Markus Halsti försvann ur premiärtruppen 2008

GAIS har genom åren sett många spelarkarriärer utvecklas på ett oväntat sätt. En av dom som sticker ut allra mest i det avseendet är Markus Halsti och idag tittar vi tillbaka på hans tid i klubben under säsongen 2008.

Säsongen 2008 står i fokus under denna vecka då vi på fredag 1 maj kör årets första stora bortaresa, Hammarby-GAIS. Välkommen att lösa din stödbiljett och  kompletterande matchprodukter på gaisare.se.

I oktober 2007 stod det klart att det skulle bli Magnus Pehrsson som skulle ta över tränarposten i GAIS efter Roland Nilsson. MP var snart igång med arbetet att forma Grönsvarts trupp och under de kommande månaderna genomfördes ett större antal scoutingresor och provspel.

Halsti var med i premiärtruppen

Ett tips som Pehrsson nappade på kom från Finlands dåvarande förbundskapten Roy Hodgson och handlade om två lovande spelare som båda hade börjat dyka upp i diskussioner kring landslaget, Markus Halsti och Sebastian Sorsa. Båda spelarna kom och testade med Atleterna och fick ett gott intryck av klubben och Atleternas representanter, i första hand Pehrsson och sportchefen Magnus Sköldmark, var nöjda med vad man såg.

Men efter att Sorsa också tilldragit sig intresse från England ledde det till högre lönekrav och att GAIS prioriterade att komma i mål med Halsti – och så blev också fallet.

Under försäsongen spelade Markus sex matcher i Pehrssons lagbygge och allt talade för att han skulle vara den ena halvan av Atleternas mittlås under den kommande säsongen. När matchtruppen mot premiärmotståndaren IF Elfsborg släpptes dagen före match var Halsti självklart uttagen och alla tips kring laget gjorde gällande att han skulle starta.

Men på premiärdagen, den 30 mars 2008, började ett rykte cirkulera under den grönsvarta uppladdningen på stans utskänkningsställen – nämligen att nyförvärvet Markus Halsti hastigt och mindre lustigt hade sålts till MFF. Det var många som, fullt förståeligt, hävdade att detta knappast kunde stämma. Varför skulle MFF köpa någon som inte ens debuterat – och varför skulle GAIS vilja sälja en lovande spelare som man just knutit till sig?

Men när startelvorna blev offentliga stod det klart – ingen Halsti i laget och inte heller på bänken. Finnen hade strukits ur truppen och anledningen var just det många hade avfärdat som ett dåligt skämt – mittbacken var såld till MFF.

Var det Tobiasson som skulle ersätta Andersson?

Bakgrunden till den snabba övergången var att Anders Andersson, som säsongen 2008 var tänkt att spela mittback i MFF, bröt benet på en träning. Sportchefen Hasse Borg och ex-gaisaren Roland Nilsson, som ju nyligen flyttat söderut från just GAIS, gav sig ut på jakt efter en ersättare.

Det fanns säkert flera skäl till att man vände sig till GAIS. Nilsson hade såklart goda relationer med sina tidigare kollegor – och dessutom ansågs det allmänt känt att klubben kämpade för att få pengarna att räcka till. Så sagt och gjort – det första samtalet gick till Grönsvart.

Ett rykte gör faktiskt gällande att Nilssons första namn på listan över möjliga förstärkningar var Andreas Tobiasson, men att Magnus Pehrsson sa nej till det eftersom Tobiasson tillhörde den grupp av spelare som skulle stå för grönsvart tradition i truppen. Men eftersom Nilsson hade koll på Halstis tidigare provspel dök snart även hans namn upp på den ljusblå radarn – och man ringde tillbaka till Gaisgården för att fråga om nästa möjliga kandidat.

Halsti själv var inte oäven till att flytta vidare och affären gick i lås bara timmar före seriepremiären. Istället för att byta om till grönsvart tröja och möta IF Elfsborg inför knappt 8000 åskådare fick han packa väskan och sätta kurs mot Malmö.

Roland Nilsson sa att han var överraskad att MFF kunde få tag i så pass bra mittback med så kort varsel. Halsti själv kommenterade till Sydsvenskan: ”Jag har trivts bra i GAIS och de senaste dygnen har varit omtumlande. Vad jag förstått är det tre nöjda parter i den här affären. Jag ser Malmö FF som en stor utmaning och vill in i hetluften direkt.”

En rejäl slant till GAIS

Det spekulerades en del kring övergångssumman och allt från 5 miljoner till 11 miljoner dök upp på sportsidorna. Oavsett vilket belopp som var det verkliga var det enkelt att konstatera att GAIS hade gjort en bra affär – en spelare som anslöt som Bosman bara månader tidigare hade man nu gjort en rejäl vinst på. Något som vad extra välkommet eftersom klubbens ekonomi mycket riktigt var ansträngd redan på den tiden.

Dåvarande ordföranden Christer Wallin kommenterade till GP att GAIS ”har det tufft ekonomiskt och vi hade räknat med att sälja en spelare. Efter den här affären har vi fått ekonomiska resurser att också kunna titta på kommande förstärkningar”.

Matchen mot Elfsborg slutade 1-1 och till matchens lirare utsågs Björn Andersson – som var den som kom in i laget när Halsti försvann. Björn gick tidigt på året under namnet ”Böna” men växte under säsongen ut till en riktig supporterfavorit och ett drygt halvår senare hade smeknamnet bytts ut till ”Störst, bäst och vackrast”. Det bidrog säkert till att gjuta olja på eventuella vågor bland partners och supportrar  – och Halstis flykt till Malmö ledde knappast till några krav på någons avgång.

För Halstis del blev den första tiden i Malmö tuff och han fick begränsat med speltid – men det blev i alla fall 15 matcher varav 13 från start under debutåret. Han skulle senare växa ut till en nyckelspelare för de himmelsblå och han var kvar i klubben till 2014, spelade totalt 115 matcher och var med om såväl att vinna SM-guld som att spela Champions League. Efter MFF flyttade han till DC United i MLS och därefter till Midtjylland och Esbjerg i Danska högstaligan.

Det hade varit roligt om vi hade fått med Markus Halsti till bortamatchen mot Hammarby under säsongen 2008, men som du förstår av texten ovan så blev det aldrig aktuellt. Får vi någonsin uppleva en spelare som vi kan sälja för ett ansenligt belopp innan hen har gjort någon tävlingsmatch för klubben? Och där övergångssumman blir närmare en miljon per träningsmatch? Svaret är enkelt, nej – aldrig.

Inför matchen

Detaljerna
Vad: Hammarby IF – GAIS.
När: Fredag 1/5 kl. 18.00.
Var: GAIS YouTube-kanal.
Domare: Martin Ingvarsson.

Biljetter och resa
Häng med GAIS till på årets första stora bortaresa. Du bokar stödbiljett och köper virtuella produkter via denna länk.

Läs mer
Du har väl inte missat våra tidigare inlägg inför matchen mot Hammarby:

Summering av säsongen 2008 från januari fram till bortamatchen mot Hammarby.

Intervju med MP: “Vi måste spela som ett lag”.

En hälsning från Björn Andersson – fortfarande störst bäst och vackrast.

En hälsning från Tommy Lycén – “…och resten är historia”.