GAIS matchtrupp i hemmapremiären mot Västerås SK

Under lördagseftermiddagen spelar GAIS hemmapremiär mot Västerås SK, ett lag som vann klart när vi möttes senast så dags för Makrillarna att ta revansch!

Tyvärr spelas även årets hemmapremiär inför tomma läktare även denna gång – men du kan följa matchen på Discovery+. Kanske du också vill stötta Grönsvart med en stödbiljett via denna länk eller via Swish 123 018 6734. Tack på förhand!

Atleterna har såklart lite medvind efter bortavinsten mot Falkenbergs FF, men hos spelbolagen är det Västerås SK som är favoriter – inte bara i matchen utan även vad gäller tippad placering i sluttabellen. Vi fick ett snack med Stefan Jacobsson efter fredagens matchförberedande träning för att kolla av läget i laget och han kunde bland annat berätta om två förändringar i matchtruppen.

Efter tre sköna poäng i Falkenberg gissar jag att träningsveckan har genomförts med glada miner?

– Ja, absolut. Det var en fin seger och det känns bra att vi kunde ta tre poäng i en svår bortamatch. Vi gjorde väl egentligen inte någon kanonmatch, men vi visade att vi kan gnugga oss till poäng och det är också en viktig egenskap i ett bra fotbollslag. Men jag hoppas att vi kan höja oss ett snäpp i matchen mot Västerås och inte minst behöver vi få till vår egen speluppbyggnad bättre än senast.

Vi har ju mött Västerås tidigare i år – och gick rejält på pumpen då. Har vi lärt oss något av det mötet?

– Jag skulle säga att vi hade bra koll på VSK även inför den matchen men att vi inte hade energi nog för att komma upp i den nivå som vi måste ha för att utmana dom. Men visst lärde vi oss något även av den matchen och det har vi såklart gått igenom med spelarna och tränat på under veckan.

Hur ser du på matchen och motståndaren?

– Västerås är ett homogent och gediget lagbygge med en samspelad elva och fin balans mellan offensiv och defensiv. Dom har ett tydligt spelsätt och är skickliga på att komma till lägen, så det är en svår motståndare som väntar. Sedan är man duktiga på att få till sin höga press och det måste vi se upp med.

Det blir allt fler lag som lägger fokus på att spela med hög press.

– Ja, det har svängt åt det hållet under de senaste åren. Det sättet att spela blev ju populärt framför allt i Tyskland för ett antal år sedan men är en vanlig modell i Sverige nuförtiden. Sedan har vi ju sett flera lag i serien som nått bra resultat med den modellen, till exempel Degerfors, Halmstad och Varberg.

Hur är läget i spelartruppen inför matchen?

– Vi har tyvärr två spelare som fick smällar i premiären som får stå över, dels är det Joakim Åberg och dels Viktor Alexandersson. Joakim fick en översträckning i en ljumske i premiären men med honom är det inte så allvarligt. Jag räknar med att han är tillbaka i truppen inför mötet med AFC i nästa omgång.

– Viktor har utvecklats väldigt fint på försäsongen och var väldigt nära att få starta mot Falkenberg. Nu vet vi att han åkt på en spricka i foten och att han preliminärt är borta mellan två och tre månader. Det känns som ett stort avbräck men nu är det rehab som gäller och så ser vi fram emot att han ska vara tillbaka i gott slag framåt sommaren.

– Vi har tagit ut en 19-mannatrupp inför VSK-matchen och Nuha Jatta, Youssef Fayad och Harun Ibrahim kommer in i truppen. Men efter värmningen så kommer en av spelarna att skrivas ur truppen.

Lycka till i matchen!

– Tackar! Vi är klara med vad vi måste göra för att komma åt Västerås. Det blir en tuff match mot ett skickligt lag, men det är vi som är hemmalag och vi kommer att vilja sätta en tydligare prägel på matchen än senast.

Inför hemmapremiären

Detaljerna
Vad: GAIS – Västerås SK.
När: Lördag 17/4 kl. 15.00.
Var: Ullevi
Domare: Robert Daradic.
Avstängda spelare: Nej.

Följ matchen
Matchen spelas utan publik men du kan se matchen hos Discovery+ förutsatt att du har abonnemanget Total. Teckna ditt avtal via denna länk så får GAIS en del av intäkten.

Stötta GAIS med årskort eller stödbiljetter
I en intervju efter årsmötet sa ordförande Jonas Andersson att det viktigaste som du kan göra som supporter för att stötta din klubb är att lösa årskort även för säsongen 2021. Läs mer via denna länk.

Vill du hellre stötta klubben med en stödbiljett för matchen mot VSK så gör du det via denna länk. Tack för ditt stöd.

Matchtruppen
GAIS huvudtränare Stefan Jacobsson har ihop med övriga ledarstaben, Fredrik Holmberg, Conor Mc Donagh och Tomas Vainio, tagit ut följande trupp till matchen:

1. Mathias Karlsson
2. Daniel Hultqvist
3. Aiham Ousou
5. Niklas Andersen
6. August Wängberg (K)
7. Nikola Ladan
9. Adnan Maric
10. Adam Egnell
11. Julius Lindberg
14. Michael Kargbo
16. Johan Andersson
17. Nuha Jatta
18. Boris Lumbana
20. Daniel Sterner
24. Emin Grozdanic
26. Malkolm Moenza
27. Youssef Fayad
30. Oscar Ekman
32. Harun Ibrahim

Vilka spelare är inte tillgängliga?
Följande spelare i A-truppen är inte tillgängliga i denna match:

Joackim Åberg har en känning i en ljumske men beräknas vara tillgänglig för matchtruppen i nästa omgång. Richard Yarsuvat är på väg tillbaka efter sin fotskada och bör vara tillbaka i full träning under första halvan av maj. Viktor Alexandersson drog på sig en spricka i foten i premiären och förväntas vara borta två-tre månader. Aiden Harvey och Donat Zejnullahu råkade ut för korsbandsskador under 2020 och kör rehab under våren. Båda bör vara tillgängliga igen framåt sommaren.

Du hittar en mer utförlig presentation av GAIS spelartrupp för säsongen 2021 via denna länk.