Pehrsson inför Hammarby: Vi måste spela som ett lag

GAIS sommarform är inte vad vi hade hoppats på och kan vi inte öka poängskörden kommer vi snart behöva snegla neråt i tabellen. Men Magnus Pehrsson behåller lugnet och tror att det kan lossna om vi kan lära oss av de senaste matcherna.

Årets första stora bortaresa går den 1 maj till Hammarby-GAIS från säsongen 2008. Vi ska fylla 20 bussar och räknar med att du följer med. Lös din stödbiljett och komplettera med andra produkter ger en bra matchdag via denna länk. Idag peppar vi inför matchen med en intervju med tränare Magnus Pehrsson.

Sedan sommaruppehållet har GAIS spelat sju matcher och bara vunnit en, ett skralt facit som vi hoppas snart ska bytas mot ett bättre facit.

I matchen mot Elfsborg så gjorde GAIS en bra prestation men kunde inte få in bollen. Mötet med TFF i förra omgången var dock en håglös historia som vi knappast kommer att minnas om några månader. Efter den matchen var Magnus Pehrsson också tydlig i media med att han inte var nöjd med hur laget agerade.

Vi tog ett snack med tränare Pehrsson för att få koll på hur han tror att vi kan vända trenden till en starkare höstsäsong.

Du var missnöjd efter senaste matchen mot TFF, både kring laget som helhet och enstaka spelare.

– Ja, i flera avseenden agerade vi inte som vi hade kommit överens om innan matchen. Eller man kanske kan säga att spelarna har gjort mycket av det som dom ska göra, men dom har inte gjort det i samarbete med medspelarna och då blir det inget bra. Det går inte att pressa en och en, det går inte att anfalla en och en och det måste vi såklart ta till oss. Förhoppningsvis kan vi revanschera oss och uppträda mer som ett lag i nästa match mot Hammarby.

Du hade synpunkter på bland annat Levon Pachajyan och Matao efter matchen.

– Ja, men det handlade om just dom sakerna. Att man måste agera som en del av ett lag, inte på egen hand. Men vi kommer att prata vidare om det på våra träningar i veckan.

Ser du att svaga insatser och tappade poäng handlar om vilka spelare vi har i truppen?

– Nej, inte alls. Spelarna har varit fantastiska att jobba med hela säsongen och dom går alltid in till träningarna med fokus på att göra jobbet. På det sättet är det en lätt grupp att jobba med, men vi kan fortfarande bli klart bättre och vi behöver jobba mer på till exempel att vara bekväma med bollen och att få till ett bättre anfallsspel.

– Men vi har en bra trupp och en härlig mix av spelare som kan och känner för GAIS sedan tidigare och flera spännande spelare som anslutit till klubben, som Wanderson och Mårtensson med flera.

Efter 18 omgångar har vi 21 poäng och ligger på nionde plats. Hur nöjda ska vi vara med det?

– Det är svårt att säga, vi har gjort både bättre och sämre matcher under säsongen och fått varierande utdelning på dom insatser som vi gjort. I vissa fall har vi fått med oss poäng som vi får vara glada för och i andra fall har vi fått åka hem missnöjda efter att ha tappat poäng.

– Men jag tycker att vi haft ett stabilt försvarsspel under i princip hela säsongen. I flera matcher har vi även spelat bra anfallsfotboll, men vårt stora problem har ju varit att vi är för dåliga på att sätta dit bollen. Där har vi den huvudsakliga förklaringen till att vi inte fått ihop fler poäng både efter uppehållet och under säsongen som helhet.

Visst har försvarsspelet sett stabilt ut under säsongen och det kan vi också utläsa av tabellen, som visar att Grönsvart bara släppt in 17 mål på 18 matcher. Det är faktiskt bara ett lag (IF Elfsborg) som släppt in färre mål så här långt. Men det ser som bekant inte lika roligt ut i den offensiva statistiken.

På de senaste sju matcherna har GAIS bara gjort mål i tre av dessa och har nu tre raka utan att hitta rätt. Sett över hela säsongen går att utläsa samma mönster och det bara två lag (Gefle IF och IFK Norrköping) som gjort färre än de 16 som Grönsvart mäktat med.

Redan från starten av året har du pratat om ett offensivare GAIS jämfört med tidigare säsonger, tycker du att det har blivit så?

– Ja, det gör jag på det stora hela. Inom ledarstaben och i truppen ser en positiv utveckling och det tror jag att även supportrarna gör. Men vi är medvetna om att vi har mer att ge och att ett mer offensivt spel måste leda till att vi gör fler mål och tar fler poäng än tidigare. Lyckas vi inte med det så är det ju inte mycket till utveckling.

Hur ska vi får det att lossna?

– Wanderson har varit väldigt bra under säsongen men han har inte fått in bollen i nät. Ibland känns det nästan som att det har gått troll i avsluten för honom. Han har kapacitet att bli en stor poängspelare och just nu tror jag bara att det behöver lossna för honom, sedan kan det bli en ketchupeffekt.

Sedan början av säsongen har du förändrat en del i klubbens arbetssätt kring A-truppen, hur tycker du att det har gått?

– Jag tycker att det har gått bra även om jag också vill understryka att det inte är något som gör oss mycket bättre från en dag till en annan.

– Tidigare tränade laget på eftermiddagar eller tidig kväll och det har vi ändrat för att nu köra vårt huvudpass på förmiddagen. Vi har dessutom infört att laget träffas på morgonen och äter frukost ihop, det är också en förändring som haft positiv effekt. Jag vet att några spelare hade jobb vid sidan av innan men nu är det fotbollen som står i fokus och det är bra. Sedan har vi också infört ny teknik för att bli bättre på att analysera lagets och spelarnas prestationer.

– Det som varit väldigt positivt är att detta har mottagits väl i klubben och truppen, att det inte funnits något motstånd mot att jobba på nya sätt. Det är något som jag som person uppskattar väldigt mycket.

Har du börjat fundera på matchplanen mot Hammarby än och i så fall hur ser den ut?

– Vi har spelat ungefär på samma sätt mot de så kallade topplagen och det har ändå givit oss några bra resultat. Så vår matchplan kommer att se ut på ungefär samma sätt som tidigare, vi ska försöka att vara aggressiva och inte överlåta för mycket av initiativet till motståndarna. Vi har haft svårt att göra mål under en period men jag tror mycket kommer att släppa om vi bara får in någon boll i nät.

I en intervju TFF-matchen antydde du att det kan bli förändringar i startelvan till nästa match.

– Ja, det är inte omöjligt. Vi får se när vi närmar oss.

Tack för pratstunden och lycka till på Söderstadion

– Tack själv, jag tror vi får se en uppryckning från hela laget.

Inför matchen

Detaljerna
Vad: Hammarby IF – GAIS.
När: Fredag 1/5 kl. 18.00.
Var: GAIS YouTube-kanal.
Domare: Martin Ingvarsson.

Biljetter och resa
Häng med GAIS på årets första stora bortaresa – vi siktar på att fylla 20 bussar. Du köper stödbiljett och andra matchprodukter via denna länk.

Läs mer
Du har väl inte missat våra tidigare inlägg inför matchen mot Hammarby:

Summering av säsongen 2008 från januari fram till bortamatchen mot Hammarby.

Formen
Sedan uppehållet har GAIS presterat följande resultat:

Helsingborgs IF – GAIS 1-0
AIK-GAIS 2-2
GAIS-LSK 3-1
GIF Sundsvall-GAIS 1-1
GAIS-GIF Sundsvall 0-2
IFE-GAIS 1-0
GAIS-TFF 0-0

Tabellen
Tabellen inför matchen mot Hammarby ser ut som följer: