Seger mot Mjällby efter dubbla mål av Cooper Love

Strålande solsken i Göteborg och en glädjefylld publik skulle närvara när GAIS i ett samspelat sätt kammade hem tre pinnar mot ett Mjällby som inte förlorat fram tills nu. GAIS stod återigen för en stark kollektiv insats både defensivt och offensivt. Vindarna har vänt, GAIS är på vinnande spår igen.

2024-04-22 11:45

Alfred Elmlund

A-laget Herr

GAIS hade en vinst i kikaren för att åter klättra i tabellen och det kunde kännas av på stämningen, en laddad publik sjöng in sig och spred ett hopp över Gamla Ullevi. Startelvan fick se rotation i form av Kees Sims som vaktade GAIS-målet, även Wendin Thomasson, Henriksson och Norén fick äran från start. Spelare som i matchen visade upp sin kvalité och gjorde sig förtjänta av starten.

Lika tidigt som matchen blåstes igång tog GAIS taktpinnen, ett possession-spel som skulle definiera hela första halvleken. GAIS höll i bollen, slog sällan bort den och pressade motståndarna hårt när de fick chansen. GAIS backlinje stod högt och bollvinster högt på planen var det som oftast gav GAIS ett läge att ta ledning, men trots flera anfall gjorde GAIS inget mål. Nära blev det dock när kaptenen Wängberg som förenade ett spel med Axel Henriksson på kanten, slog en boll in i straffområdet där Ahl-Holmström kom mötandes och satte dit huvudet, men Mjällbys målvakt var på bollen och säkrade den.

Mjällbys farligaste chans i första halvlek kom i en frispark från nära håll, men GAIS-muren var i vägen och bollen seglade över målet. Även två skador från Mjällbys håll sågs i första 45, båda huvudskadorna gjorde att spelarna blev liggande och byten krävdes. Med matchens gång spelade Mjällby in sig och fick känna mer och mer på boll, med det var GAIS som fortsatte att ligga på och driva fram bollen, något Henriksson var villig att visa framfötterna i. Ofta tog han initiativ och startade anfall men han bjöd även på sydamerikansk elegans när han på volley lobbade över en back i motståndarlaget, drev förbi och hämtade upp den för att slå in bollen snett inåt-bakåt till Amatkarijo. Skottet täcktes ut, en helt fri Ahl-Holmström var bara decimeter från att få en touch på bollen men hann inte fram och bollen rann ut till kortsidan. GAIS klart farligaste målchans i första halvlek.

Andra halvlek inleddes lika piggt som första från GAIS sida, fart och en “kötta på”-inställning gav GAIS fler chanser. Amatkarijo stod ambitiöst i centrum och löpte på varenda boll som slogs, det ledde till att Mjällby slarvade bort bollar här och var som GAIS högg på. Amatkarijo var nära på att segla in 1-0 för GAIS när han kom fri mot målvakten, men den snäva vinkeln gjorde att bollen just missade målet, inget att gråta över för GAIS-kämpen på kanten som skulle få utdelning för sitt hårda arbete inom kort.

Mjällby bjöds in i  matchen och fick styra bollens tempo ett slag, som experterna säger kan sällan ena laget ensamt kontrollera och äga boll i 90 hela minuter, och så var det GAIS tur att få jaga boll. Trots försök av bortalaget att hitta luckor i GAIS så var det förgäves. GAIS var defensivt samlat, hade lugnet i blicken och även när Mjällby stod fri mot mål, kunde Norén störa tillräckligt för att Sims skulle limma bollen som sköts.

Nya krafter byttes in för att hålla  uppe  tempot i GAIS, först fick Harun Ibrahim i 63:e minuten kliva in på plan och ersätta Henriksson som tackades. Det spelades tio minuter intensiv fotboll till innan nästa byten trädde igenom. Ahl-Holmström och Joackim “Jocke” Åberg klev av och gav plats åt Mervan Celik och Jack Cooper-Love som skulle slå verkan direkt på plan, för efter bara 15 sekunder spelad fotboll gav han ledningen för GAIS. Det var det pressande spelet som lät GAIS vinna bollen högt. Lundgren drev bollen med kanten, slog in en låg boll och alla blickar riktades mot Amatkarijo som kom löpande in med fart, men han fintade oss alla och lät bollen passera. Fri bakom honom befann sig Cooper-Love som kyligt sköt in en ledning för GAIS i 76:e minuten.

Ledningen skulle inte stå allt för länge, för bara tre minuter senare, efter tre hörnor på raken nickade bortalaget in en kvittering, en väl slagen hörna som Sims inte kunde rå på. Men GAIS vek sig inte! Strax efter såg Wendin-Thomasson Amatkarijo, som åter tog fart, en lång boll från GAIS-planhalvan sökte sig fram till Mjällbys straffområde. Amatakarijo kom springandes, var inte först på bollen, men var tillräckligt av ett störande moment för motståndarnas målvakt att tappa ut bollen till Cooper-Love som såg chansen och återigen gav GAIS ledningen. 2-1 i 82:e minuten.

Mjällby sökte mål men GAIS stod upp för sig och lät sig inte falla tillbaka. Mjällby avslutade endast ett fåtal gånger och GAIS visade ingen pardon för bortalaget när Becirovic intog planen i 86:e minuten. Amatkarijo byttes ut, fick en välförtjänt stående ovation från fansen på plats. När klockan stod på 94 minuter blåste domaren av och GAIS fick glädjas åt en seger på hemmaplan.

Ett starkt gemensamt GAIS som verkade känna av varandra utantill bjöd på vacker fotboll som de ska hyllas för. Alla spelare kämpade tillsammans, slet på planen och gav alla GAIS-fans på plats och framför TV:n hemma hopp och stolthet, alla gaisare kan gå rakryggade inför nästa match. Borta mot Kalmar härnäst, den 25:e april.