en period av hårdare grepp om spelet, efter en dubbelhörna. Lukashu fick på ett skott över mål, och Fidde såg till att bryta motståndarens momentum med ett byte några minuter senare.

Amatkarijo och Celik ut, Boudri och Henriksson in. Två minuter senare drog Robin Frej på sig matchens kanske mest solklara gula kort och då var han tredje person i fyrbackslinjen att drabbas av detta under matchens gång. Och även om bytena gav GAIS ny energi, så skulle frenesin dämpas av en revanschlysten Prica som i matchminut 69 tog sig förbi, i tur och ordning, Milovanovic, Cardaklija och Frej för att sedan sätta skottet i mål. 1-0.

GAIS hade förstås ingalunda gett upp, men idag var marginalerna inte på grönsvarts sida. Axel Henriksson föll i straffområdet i en duell med Traustason, men det som på en bättre dag kunde dömts som straff blev idag en frispark till Norrköping. Ett nytt dubbelbyte i form av Jonas Lindberg och Robin Wendin Thomasson, som ersatte Milovanovic och Åberg, hjälpte GAIS att pressa ytterligare för en kvittering.

Wängberg kämpade offensivt, som han gjort med den äran hela matchen. Henriksson och Lindberg på varsin kant försökte skapa möjligheter, men det ville sig inte. Lundgren skruvade en farlig frispark men målvakten Jansson räddade. Den sista chansen tog Jack Cooper Love som kom in med två minuter kvar av ordinarie tid, när han lyckades smita in bollen framför mål från högerkanten, och sånär fick motståndarna att göra ett självmål.

Men trots fyra tilläggsminuter blev det inte mer med den här matchen. IFK Norrköping tog sina första poäng, GAIS fick se sig besegrat. Nya tag mot Mjällby hemma på Gamla Ullevi på söndag kl 14.00!

Matchen korthet

Laget: Krasniqi, Ibrahim, Cardaklija (Cooper Love 88'), Frej, Wängberg, Milovanovic (Wendin Thomasson 79'), Åberg (Lindberg 79'), Lundgren, Celik (Henriksson 64'), Ahl-Holmström, Amatkarijo (Boudri 64')