Johan Mårtensson tror på poäng med fansens stöd

Den unga talangen Johan Mårtensson anslöt till GAIS i somras och kritade på ett treårskontrakt. 18-åringen har enligt egen utsago kommit in jättebra i gruppen och trivs redan i Göteborg. Vi tog ett snack med honom inför bortamatchen på Söderstadion nu på fredag.

Johan har fått sin fotbollsuppfostran i Ulvåkers IF, en klubb belägen en bit norr om Skövde, strax intill den 19 år gamla flygplatsen. Hans spel i moderklubben samt i Skövde AIK, som han var utlånad till under våren, har gjort vida avtryck. Flertalet klubbar har varit ute efter att få den blonde ynglingens namnteckning på sina kontrakt. Även Svenska Fotbollförbundets representanter noterade Johans framfart och debut i landslagssammanhang skedde i mars i år. I sällskap med U19-landslaget for han till Senec, en liten stad i Slovakien belägen mellan huvudstaden Bratislava och Trnava. När Johan blev utbytt efter 84 minuter hade Sverige en säker 2-0 ledning som stod sig matchen ut. Därefter har det under våren blivit ytterligare fyra framträdanden i blågult, med bland annat kval till U19- EM.

Något mål har det ännu inte blivit i blågult för Johan som inte ser sig som någon större målskytt, trots att han hittade nätet fem gånger på nio matcher under perioden han spelade i Skövde AIK. Det var också tack vare ett blågult sammanhang som Johan landade i GAIS. Tränare Magnus Pehrsson bevittnade, i sällskap med många andra scouter, en internmatch på Bosön. Den unge västgöten hade då långt gångna kontakter med en huvudstadsklubb (som GAIS inom kort ställs mot) men Pehrsson lyckades dock få den spelbegåvade och kreative mittfältaren på bättre tankar. En beskrivning som även huvudpersonen själv nämner när han beskriver sig som spelare.

– Jag är en central mittfältare med bra spelsinne och hyggligt passningsspel, svarar ynglingen ödmjukt men erkänner också brister i fysiken vilket hans ringa ålder ger en naturlig förklaring till.

De få framträdanden vi hittills bjudits på styrker även de hans egna ord. Debuten skedde i hemmamatchen mot Sundsvall när serien vände. När Andreas Tobiasson lunkade av planen fick Johan sina första minuter i den vackraste av tröjor. Debuten i landslaget slutade med seger 2-0, medan debuten i Makrillarna tyvärr gick i moll då matchen på Gamla Ullevi slutade 0-2. Men unge Mårtensson minns ändå sina första minuter i Allsvenskan med välbehag.

– Det var så klart trist att vi förlorade matchen, men för egen del var det roligt att få komma in och debutera. Det var roligt att spela inför mycket fans och det är något som jag ser fram emot att göra fler gånger, svarar Johan optimistiskt med tanke på de 3580 på läktarna

Omgången därefter var det en bortaresa sex mil österut då IF Elfsborg och regnet bjöd på motstånd på Borås Arena. Johan blev inbytt även i denna match, men laget förmådde ändå inte att kvittera di gules uddamålsledning som stod sig tills Markus Strömbergsson blåste för full tid.

I sin tredje match för GAIS kom så debuten från start när Magnus Pehrsson valde att spela honom centralt tillsammans med Eyolfur Hedinsson. För tredje matchen i rad  blev dock GAIS nollade. Poäng kom dock in på kontot då Dime Jankulovski lyckades hålla säsongens åttonde nolla. Frågan är vem som ska bryta den trista trenden med mållösa matcher, kanske blir det Johans högerfot som hittar nätet bakom Kristoffer ”Poppen” Björklund i Bajens mål på fredag?

– Jag gjorde ju några mål i våras för Skövde, men målskyttet är väl inte någon av mina starkaste sidor. Men får jag läge så tvekar jag inte att ta avslutet med min högerfot.

Det låter lovande och vi hoppas att Johan just på fredag är stark när han springer in på klassiska Söderstadion. En arena känd för att husera ett starkt hemmalag med ett livat publiktryck bakom sig. Faktum är att de vitgröna söderbröderna är obesegrade sedan i april. Johan tror sig dock ha nyckeln till hur GAIS ska lugga dem på poäng.

– Det blir viktigt att hålla tätt bakåt och spela tight mot dem, framför allt första 20. Gör vi det har vi en bra chans att kontra in något mål och ta en trea. De är duktiga och har bra fart i spelet, men vi vet att vi kan slå dem och vi har ett gott go i laget.

Den närmaste framtiden sträcker sig, enligt den härlig fotbollsklyschan ”en match i taget”, bara fram till fredagens möte och dueller mot herrar som Petter Andersson och Loauy Chanko. Men den unge skaraborgaren har så klart också andra visioner och drömmar framgent.

– Först vill jag så klart etablera mig i Allsvenskan med GAIS och hjälpa klubben. Men det är klart man drömmer om  att få prova på livet utomlands som proffs. Jobbar man hårt så kanske man kan få debutera i det riktiga landslaget också.

Många svenskar har se senaste åren valt att vända sina blickar mot väderkvarnar och tulpaner för att skriva på sina första utlandskontrakt med holländska klubbar. Något som Johan inte skulle ha något emot.

– Nu är det GAIS som gäller men det finns många ligor som verkar vara ett lagom steg att ta för de som lämnar Allsvenskan. Den holländska ligan har ju visat sig vara en bra språngbräda för många och min spelstill skulle nog falla ut rätt i Holland. Men först är det Hammarby på fredag och GAIS som gäller, svarar Johan och visar prov på att båda fötterna står stadigt placerade på marken. Han passar också på att hälsa till fansen.

– Stötta oss i laget och klubben på fredag, vi behöver ert stöd. Det kanske inte är så lätt att se den på plats men man kan  se den på teve. Köp korv, mazariner och umgås, så lovar jag att vi ska ta med oss poäng hem till Göteborg.

Hur kommer matchen sluta och vilka gör mål?

– Målskyttet lossnar och vi vinner!

Och målskyttar blir?

– Wanderson, Nicklasson och….jag säger mig själv också!

Vi tackar Johan för pratstunden och hoppas att ni alla väljer GAIS före OS i Peking på fredag. Fotboll är trots allt bättre än friidrott, corona och vattenpolo.

Text: Daniel Björnalm
Foto: Lars Ekström

Inför matchen

Detaljerna
Vad: Hammarby IF – GAIS.
När: Fredag 1/5 kl. 18.00.
Var: GAIS YouTube-kanal.
Domare: Martin Ingvarsson.

Biljetter och resa
Häng med GAIS till på årets första stora bortaresa. Du bokar stödbiljett och köper virtuella produkter via denna länk.

Läs mer
Du har väl inte missat våra tidigare inlägg inför matchen mot Hammarby:

Summering av säsongen 2008 från januari fram till bortamatchen mot Hammarby.

Intervju med MP: “Vi måste spela som ett lag”.

En hälsning från Björn Andersson – fortfarande störst bäst och vackrast.

En hälsning från Tommy Lycén – “…och resten är historia”.

Markus Halsti försvann ur premiärtruppen 2008.

En hälsning från Wanderson do Carmo: “En fantastisk match…”