GAIS damer säkrade plats i DM-slutspelet efter seger mot Landvetter IF

I söndags kväll på ett kylslaget Valhalla spelade GAIS damer sin sista gruppspelsmatch i DM. Division 4-laget Landvetter IF stod för motståndet. GAIS segrade med 4-2 och säkrade därmed en plats i slutspelet. Matchfoto: Kewin Bertilsson

2024-04-23 20:36

Hedda Seebass

A-laget Dam

Damlaget har genomgått en spännande försäsong innehållande både framgång och motgång. Den har bestått av övertygande vinster och tunga förluster. Resan från ett nystartat lag till en enhetlig grupp har varit imponerande.

Igår stod damerna inför sin sista match innan seriepremiären. Motståndarna var Landvetter IF, som haft en bra start på säsongen i division 4. Trots att GAIS med lite slarv stundtals bjöd in bortalaget i matchen, tog de en övertygande och otroligt välförtjänt seger med 4-2.

Grönsvart spelade lugnt och kontrollerat från start, vilket gjorde att Landvetter hade svårt att komma in i matchen. Bortalagets första farliga läge kom efter en kvart, men en enastående räddning av Larsson förhindrade ett tidigt baklängesmål. Istället tog GAIS ledningen med 1-0 strax därefter genom ett skott utifrån av Kalméus som smet över målvakten in i nät. Fortsatt hög press från grönsvart håll ledde några minuter senare till matchens första hörna. Med flera spelare i straffområdet och en briljant slagen boll från Kalméus kunde Dellmer peta in 2-0 för GAIS.

Reduceringen kom i minut 34 när Landvetters Svanberg lyckades dribbla förbi flera grönsvarta spelare och sen assistera en fri Löfvendahl, som säkert placerade bollen förbi Larsson. Det dröjde dock inte många minuter innan Kalméus bjöd på ännu en uppvisning i form av en assist från nedre del av planen. Den landade perfekt hos Marberg i linje med Landvetters backlinje. 3-1 för GAIS innan vila.

Kalméus var inte den enda bollfördelaren på plan, även Pernsved levererade flertalet fenomenala bollar framåt. Likaså Johansson när hon tog Pernsveds plats i andra halvlek. GAIS hade hög fart i anfallsspelet, och Engmans snabbhet och långa löpningar på högerkanten skapade flera lägen. I defensiven var spelet däremot lugnt och behärskat och grönsvart vågade passa sig ur flera situationer.

I den 78:e minuten gjordes dock ett misstag i det grönsvarta försvaret som Landvetter inte var sena på att utnyttja. De lyckades minska GAIS ledning till 3-2, vilket ledde till några onödigt nervösa slutminuter.

Glädjen blev total när Belizel, mot matchens slutskede, visade upp sin imponerande teknik och snabbhet. Hon dribblade förbi motståndarnas försvarare för att sedan avsluta med ett skott som träffade stolpen. Returbollen styrdes in av en Landvetterspelare, vilket resulterade i ett 4-2-mål för GAIS.

Matchen mot Landvetter blev ett kvitto på hur långt damlaget kommit på sin resa. Det finns numera ett samspel och ett tydligt sätt att spela. Laget har en stor bredd och håller hög nivå. GAIS dominerade matchen från början till slut och levererade underhållande fotboll för publiken på plats. Likt premiärmatchen mot Ösets BK avslutades kvällen på Valhalla med att Kalméus med laget bakom sig tog ton och sjöng med supportrarna.

Missa inte seriepremiären mot Kungsladugårds BK nu på fredag den 26 april! Matchstart kl 20:00 - alla till Valhalla!

Matchen i korthet:

Laget: Thea Larsson, Kayla Dellmer (Tilde Svenninghed 69’), Elin Hedström, Sofia Jacobsson, Emma Werner (Filippa Marcelind 68’), Lava Marberg, Elin Pernsved (Vilma Johansson 56’), Smilla Engman (Zara Belizel 75’), Amanda Carlsson, Maria Kalméus, Amanda Hermansson (Tilda Salmeron 56’)