Summering av säsongen 2008

GAIS form har inte varit den bästa efter sommaruppehållet och det har knorrats på läktarna under de senaste matcherna. Men för att få sätta lagets prestationer har vi till idag gjort en utvärdering av säsongen från januari och till och med omgång 18 i serien.

Du har knappats missat att GAIS planerar för årets första stora bortaresa 1 maj, då Hammarby IF väntar på Söderstadion. Vi hoppas att du vill stilla fotbollsabstinensen och hänga med oss tillbaka till säsongen 2008. Vi kommer som vanligt att ladda rejält inför matchen både här på webben och i våra sociala kanaler. Vi startar med en summering av säsongen 2008 från januari och fram till bortamatchen mot Bajen i augusti. Häng med – och lös din stödbiljett och andra produkter som förhöjer matchupplevelsen via denna länk.

2008 var året då GAIS skulle lämna mittenskiktet i Allsvenskan. Nya tränaren Magnus Pehrsson tillsattes med förhoppningen om ett mer offensivt spel. Hur har det då sett ut efter vårsäsongen?

Efter 18 spelade omgångar hittar vi GAIS på en niondeplats i tabellen. Tidigare säsonger hade detta inneburit nedflyttningsstrid, men i år spelar ju som bekant 16 lag i Allsvenskan för första gången. Nu har vi sju poäng ner till Gefle på kvalplats. Förhoppningarna att vi får inviga ”nya” Gamla Ullevi i Allsvenskan nästa år ser därmed ljusa ut.

Försäsong och Silly Season

Att vi ligger nia i Allsvenskan rimmar ju logiskt med våra förutsättningar, men visst fanns det inför säsongen förhoppningar på att vi skulle lämna den nedre halvan av tabellen. Roland Nilssons något riskminimerande taktik etablerade oss i högstadivisionen och tanken var att efterträdaren Magnus Pehrsson skulle ta Grönsvart till nya höjder med ett mer offensivt spel.

Pehrsson – som fick jobbet efter att kvartetten Jörgen Lennartsson, Erik Hamrén, Peter Wettergren och David Wilson enligt rapporter tackat nej – berättade följande för Dagens Nyheter i vintras:

– Jag ser uppdraget som att förädla det arbete som påbörjats här. Försvars- och organisationsmässigt har laget varit bra i år (2007), men jag vill jobba mer på att förbättra anfallsspelet samt utveckla spelarna individuellt.

”MP” betonade också att det främsta fokuset under Silly Season skulle ligga på att ta in offensiva spelare. Resultatet av detta blev den brasilianska anfallaren Daniel Morais Reis samt yttermittfältarna Levon Pachajyan från Armienien och Tommy Lycén. Samtliga dessa herrar hittade nätet redan under vår målrika försäsongen. Vi blev visserligen nollade de två första träningsmatcherna mot danska Bröndby (0-2) och Viborg (0-0), men därefter tog det fart. På de åtta återstående matcherna gjorde vi hela 17 mål. Pehrssons nytänk såg ut att ha gett en tidig effekt.

Starten på säsongen

Förväntningarna inför premiären var därmed höga, vilket den finfina publiksiffran på 7707 vittnade om. På andra sidan gräsmattan (som faktiskt var i gott skick, sett till hur det brukar se ut på Ullevi under våren) stod topptippade Elfsborg, mästare för så sent som för två år sedan. Matchen skulle sluta 1-1, men diskussionerna efteråt kom att handla om något helt annat.

Bara timmar innan premiären skulle spelas sålde vi vårat finske nyförvärv, Markus Halsti, till Malmö FF. Detta utan att ha gjort en enda tävlingsmatch för klubben! Mittbacken kom till oss som Bosman, och enligt uppgifter i media fick vi 7,5 välbehövliga miljoner för honom.

Till en början såg det ut som om GAIS skulle få svårt att klara sig utan Halsti. Bortapremiären mot Trelleborg, som vi förlorade med 3-1, följdes visserligen upp med en 2-0-seger hemma mot Hammarby, innan vi åkte på stortorsk mot serieledande Kalmar med 4-0. Den defensiva stabilitet som firma Rolle Nilsson/Hans Gren tillförde laget såg som bortblåst ut.

Berodde detta på att GAIS spelade en mer offensiv fotboll, som utlovat? Inte nödvändigtvis, för efter nio spelade omgångar hade våra fans bara fått måljubla vid sex tillfällen. Fyra av dessa matcher slutade dessutom 0-0!

– Vi har spelat efter vår spelidé och varit organiserade både i anfall och försvar och jobbat hårt i alla matcher. Vi behöver förbättra passningsspelet och beslutsamheten i sista tredjedelen, menade Pehrsson på när han ombads att summera vårens matcher.

När GAIS sedan mötte Malmö för första gången sedan skåningarna plockade över vår tränarduo (omgång 10) såg vi ut att ha nått en viss vändpunkt. 1-1 slutade matchen och i omgången som följde slog vi Örebro med hela 3-0 innan det var dags för EM-uppehållet. Defensivt såg det mycket stabilare ut: På de sju avslutande matcherna släppte GAIS endast in ett mål!

Varierande form efter EM

Förhoppningarna att Sverige skulle ställa upp med Grönsvart i EM grusades redan under vårens trupputtagning. Istället fick våra spelare en välbehövlig vila under sommaren. När man återvände till seriespelet gjorde man det som tia i tabellen efter tre vinster, sex oavgjorda och blott två förluster. Jämfört med fjolåret så var vi två poäng bättre, men målskyttet fortsatte gäcka oss då vi snittade mindre än ett mål per match.

Det såg inte bättre ut i omstarten. Nere på Olympia förlorade vi med 1-0 mot Helsingborg. Därefter såg vi lite av en formtopp som inleddes med ett kryss (2-2) på bortaplan mot AIK, fortsatte med vinst på Ullevi mot Ljungskile (3-1) och avslutades med ett 1-1-resultat på Sundsvalls svårspelade Norrporten Arena. Efter den fina resultatraden låg vi på en åttondeplats, men den ojämnhet vi sett tidigare under året skulle dessvärre komma att återvända.

När serien vände mitt i sommaren mötte vi återigen Sundsvall, men den här gången slutade det i förlust (0-2). Därefter ställdes vi mot serietvåan Elfsborg som bara hade släppt in ett enda mål på Borås Arena. GAIS lyckades inte heller få hål på Johan Wiland och vi fick vända hem med en hedersam 1-0-förlust i bagaget.

Då var vår senaste match hemma mot mittenkollegan TFF en större besvikelse. Den som tog sig till Ullevi fick se en mållös och händelsefattig historia som fick tränare Pehrsson att efter slutsignal kritisera prestationen och konstatera att flera av spelarna inte höll sig till matchplanen.

Nu krävs det en uppryckning av GAIS och en höstsäsong som kan få supportrarna att titta mer uppåt i tabellen än nedåt. Vi har fått en pratstund med Magnus Pehrsson för att få koll på hur han tänker sig att vi ska lyckas med det – och den publiceras i morgon här på hemsidan.

Tabellen

Inför veckans match mot Hammarby ser tabellen därför ut som följande:

Nyförvärvs-kollen

Björn Andersson
Fåglum-sonen värvades inför säsongen som mittback, men har fått starta en del matcher uppe på topp med den äran. Målen har inte trillat in i Gravem-fart direkt (tre stycken hittills) men 26-åringen är en duktig uppspelspunkt med sin längd. En anfallare som det gör ont att möta.

Levon Pachajyan
Här har vi ett nyförvärv som levt upp till förväntningarna – även om ojämnheten är ett litet frågetecken. Från sin högermittfälts-position har han satt skräck i allsvenska ytterbackarna med sin fart och finess. Modeordet ”irrationell” stämmer väl in på vårt nya stjärnskott.

Tommy Lycén
Precis som Gunnar Gren har Tommy Lycén representerat de tre stora Göteborgsklubbarna, men Tommy har en bit upp till legendarens nivå. Har inte tagit en fast plats i startelvan hittills och har noterats för en assist. Skällde ut Henrik Larsson under en match, då han uppmanade legendaren ”att sluta filma och i stället stå på benen”.

Daniel Morais Reis
Anfallaren har inför Hammarby gjort tre mål men visst hoppades vi på ännu bättre utdelning. GAIS förstärkte också truppen med två anfallare i somras som nu hotar om en startplats: Pablo Campos och Matao, även de från Brasilien.

Johan Mårtensson
Kom i somras från division 1-laget Skövde. Efter två korta inhopp startade han senast mot Trelleborg och gjorde där en lovande insats. Kan han till och med fylla det hål som Prince Ipke Ekong (numer i Djurgården) lämnade på innermittfältet i somras? Johan har fått goda vitsord av Pehrsson och har chans på en startplats på Söderstadion kommande match.

Text: Victor Westlund
Foto: Lars Ekström

Inför matchen

Detaljerna
Vad: Hammarby IF – GAIS.
När: Fredag 1/5 kl. 18.00.
Var: GAIS YouTube-kanal.
Domare: Martin Ingvarsson.

Biljetter och resa
Häng med GAIS på årets första stora bortaresa – vi siktar på att fylla 20 bussar. Du köper stödbiljett och andra matchprodukter via denna länk.