Sterner avgjorde när GAIS slog J-Södra

2021-03-21 1:00

Anders Fagerlund

GAIS besegrade Jönköpings Södra IF med 1-0 i söndagens träningsmatch på Bravida Arena. Målet gjordes av Daniel Sterner i den 71:a spelminuten.

Segermålet tillkom sedan inhopparen Joacim Åberg tagit ett lågt skott från utanför straffområdet som målvakten Oliver Lindstedt räddade, bara för att se Sterner påpassligt stöta in returen.

Daniel Sterner gör det som en målgörare förväntas göra: befinna sig på rätt plats vid rätt tillfälle för att göra mål. Men Sterner visade inte bara effektivitet framför mål denna eftermiddag utan ska också få beröm för en stor arbetsinsats. Han lyckades för övrigt slå in ytterligare en boll i nät, ett snyggt avslut som dock (helt rätt) ogiltigförklarades på grund av offside. “En hårt arbetande forward som vill göra det bästa för laget”, var Sterners korrekta självbeskrivning i Discoverys direktsändning efter matchen.

Båda halvlekarna hade snarlika matchbilder. Ett initialt spelövertag för Jönköping med en tidig press som gaisarna upprepade gånger hade svårt att spela sig ur. Bortalaget hittade stora ytor med ett brett anfallsspel, inte minst på hemmalagets högerflank, där vänsterbacken Mohammad Fazal hotade med flera djupa löpningar. J Södras dominans resulterade inte i några solklara målchanser men väl i en hel del situationer i och omkring straffområdet som, med lite otur, kunde ha slutat illa för Grönsvart.

Men i båda halvlekarna lyckades GAIS också vända den negativa trenden, ta över bollinnehavet och etablera ett eget spel på motståndarnas planhalva.

GAIS bästa period i matchen kan sägas vara den andra delen av första halvlek då spelare som Adnan Maric, Malkolm Moënza och Julius Lindberg kombinerade med kvicka passningar och snabba omställningar i anfallsspelet. Det absolut farligaste läget kom i den 18:e minuten då Sterner, frispelad av Maric, hamnade i friläge framför mål. Lindstedt i bortamålet räddade dock snyggt med en reflexparad.

GAIS hamnade som sagt lite väl djupt under några perioder av matchen, främst under inledningen av vardera halvlek, men försvaret gav ändå ett stabilt intryck. En och annan tappad boll måhända, men mittlåset bestående av Aiham Ousou och Emin Grozdanic utstrålade säkerhet och självförtroende.

Mathias Karlsson i målet fortsätter att vara en säker sista utpost. Vi minns framför allt räddningen precis i slutet av första halvlek efter att Ousou tappat boll, samt ett läge tio minuter efter paus då Karlsson parerade en farlig chans inne i boxen.

Som helhet en match som kanske inte sprudlade av energi och nerv. Men GAIS gjorde ändå en habil insats, med ett stundtals lovande passningsspel då man lyckades få övertag på motståndaren. Att det hela slutade med en seger och en hållen nolla är ju förstås gott för lagets självförtroende.

För GAIS återstår nu ytterligare två träningsmatcher (mot Varbergs BoIS kommande lördag, samt mot Degerfors IF den 2 april) innan det är dags för seriepremiär lördagen den 10 april, borta mot Falkenbergs FF.

Text: Andy Bolander