GAIS I SAMHÄLLET

Mer än fotboll

I klubben finns ett oräkneligt antal olika nationaliteter, och vi är med och formar dagens samhälle direkt i vårt dagliga arbete. Lagidrotten med dess grundläggande värderingar bygger människor mot ett och samma mål, som direkt förs med ut i samhället.

Hur föreningen agerar och verkar i samhället ger avtryck. För många av våra partners är vi ett verktyg som kanske saknas i den egna verksamheten, och GAIS har en tydlig strategi för att tillsammans med våra partners  göra Göteborg ännu bättre, och vårt land ännu öppnare.På läktarna har vi dessutom under senare år sett en förändring åt det håll vi vill, med mer mångfald och ett kraftigt förbättrat och inkluderande arenaklimat.

Vi upplever att våra medlemmar är väldigt stolta över vårt arbete. Som en av Sveriges mest etablerade fotbollsklubbar väljer vi att ta ansvar, och vi ser det som en självklarhet. Vi vill bidra till ett bättre samhälle. Och vi vill göra det mer än vad andra klubbar gör, och mer än vad vi har resurser till.

Genom våra partners kan vi göra ännu mer. Använd oss.

CSR-partners

Våra partners som stöttar våra CSR-projekt. Vill du vara med här? Kontakta oss!

bild på csr-partner
bild på csr-partner
bild på csr-partner
bild på csr-partner
bild på csr-partner

Hjärtuppropet

GAIS blir som första idrottsförening Hjärtvänlig partner, och kommer i samarbete med Hjärtuppropet arbeta för fler tillgängliga hjärtstartare och ökad kunskap om hjärt-lungräddning, HLR.

GAIS kommer att uppmärksamma samarbetet vid matchen mot Helsingborgs IF på Gamla Ullevi den 17:e september, då Hjärtuppropets representanter finns på plats för att berätta mer om initiativet. I samarbetet ingår också att utbilda ett urval av ungdomstränare och annan personal i HLR, för att de i sin tur ska kunna utbilda andra.

Klubben kommer även att samla in pengar för att sätta upp fler tillgängliga hjärtstartare, hjärtstartare som alltså inte är inlåsta, i Göteborg.

Läs mer

UN Women - HeForShe

GAIS samarbetar med UN Women Sverige och är en del av rörelsen HeForShe https://www.heforshe.org/en. GAIS har ett värdegrundsarbete där vi kontinuerligt arbetar med frågor som rör respekt och allas lika värde gentemot våra ungdomsspelare – som ambassadörer för HeForShe vill vi vidare signalera att vi står upp för ett rättvist och jämställt samhälle.

GAIS samarbetar med UN Women Sverige och är en del av rörelsen HeForShe https://www.heforshe.org/en. GAIS har ett värdegrundsarbete där vi kontinuerligt arbetar med frågor som rör respekt och allas lika värde gentemot våra ungdomsspelare – som ambassadörer för HeForShe vill vi vidare signalera att vi står upp för ett rättvist och jämställt samhälle.


Vi är enade och övertygade om att det är den vägen vi ska gå för att kunna förverkliga så många drömmar som möjligt, att få guida spelare i olika åldrar att nå sin fulla potential. Vi uppmanar därför alla trogna gaisare, hängivna medlemmar och supportrar att ställa er bakom HeForShe-rörelsen och dess principer.


Vår ambition är att fler och fler tjejer ska börja spela fotboll i GAIS och att vi ska stärka vår position när det gäller jämlikhet och jämställdhet, vilket gör att det faller sig naturligt att fortsätta och att intensifiera vårt arbete. Om våra A-lagsspelare tar ställning för och engagerar sig i dessa frågor så bidrar det till ett bättre samhälle, både för oss och för alla andra.

Klicka här för att skriva på för HeForShe

Klicka här för att läsa mer om vår värdegrund

Klicka här om du är tjej 8-10 år och vill börja spela i GAIS


Läs mer

Faktum

Faktum är Götalands gatutidning, och skapar även opinion kring hemlöshet och socialt utanförskap. Tillsammans skall vi stärka varandras varumärken men framförallt lyfta samhällsfrågor i syfte att främja integration. Genom informationsspridning och ett ställningstagande i samhället vill GAIS visa föreningens ståndpunkt om alla människors lika värde.

Faktum är Götalands gatutidning, och skapar även opinion kring hemlöshet och socialt utanförskap. Två parter med lika stora intressen för människors lika värde inledde ett samarbete 2015 som inte har något fastställt slutdatum. Tillsammans skall vi stärka varandras varumärken men framförallt lyfta samhällsfrågor i syfte att främja integration. Genom informationsspridning och ett ställningstagande i samhället vill GAIS visa föreningens ståndpunkt om alla människors lika värde.


– Självklart att två uppstickare ska jobba ihop, sa Faktums dåvarande VD Åse Henell.


Västra Götalands gatutidning Faktum och GAIS skrev på GAIS födelsedag den 11 mars 2015 under ett samarbetsavtal. Det handlar om ett exklusivt samarbete inom herrfotbollen där de båda parterna planerar att använda varandras nätverk och kontakter för att växa tillsammans.


– Faktum är outsidern som vill uppåt och framåt. Resultatet ska alltid överglänsa förutsättningarna och detsamma gäller för GAIS, sa Åse Henell, dåvarande VD på Faktum.


Avtalets skrevs inledningsvis på två år med en målsättning och ambition att skapa ett långsiktigt samarbete. Syftet med samarbetet är att tillsammans utveckla och stärka parternas respektive marknad. Avtalet har nu förlängts ytterligare.


I samband med GAIS hemmamatcher kommer försäljare från Faktum att sälja tidningen på Gamla Ullevi vilket känns oerhört positivt. Att ta tillvara på varandras nätverk och tillsammans hitta nya möjligheter för utveckling under året känns inspirerande från bägge parter. Och självklart kommer vi få se Faktums logga på GAIS matchdräkt.


-Många av våra försäljare har GAIS närmast hjärtat och jag tror att många GAIS-supportrar är Faktumläsare. Vi står varandra nära, säger Åse Henell, Faktums VD.


Läs mer

West Pride

Den ideella organisationen West Pride arbetar för en jämlik värld och ett jämlikt Sverige fritt från fördomar och trakasserier. Inför varje års Pridefestival lyfter de därför ett aktuellt ämne för HBTQI-personer. Temat för festivalen 2023 är ”Idrott ur ett HBTQI-perspektiv”. HBTQI är ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner, personer med queera uttryck och identiteter samt intersexpersoner.

Att delta i West Pride är en del av GAIS kontinuerliga arbete med värdegrundsfrågor i föreningen och i samhället. GAIS är och ska vara en förening för alla, där medlemmar ska känna sig välkomna oavsett kön, etnicitet eller sexuell läggning.

West Pride har tagit fram en grundläggande HBTQI-utbildning för idrottsföreningar, som kommer att genomföras med föreningens akademitränare. Det är en workshop som ger en bred och gemensam kunskapsbas i HBTQI-frågor, med fokus på öppenhet och mångfald i föreningslivet.

Festivalen West Pride går av stapeln den 5-10 juni i Göteborg, och när vi möter Örebro SK på Gamla Ullevi den 11:e juni, så kommer samarbetet att synas ytterligare.

Den 10:e juni välkomnar vi alla gaisare att delta i Pride Parade, tidigare Regnbågsparaden. Vi är ett antal idrottsföreningar som kommer delta och går i grupp tillsammans med RF-SISU (Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna). Mer information om paraden och deltagande kommer när vi närmar oss datumet.

- Som idrottsförening har vi ett stort ansvar för att skapa ett klimat där alla känner sig välkomna både på planen och i publiken, oavsett kön, etnicitet eller sexuell läggning. Vi behöver vara förebilder för andra, och visa vägen för att samhället ska fortsätta utvecklas positivt. Det kräver kontinuerligt arbete och ett aktivt ställningstagande, och det gör vi gärna ihop med West Pride, särskilt när idrottsmiljön är årets tema, säger klubbchef Magnus Sköldmark.

Läs mer

GAIS i Gårdsten & Biskopsgården

GAIS är stolta över att vara en del av arbetet för att skapa en mer jämlik stad, där barn och unga får samma möjligheter oavsett var de växer upp. Genom projektet Gårdstensfotbollen, ett samarbete med Gårdstensbostäder, har vi regelbundet aktiverat barn mellan sex och tolv år i lättsam fotbollsträning, något som skapat en känsla av tillhörighet och förhoppningsvis kunnat förebygga risker för utanförskap och kriminalitet. Under 2023 startade GAIS i samarbete med Brämaregårdens FC, Bostadsbolaget, Lights On, Skolan Som Arena samt RF-SISU, liknande verksamhet i Biskopsgården.


Från och med den 1 mars 2019 klassas inte längre stadsdelen Gårdsten i nordöstra Göteborg som särskilt utsatt område* av Göteborgspolisen. GAIS är stolta över att vara en del av arbetet för att skapa en mer jämlik stad, där barn och unga får samma möjligheter oavsett var de växer upp. Genom projektet Gårdstensfotbollen, ett samarbete med Gårdstensbostäder, har vi regelbundet aktiverat barn mellan sex och tolv år i lättsam fotbollsträning, något som skapat en känsla av tillhörighet och förhoppningsvis kunnat förebygga risker för utanförskap och kriminalitet.


Samarbetet inleddes sommaren 2016 med en fotbollsskola där hundratalet barn deltog. Därefter inleddes veckovisa aktivitetstillfällen med vad som kan beskrivas som “fotbollslek”, som kontinuerligt lockat åttiotalet unga och många av deras föräldrar och äldre syskon till Dalens idrottshall på vinterhalvåret och utomhusplanen på sommaren.  Tränarna består av erfarna tränare från GAIS ungdomsakademi, ett antal föräldratränare, och ibland spelare från GAIS A-lag, något som naturligtvis är en stor succé bland ungdomarna.


Rolf Lemke, pensionär och mångårig gaisare, var den som initierade dialogen och lyckades öppna dörren till ett samarbete med Gårdstensbostäder. Även om han inte längre har någon aktiv roll i arbetet så går han fortfarande på möten och tar del av uppföljningen.

 

”GAIS är en klubb som alltid haft plats för alla, och vi gör det här för att det är viktigt för ungdomarna.”

 

”Självklart ser man hellre att de springer runt i en grönsvart tröja än en från Manchester United eller Liverpool, men framför allt så får vi en chans att påverka dem innan det är för sent, och hjälpa till att leda dem in på ett bra spår i livet.”

 

När invånarna i Gårdsten efterfrågade möjligheten att spela fotboll i området började Gårdstensbostäders projektledare Salma Nazzal att leta en lämplig partner för att realisera idén, då stadsdelen saknar en egen fotbollsförening. De gjorde några försök med olika partners utan att riktigt lyckas. Men när GAIS kom in i bilden så blev känslan annorlunda.

 

”För det första ville GAIS jobba med ungdomarna året runt, inte bara på sommaren, och det är den absolut viktigaste punkten för oss.”

 

I Salmas uppdrag ingår att planera och följa upp Gårdstensfotbollen, något hon gör ihop med GAIS representanter för att säkerställa att verksamheten bedrivs på ett framgångsrikt sätt. Hon tar även möten med de företag som är intresserade av att sponsra och andra stadsdelar och kommuner som vill inspireras. ”

 

”Det vi lyfter fram är att barnen får skratta och svettas, det ska vara roligt men också bidra till en bättre hälsa för den ålderskategori som hänger mycket framför datorn eller surfplattan.”

 

Och det är inte bara barnen som deltar, även om det är de som springer runt på planen.

”Jag får så mycket positiv respons från våra hyresgäster, barnens föräldrar. De uppskattar verkligen GAIS verksamhet i Gårdsten och bänkarna är alltid fullsatta av familjemedlemmar när barnen spelar. Och det är många av barnen som blir medlemmar i GAIS och kanske vill fortsätta med fotbollen sen, men vi letar ingen Zlatan, det viktiga är att alla har kul!”

 

Även Gårdstensbostäders VD Michael Pirosanto är mer än nöjd med samarbetetet.

 

”Det är en otroligt viktig verksamhet som GAIS bedriver, och det stödjer målet om ett mer jämlikt Göteborg eftersom det inte kräver mer än enkla träningskläder, familjerna behöver inte ha bil eftersom Dalen ligger mitt i bostadsområdet.”

Sex av sju ledamöter i Gårdstensbostäders styrelse bor själva i området och Michael Pirosanto får därmed direkt feedback om vilken skillnad som projektet har åstadkommit.

 

”Att GAIS lyckas få hundratals unga att dyka upp varje vecka och delta, det är guld värt för stadsdelen och för Göteborg.”


* Ett särskilt utsatt område kännetecknas av en social problematik och kriminell närvaro som lett till en utbredd obenägenhet att delta i rättsprocessen och svårigheter för polisen att fullgöra sitt uppdrag. Läget anses vara akut. Källa: Polisen.se


Läs mer

Munkhuset

På Munkhuset Daglig Verksamhet arbetar funktionsvarierade personer mellan 20-45 år. Många av dem har ett stort idrottsintresse och flera spelar i Grunden Bois på fritiden. De hjälper regelbundet till på Gaisgården med småjobb som att plocka skräp, köra bort bråte och rensar ogräs. Som en bonus så får de träffa och lära känna spelarna eftersom de tränar samtidigt som vi är där, något som är uppskattat av alla inblandade.

– Vi får fantastisk hjälp av världens bästa gäng, säger medarbetarna på Gaisgården.

– Det är toppen att ha det här samarbetet med GAIS, det här är idrott när det är som bäst, när alla vinner, säger verksamhetschefen Mats Månsson.

Läs mer

PARTNERS GAIS I GÅRDSTEN:

Stadium, Swedbank, Sandå, Robert Dicksons stiftelse, Proline Väst AB, Peab Byggservice, Kungälvs Rörläggeri, Lundby Plåt, IEW Group, H fönstret i Lysekil AB, HGF Norra, Gårdstensbostäder, Energi & Miljöteknik i Göteborg AB, Botrygg Göteborg AB, Microbe Factory AB, Vinga Hiss AB, Veidekke

PARTNERS GAIS I BISKOPSGÅRDEN:

Swedbank, EmiGreat, PEAB