Migen Memelli försvann ur truppen 2008

Ett provspel under mars 2007. Två matcher, ett mål och en utvisning senare satt en nöjd 26-årig alban med ett treårskontrakt med GAIS. Tilltänkt att fylla luckan efter James Keene flyttade Migen Memelli till Göteborg och GAIS och blev Super-Migen med hela supporterskaran.

Det var inte bara Markus Halsti, som ni kunde läsa om tidigare i veckan, som fick en udda spelarkarriär i GAIS. Migen Memelli köptes loss från norska SK Brann och den landslagsmeriterade forwarden fick omedelbara förväntningar på sig. Efter, enligt egen utsago, en dålig match mot BK Häcken och en bra match mot IF Elfsborg så kritades en kråka på  kontraktet och Göteborg var tilltänkt stad för nedslagna bopålar under kommande tre år. Tyvärr blev inte så fallet

Vi backar bandet några år. Migen föddes på april månads löndedag 1980 i Korca i sydöstra Albanien, alltså under Enver Hoxhas hårda styre av landet. Efter att ha inlett sin professionella karriär i hemlandet och representerat sex klubbar på lika många år, landade han 2006 i SK Brann från vackra Bergen i vårt västra grannland. De rödtröjade var under dessa år topplag i Jens Stoltenbergs Norge och Memelli hade hård konkurrens om platserna i anfallet. I Albanien hade han ett fullgott målsnitt för en anfallare men i Norge lossnade det inte riktigt. Statistiken visar 19 matcher och ett mål i seriesammanhang. Trots detta blev han förärad med en egen ramsa av lagets supportrar.

Bästa matchen för den 186 cm långe Migen gjorde han faktiskt mot ett svenskt lag. I kvalet till UEFA-cupen i augusti 2006 mötte laget klassiska Åtvidabergs FF, med bland annat Sheriff Suma i laget. Trots att norrmännen fick respass så var det Migen som fick de största rubrikerna med sitt hat-trick i den första matchen.

Migen hade ett brinnande intresse av att lämna Brann då speltid söktes. Gentilt gav klubben honom tillstånd att provspela med andra klubbar. Memelli hade deltagit i allehanda landskamper för sitt Albanien och med rätt klubb och målleverans visste han att chansen att spela fler landskamper var högst realistisk. Ett provspel med kulmen en solig dag i Borås övertygades GAIS sportsliga ledning och tränare Roland Nilsson om att han var värd att efterträda den till Borås flyktade Keene.

GAIS dåvarande tränare Nilsson hade ett antal provspelare för påseende men  det var alltså för  Migen som de Nilssonska ögonen fastande. Till Aftonbladets Petra Thorén beskrev han sitt nyförvärv med orden:

– Det var den typen som vi letat efter. Han är en targetplayer men kan gå på djupet också. Memelli är bra på att hålla i bollen och då vågar de andra springa också. Nu kan kanterna komma upp lite mer. Han är stor, stark och kvick.

Tränarens dåvarande ord bekräftas även idag av den dåvarande lagkamraten Kenneth Gustafsson.

– Migen kommer jag ihåg som en bra spelare som kunde hantera nia-rollen både fel- och rättvänd. Han fick inte till det riktigt när tävlingsmatcherna startade vilket var lite synd. Samtidigt var nia-rollen hos oss på den tiden rätt så svår, då jag har för mig att de ofta blev lite isolerade i spelet.

Brann hörde ryktena om att GAIS var villiga att köpa loss Migen. Ingen rök utan eld och för en ansenlig summa köptes Memelli loss. Brann var nöjda med avkastningen på sin albanska investeringen. Inte i klass med GAIS pengar för Markus Halsti men fler mynt att lägga i sin pengapung.

I GAIS var förhoppningarna stora men trots mycket speltid hittades aldrig nätet 2007 för Migen, då krutet tyvärr var allt annat än torrt. Rolles beskrivning av hon visade sig korrekt då han i spelet var nyttig för laget med sin styrka och förmåga att hålla i bollen.

2008 var tilltänkt att bli revanschens år. Oturen fortsatte dock att vara den som höll i domarpipan och även skador gjorde att även detta året förblev mållöst. Klubben beslöt sig sedan under sommaren att den memelliska sagen skulle bli all och en lånesejour tillbaka till Albanien följde, 6:e juli meddelades det att Migen skulle lånas ut till FC Tirana i den albanska huvudstaden.

Efter sejouren i grönsvart landade Migfen alltså åter i Albanien. KF Tirana och Migen höll varandra i handen fram till 2010 och på de 38 seriematcherna prickade Migen in hela 23 mål. Således hade den kraftfulle anfallaren en stor del i att klubben tog sitt 24:e albanska mästerskap och Migen blev seriens skyttekung. Detta lyckosamma facit belönades med byte av klubb till den konkurrenten Flamurtari Vore där 13 mål hittade in till den officiella statistiken på 15 spelade matcher. Succé var ordet. Och en succé som tog honom utomlands för andra gången.

Mellan 2010-2012 hittade man Migen i Saudiarabien och kanske hjälpte värmen Migen för han var sannerligen törstig på nya mål. 18 mål på 39 matcher blev facit innan han återvände till sin senaste albanska klubb. Där kom målen åter i strid ström och titeln som skyttekung blev åter hans.

Migen kände sig dock inte färdig i Saudiarabien och den tredje sejouren utomlands blev realitet. Det kom också att bli den sista då han 2014 flyttade hem för gott till Albanien. Som 34-åring dammade han in dugliga sex mål på 11 matcher för Partizan Tirana innan han kort därefter meddelade att han gjort sitt som spelare.

En kort sejour som tränare har också hunnits med. Detta i klubben Laqi, som han också står noterad för elva matcher 2014. Ett antal B-landskamper och en A-landskamp kan också adderas till CV:t. Migen är i Albanien ansedd som en av landets bästa målgörare genom tiderna. Tyvärr lossnade det inte för honom i GAIS. Klubben fick mycket god avkastning på affären Halsti 2008. Det kan inte sägas om affären Memelli, m en vi har åtminstone en kultspelare att minnas tillbaka till.

Text: Daniel Björnalm
Foto: Lars Ekström

Inför matchen

Detaljerna
Vad: Hammarby IF – GAIS.
När: Fredag 1/5 kl. 18.00.
Var: GAIS YouTube-kanal.
Domare: Martin Ingvarsson.

Biljetter och resa
Häng med GAIS till på årets första stora bortaresa. Du bokar stödbiljett och köper virtuella produkter via denna länk.

Läs mer
Du har väl inte missat våra tidigare inlägg inför matchen mot Hammarby:

Summering av säsongen 2008 från januari fram till bortamatchen mot Hammarby.

Intervju med MP: ”Vi måste spela som ett lag”.

En hälsning från Björn Andersson – fortfarande störst bäst och vackrast.

En hälsning från Tommy Lycén – ”…och resten är historia”.

Markus Halsti försvann ur premiärtruppen 2008.

En hälsning från Wanderson do Carmo: ”En fantastisk match…”

Johan Mårtensson tror på poäng med fansens stöd.

En hälsning från Åke Ahlberg, materialare 2008.

En hälsning från Andreas Tobiasson med familj – heja GAIS.

Hålltider för #Bortaresan

09.00 Vår virtuella resa startar och bussarna avgår mot Söderstadion 2008.
09.15 Vi delar den Spotify-lista som kommer att spelas i alla bussar och publicerar en förteckning om vem som önskat vilken låt på GAIS.se.
12.00 GAIS-quiz i bussarna – frågorna publiceras på GAIS.se.
15.00 Rätt svar på GAIS-quiz publiceras på GAIS.se.
15.30 Samling på Medborgarplatsen, mat och dryck finns för den som förbokat.
16.30 Marsch till Söderstadion.
16.45 Live-bevakning av matchen startar på Twitter.
17.30 Framme vid Söderstadion, fyll på bortasektionen!
17.50 Sändningen startar.
18.00 Avspark Hammarby IF – GAIS.
Sändningen avslutas strax före kl. 20.

Vid förlust går bussarna hemåt så fort som möjligt, men vid seger vill vi gärna ge alla medföljande tid att fira så länge man vill och orkar.