Motståndarkollen: Halmstads BK

Efter landslagsuppehållet är det åter dags för fotboll på riktigt och GAIS återstartar med ett hemmamöte precis så viktigt som de brukar vara såhär års – Halmstads BK kommer på besök.

Med tre poäng på spel har grönsvart chansen att inte bara öka gapet neråt men också slänga in fler kort i leken om platser över både nedflyttnings- och kvalstreck.

Halmstads BK (HBK) och GAIS har hittills under säsongen förlorat lika många gånger men fredagens gäster har lyckats omvandla två fler matcher till vinst istället för oavgjort (8-3-11 respektive 6-5-11) och ligger följaktligen några platser över grönsvart i tabellen med totalt 27 inspelade poäng, fyra fler än grönsvart. Jämnt i huvudtabellen men ur är en annan aspekt är det superettans topp mot superettans botten: HBK leder än så länge fair play ligan och GAIS, ja – leder den inte.

Halmstads BK inledde serien med en premiärvinst mot Jönköpings Södra men radade därefter upp flera matcher med mindre lyckade resultat som också inkluderade förluster mot både Öster och Brommapojkarna. Under den perioden mötte man också GAIS på hemmaplan och förlorade med 1-2 efter att Bergholtz nickat in 0-1, och Nikola Asceric utökat redan under matchens första 20 minuter. I maj sparkades Igor Krulj som huvudtränare till förmån för erfarna Magnus Haglund. Det blev ingen direkt placebo-effekt av tränarbytet men före och efter sommaruppehållet tog man fyra raka segrar och började klättra i tabellen.

Halmstad BK har under hela säsongen spelat ett på pappret rakt 4-4-2 spel. Det saknas inte erfarenhet i truppen som t.ex. inkluderar Ante Johansson och Peter Larsson i backlinjen, Dusan Djuric och Andreas Hadenius på mittfältet och Mikael Boman på topp. Erfarenhet som säkert hjälper när säsongen drar ihop sig. Efter uppryckningen under sommaren har man visserligen blandat och gett och reser till Gamla Ullevi med två förluster i de senaste matcherna. Det har dock handlat om två knappa uddamålsförluster mot starkt motstånd (Jsödra och Degerfors) och HBK verkar som ett stabilare lag nu än i vårmötet.

Halmstads BK har inga spelare avstängda inför mötet.

Fem senaste matcherna (Halmstad Bollklubbs siffra först):

1-2 Degerfors (B)
1-2 JSödra (H)
3-2 Västerås (H)
2-0 Dalkurd (H)
1-3 Örgryte IS FF (B)

Senaste inbördes möten:

2019: Halmstads BK – GAIS 1-2
2018: GAIS – Halmstads BK 1-2
2018: Halmstads BK – GAIS 1-0
2016: GAIS – Halmstads BK 2-1
2016: Halmstads BK —GAIS 2-0

Slutet av säsongen och som alltid viktiga poäng på spel. Stötta grönsvart på plats.

COYG!

Text: Henrik Elofsson.
Foto: Mikael Josefsson.

Inför matchen

Detaljerna
Vad: GAIS-Halmstads BK.
När: Fredag 13/9 kl. 19.00.
Var: Gamla Ullevi.
Domare: Fredrik Klitte.
Avstängda: Alexander Angelin.

Biljetter
GAIS rekommenderar som alltid att du löser förköp till matchen för att slippa köer på matchdagen. Du fixar din biljett enklast via denna länk.