Malin Fors Gais Futsal

Malin Fors är redo för SM-semi med GAIS Futsal

Malin Fors spelade sju säsonger i Damallsvenskan innan hon bestämde sig för att lägga skorna på hyllan och gå vidare till något nytt. Nu spelar hon i GAIS Futsal Dam, som knäckte välmeriterade Järla IF i kvartsfinalen och nu ställs mot Djurgårdens IF i första semifinalmatchen på lördag.

– Det var riktigt skönt att få vinna. Järla är kaxiga. De har vunnit flera SM-guld, har 4-5 landslagsspelare och dessutom spelat ihop väldigt länge. Men vi tog dem.

Nyckeln ligger i lagandan, analyserar Malin. GAIS Futsal har bara spelat ihop en enda säsong men har enligt henne ett mycket bättre samarbete som lag än Järla, som har många individualister. Och nu väntar Djurgården i semi, med spelare på samma nivå som Järla, men också ett väldigt samspelt lag.
– Det blir ett ännu tuffare motstånd.

Och på tal om motstånd så hägrar en möjlig guldstrid, i bästa fall mot IFK Göteborg som möter norrländska IFK Åkullsjön i sin semifinal.

– Jag känner inte till Åkullsjön, det är inte ett lag man talar om direkt, så jag vet inte vilket motstånd de är för IFK Göteborg. Men det vore ju jättekul med ett derby, för Göteborg och futsalen som helhet.

Det är inte riktigt samma hets i tanken på ett sådant derby dock. Malin berättar att tjejerna i laget kommer från olika bakgrunder och håller på olika fotbollslag. Hon gör själv sitt bästa för att skapa GAIS-stämning, men det är supportrarna som gör hela skillnaden.
– Det är väldigt speciellt att spela i GAIS-tröja jämfört med andra lag, vi har ju en klack som följer med på bortamatcher! När vi mötte blåvitt i seriespelet och det var deras hemmamatch så var det våra supportrar som dominerade, de sjöng och hade tifo, man kunde knappt höra “Snart skiner Poseidon”.

GAIS Futsal hade som mål att bli topp fyra i serien, det är nämligen vad som krävs för att få spela i RFL, högstaligan, även nästa år då serien ska göras om. Så det man presterat med ett lag som aldrig spelat ihop tidigare är onekligen imponerande.
– Vi växte ihop snabbt och utvecklades även individuellt, men det krävs att man har bra tränare och ledare som verkligen kan futsal. För det går inte att komma och tro att bara för att du är bra på fotboll så är du bra på futsal. Det är en helt annan sport.

Och Malin höll själv på att gå i den fällan. Under sin karriär som elitfotbollsspelare spelade hon ibland futsalcuper på vintern och tänkte att det skulle inte vara något märkvärdigt att gå in i seriespel.

– Det är helt annorlunda. Du har en annan taktik, du måste vara snabbare och ta snabbare beslut. Och med fyra personer på plan blir det väldigt uppenbart om du gör ett misstag, det går inte att gömma sig bakom någon annan.

Till sist så frågar jag Malin om hon har någon hälsning till gaisare som inte ännu inte sett dem spela?
– Kom på lördag och upplev stämningen! De som väl ser en match kommer alltid tillbaka.