Anders Fagerlund

Från glädje till sorg, och vice versa. Det är varje supporters öde i fotbollslivet och det gäller kanske inte minst för oss stolta gaisare. Ett något decimerat GAIS kom denna tisdagskväll nämligen tyvärr inte alls upp i nivå i bortamatchen mot Västerås SK, jämfört med den energifyllda fajten mot Örgryte IS någon knapp vecka tidigare.

“Är den [derbysegern] inte borta ur systemet kommer det ställa till problem”, hade Stefan Jacobsson sagt i en GP-artikel dagen före match. Ja, med facit i hand verkar det inte bättre än att bränslet från ett elektriskt Gamla Ullevi i onsdags delvis var förbrukat till denna resa till Västmanland.

Jacobsson tvingades till förändringar i startelvan, av olika skäl. Trebackslinjen, som modifierats på grund av avstängningar på Emin Grozdanic och Niclas Andersen, bestod denna gång av August Wängberg, Filip Örnblom och Daniel Hultqvist.

En annan förändring sedan onsdagen mot Öis var att derbyhjälten Richard Yarsuvat tog plats som central anfallare, hans första start för säsongen. Dessutom tog Nuha Jatta Boris Lumbanas plats på centralt mittfält, en sen ändring inför matchstart på grund av skadekänningar för Boris.

Västerås ägde första halvleken mot ett för kvällen rödklätt GAIS som inte lyckades hitta ytor i anfallsspelet och som dessutom kändes ganska sårbara defensivt varje gång VSK kom i attacker. Sårbarheten blev med all tydlighet uppenbar i målprotokollet: 2-0 till hemmalaget redan efter 20 minuter.

Båda målen gjordes av mittfältaren Simon Johansson. Vid 1-0, redan efter fyra minuter, löpte han på en fri yta på GAIS vänsterkant och avslutade distinkt. Vid 2-0, i samband med en hörna, laddade han för skott två gånger, vid det andra tillfället hittar han målet med en vänsterspark.

Till skillnad från de grönsvarta kom Västerås vid upprepade tillfällen i bra positioner både framför och bakom GAIS försvarslinjer. Örebro SK-lånet Taha Ali var exempelvis svårfångad för gaisarna. Det hela utvecklade sig till en mycket besvärlig matchbild för Jacobssons mannar. VSK:s tränare Kalle Karlsson hade inför avspark sagt att hans lag, trots negativa resultat, “spelat bra de senaste matcherna” och denna gång, just mot GAIS, gav den goda formen resultat.

Det enda GAIS lyckades skapa offensivt i första halvlek var några anfall som slutade med inspel i VSK:s straffområde, bland annat ett i minut 15 från Johan Andersson, men hemmalaget avstyrde dessa lägen utan större problem.

2-0 i halvtid var istället smickrande för GAIS. Det saknades inte lägen för att utöka ledningen och skillnaden i målprotokollet kunde snarare varit det dubbla. Västerås var kvickare och mer kreativa i sitt uppbyggnadsspel och även snabba på att vinna igen bollen på egen planhalva för att snabbt ställa om.

“Det får bli en jävla höjning i andra halvlek”, sa Agge Wängberg i halvtidsintervjun. Han fick medhåll av Stefan Jacobsson som i TV-intervjun var märkbart irriterad på sina spelares insatser under första 45: “Vi fanns ju inte ens på planen”.

Något måste göras och tränarens drag var att göra tre byten direkt från start. In med Julius Lindberg och Daniel Sterner offensivt, samt med Nikola Ladan på mittfältet. Jatta flyttade ett steg ned för att tjänstgöra i trebackslinjen.

Ändringarna verkade ge resultat inledningsvis. GAIS uppträdde nu med en annan attityd och erövrade direkt mer av bollinnehavet. Det fanns hopp om bättre tider när det istället kom ytterligare en kalldusch i fel riktning, efter dryga tio minuters spel. Ett olyckligt bolltapp till höger om eget straffområde gav Simon Gefvert möjlighet att spela in till en fristående Simon Johansson som enkelt kunde stöta in sitt tredje mål för aftonen.

3-0 och ridå.

Resten av den nu tempofattiga tillställningen blev en utdragen väntan på slutsignalen för det var uppenbart att här inte skulle bli GAIS kväll. Visst fanns det intentioner att försöka hota anfallsmässigt men förutom några enstaka inlägg eller små embryon till chanser skapades inga lägen som utmanade Anton Fagerström i VSK-målet.

Inget annat återstår än att så fort som möjligt glömma en blek insats på ett regnigt Iver Arena och komma tillbaka med förnyade krafter till nästa match i Superettan, hemma på Gamla Ullevi mot serieledande IFK Värnamo, lördagen den 16 oktober.

Text: Andy Bolander