Motståndarkollen: Vasalunds IF

Inte särskilt mycket vatten har hunnit flyta under Superettans broar sedan GAIS och Vasalunds IF senast stötte på varandra, för övrigt för första gången i seriens historia. Då, för tre veckor sedan, blev det en rättvis 2-0-seger för GAIS på Gamla Ullevi.

Den här gången, på söndag klockan tre, ska de båda klubbarna mötas på Skytteholms IP i Solna. Begreppet “sexpoängsmatch” kan ibland överanvändas men nu känns det relevant: inför den 18:e omgången delade lagen samma poängskörd och bara två måls bättre målskillnad gör att GAIS ligger snäppet före Vasalund i bottenstriden, precis över nedflyttningsstrecket.

Det som har hänt sedan vi för några veckor sedan gjorde en mer detaljerad beskrivning av Vasalund på vår hemsida är att solnalaget fixat två bra resultat i serien och däremellan åkt på en obehaglig överraskning i Svenska Cupen. Förlust 2-3 i Jämtland mot Division II-laget Ytterhogdals IK ingick knappast i Vasalunds planer, än mindre med tanke på att man faktiskt kommit tillbaka efter ett 0-2-underläge i paus, lyckats kvittera matchen men bara för att till slut bli eliminerade från turneringen på en omställning som resulterade i straff och mål.

Prioritering nummer för Vasalund ett är dock att fixa ett nytt kontrakt i Superettan och ett par steg i den riktningen har redan tagits. Först (i omgången efter förlusten på Gamla Ullevi) blev det tre poäng hemma på Skytteholm via 3-1 mot Falkenbergs FF. Nikola Vasic nickade in 1-0. Därefter reagerade man på Falkenbergs kvittering för att bärga segern genom ett par mål i slutskedet av matchen. Ekin Bulut, nyss anländ på lån från IK Sirius, passade på att göra sina första två mål, det sista på straff på tilläggstid.

I den senaste omgången åkte Vasalund till Helsingborg och lyckades plocka med sig en poäng. HIF hade ett stort spelövertag och skapade ett antal chanser men med ett lågt och stabilt försvarsspel, och genom att dra ned på matchtempot så mycket som möjligt, kunde solnaiterna stänga skåpet och få till ett 0-0-resultat. Bra insats av den moldaviske målvakten Radu Mitu i den matchen.

Vasalund presenterade även en ny huvudtränare, Roberth Björknesjö, i samband med matchen på Olympia. Björknesjö återkommer till klubben sedan han var med om att rädda nytt kontrakt i Division I för fyra år sedan. Nu är uppdraget alltså liknande, men en division högre upp i systemet den här gången.

Dessutom hittar vi en nykomling i spelartruppen sedan sist: den brasilianske wingbacken Lucas de Paula, med erfarenhet av collegespel i USA och nu senast akademispel i FC Málaga City. Inget spel mot HIF, kanske det blir debut mot GAIS.

Inför söndagens match på Skytteholm kan vi slutligen tänka på att Vasalund må vara ett bottenlag i årets serie men om vi bara skulle beakta den så kallade hemmatabellen handlar det faktiskt om ett mittenlag. Av årets 17 inspelade poäng är 13 av dem inhämtade på hemmaplan.

GAIS är förvarnade men vi vet att våra grönsvarta kämpar har potential. Vi hoppas på seger i Solna!

Text: Andy Bolander

Inför matchen

Detaljerna

Vad: Vasalunds IF – GAIS.
När: Söndag 29/8, kl 15.00.
Var: Skytteholms IP.
Domare: Robert Daradic.
Avstängda: Inga spelare avstängda.

Följ matchen
Det finns fortfarande biljetter till bortaläktaren och har du möjlighet att stötta Grönsvart på plats så löser du biljett via denna länk.

Som vanligt kan också du följa matchen via Discovery+ förutsatt att du har abonnemanget Total. Teckna ditt avtal via denna länk så får GAIS ett bidrag från Discovery+.