SUPPORTER

Makrillarna

Syftet med Makrillarna idag är att samla supportrar och gemensamt stötta GAIS på flera olika sätt. Man arrangerar exempelvis bussresor till bortamatcher, producerar den ambitiösa medlemstidningen Makrillen, och hjälper till ideellt med olika uppgifter i GAIS. Genom åren har Makrillarna hjälpt till med bland annat hemmamatcher, Göteborgsgirot, GO Fotboll Cup och liknande evenemang.

‍Tack vare sina intäkter från partners, medlemsavgifter, souvenirförsäljning och bidragsgivare, kan Makrillarna skänka stora summor till GAIS varje år och på så sätt stötta klubben även ekonomiskt.

‍Makrillarna delar årligen ut sitt pris Hedersmakrillen, som ges till årets bäste spelare, som medlemmarna röstar fram. Traditionen startades redan 1961 vid föreningens allra första möte. Genom åren har ikoner som Sten Pålsson, Samir Bakaou, Ivan Ottordahl och Fredrik Lundgren tagit emot priset.

Makrillarnas hemsida > http://makrillarna.org/

Gårdakvarnen

Gårdakvarnen bildades 1996 och har sedan dess varit GAIS största och mest aktiva supporterförening. I stadgarna går det att läsa att: ”Föreningens syfte är att stödja Göteborgs Atlet och Idrottssällskap. Föreningen skall bedriva verksamheter som samlar alla GAIS-supporters.” Dessa verksamheter har främst varit pubsamlingar på hemmaplan och arrangerandet av resor till samtliga bortamatcher, men innefattar också upptaktsträffar, fester, en årlig fotbollsturnering för alla GAIS-supportrar och evenemang som GAIS-hjälpen. Föreningens ambition är att GAIS skall ha en aktiv skara supportrar, som stöttar laget genom sång och närvaro på både hemma- och bortaplan. Föreningen ska också vara aktiva i frågor som är viktiga för moderföreningen, supporterkulturen och stå upp för sina medlemmar och GAIS.

Gårdakvarnen delar också ut Herbert Lundgren-trofén en gång om året. Priset är enligt föreningen själva ett av fotbollssveriges mest prestigetyngda och ska enligt Gårdakvarnens stadgar gå till den spelare som under innevarande säsong visat störst GAIS-hjärta. Alltså inte nödvändigtvis den som har varit bäst, även om detta alltid har varit en viktig faktor för de som rösta. Bland vinnare återfinns namn som Pelle Blohm, Ivan Ottordahl, Wanderson do Carmo och Carl Nyström.

Tidningen Gårdakvarnen är ett högkvalitativt supporterfanzine. Genom åren har spelarintervjuer, knivskarpa reportage om allt möjligt och omöjligt inom GAIS supporterkretsar kunnat läsas i tidningen, givetvis blandat med en stor portion humor. Med finess och hårt arbete bibehålls både popularitet och kvalitet, både nu och i framtiden. Medlemstidningen Gårdakvarnen finns fortfarande kvar och utöver att arrangera bussresor har föreningen också en webbshop med snygga grönsvarta souvenirer.

Läs mer om Gårdakvarnen och boka dig på en bussresa här: https://www.gardakvarnen.se/


GAIS Tifo

GAIS Tifo är en supportergrupp som grundades 2006. GAIS Tifo riktar framförallt in sig på det visuella stödet på läktaren, dels via större tifoarrangemang men också genom flaggor och banderoller.

‍På senare år har vi tagit mer ansvar för att främja en starkare supporterkultur på våra läktare, dels genom att leda klacken röstmässigt men även genom att ta fram nya ramsor och souvenirer och genom att arbeta för att GAIS som förening ska bli mer positivt inställd gentemot vår syn på läktarkultur.

‍Allt arbete vi gör är helt ideellt och allt material betalas av era donationer - vill man skänka pengar till vår verksamhet kan man göra det via swish eller plusgiro, eller genom att slänga en slant i en av våra hinkar under matchdagar.

‍Swish: 123 086 83 80

Plusgiro: 76 02 74-1

‍Önskar du komma i kontakt med oss som gruppering gör du det enklast via vår facebook- eller instagram-sida, alternativt att du tar kontakt med någon av våra medlemmar på matchdag.

https://www.facebook.com/GAISTIFO/

https://www.instagram.com/GAISTIFO06/

Gamla Gaisare

11 starka slöt upp vid den första träffen; Gustaf Allersten, Yngve Bengtsson, Joel Björkman, Fritjof Hillén, Robert Hillén, Gustav Johansson (Tjalle Banan), John Johansson (Snärjan), Adolf Larsson, Rudolf Larsson (Rullen), Verner Lingvert och Rune Wenzel och vid årets slut hade man 26 medlemmar.

Stadgarnas § 1 gör gällande att sällskapets uppgift är att “bland äldre medlemmar vidmakthålla intresset för GAIS samt efter förmåga stödja detsamma”.

I § 2 fastslogs att man måste varit medlem i GAIS i 10 år och uppnått 30 års ålder.

Sällskapet har förutom årsmötet även några ständigt återkommande träffar, vanligtvis kräftskiva samt julfest. Utöver detta har under flera år arrangerats en musikafton på Restaurant Kantinen vid Idrottsmuseet på Kviberg, med möjligheten att se museet med GAIS-hörnan. Vid dessa evenemang har gaisaren Eber Ståhl och framförallt Lars-Erik Frendberg stått för underhållningen på ett mycket uppskattat sätt.

Gamla Gaisares hemsida: http://www.gamlagaisare.se/