Motståndarkollen: FC Trollhättan

På onsdag tar GAIS emot FC Trollhättan och en som ser fram emot den matchen är ex-gaisaren Alexander Leksell.   

Efter vinsten mot Norrby IF i lördags är det på onsdag dags för GAIS andra träningsmatch för säsongen när vi tar emot FC Trollhättan på Valhalla, för övrigt nästan exakt ett år efter förra årets drabbning på Valhalla mellan samma lag. Då blev det mållöst 0-0 och då fanns det publik på läktarna. Det känns som länge sedan.

Inför mötet har vi bytt några ord med ex-gaisaren (2017-18) och stabile mittbacken Alexander Leksell, samme man som hade god kontroll på en viss Mervan Celik i fjolårets träningsmatch. Han är väldigt sugen på att komma till spel igen efter att ha fått höstsäsongen 2020 spolierad på grund av en skada. Suget blir inte mindre av att det är Trollhättans premiär denna försäsong – och dessutom står ju GAIS som motståndare.

– Det här är matchen jag ser mest fram emot, säger Alexander. Jag blev glad när jag såg spelprogrammet. Det ska bli skoj att möta GAIS.

FC Trollhättan firar sitt 20-årsjubileum detta år. En ung klubb alltså, frukten av en sammanslagning mellan Division II-föreningarna Trollhättans IF och Trollhättans FK i oktober 2001.

Redan under sitt första levnadsår (2002) stöter FCT på GAIS i kampen om förstaplatsen i Division II Västra Götaland och den kampen vinner Trollhättan relativt enkelt, med åtta poängs marginal (det blev dock knapp förlust i kvalet mot Falkenberg). Året därpå, 2003, vinner GAIS serien och tar sig upp till Superettan.

Under de två säsonger klubbarna delar samma division (det har inte inträffat sedan dess) blir det två vinster för Grönsvart (4-0 och 2-0) samt två oavgjorda (0-0 och 1-1).

Genom sin korta historia har det bara blivit två säsonger i Superettan för FC Trollhättan: 2009-10. Målet vid klubbens bildande var nog högre ställt än så. Fjolåret blev också något av en besvikelse: en blygsam mittenplacering i Ettan Södra.

Inför denna säsong har Trollhättan bl a kontrakterat anfallarna Frederick Ofori Acheampong, toppskytt (8 mål på 13 matcher) under Frölundas framgångsrika Division II-säsong 2020, samt Yoann Fellrath från Örebro Syrianska. Dessa är tänkta som ersättare för lagets bäste målskytt förra året, Anton Henriksson, som nu flyttar till Ljungskile SK.

Dessutom tillkommer 20-årige mittbacken Alexander Almqvist, viktig spelare i Oddevold förra året, mittfältaren Sebastián Loyola-Nydén, med många spelminuter i Ettan (Karlslunds BK) 2020 samt “poängspelaren” (enligt klubbens hemsida) Kristijan Nikolla, med förflutet i lag som Ljungskile SK, IK Gauthiod och Lidköpings FK.

Nämnde Leksell är alltså en av spelarna med GAIS-anknytning i dagens FCT. Rutinerade mittfältaren Johan Lundgren (i grönsvart tröja 2015-16) ryktas dock vara på väg bort från klubben och lär inte spela på onsdag. Vid förra mötet mellan klubbarna spelade även ex-gaisaren Måns Saebbö för FCT men han har lämnat klubben sedan dess.

Alexander Leksell tycker att det ska bli roligt att att få spela på Valhalla.

– Jag har ju lite växt upp med den arenan, efter min tid i IFK och GAIS, säger Alex. Den är kul att spela på, ok underlag.

Vad gäller kommande säsong i Ettan Södra bedömer Leksell att det känns positivt i Trollhättans trupp.

– Personligen tycker jag att vi har en trupp för att vara minst på övre halvan, topp fem tycker jag inte känns orimligt.

Han lägger till att FCT kommer med hela truppen till mötet mot GAIS, men att man troligen kommer rotera under matchens gång.

Text: Andreas Bolander

Inför matchen

Detaljerna
Vad: GAIS-FC Trollhättan (träningsmatch).
När: Onsdag 10 februari kl 18.30.
Var: Valhalla IP.

Följ matchen
Det blir tomma läktare på Valhalla men vi är glada för att kunna berätta att GP kommer att sända matchen. Läs mer om hur du kan se den på GP.se.