Intervju med Stefan Jacobsson efter halva säsongen

Första halvan av säsongen har inte blivit som Stefan Jacobsson hade hoppats på. Idag kan du läsa om hur han tänker agera för att höstsäsongen ska ge bättre resultat.

Med 15 omgångar spelade i Superettan 2020 innebär det att vi nu avverkat den första halvan av serien. Vi kan konstatera att utfallet avseende såväl poäng som gjorda mål inte når upp till vad vi hoppats på och att vi (igen) står inför en rejäl utmaning under hösten. Kravet på uppryckning finns från våra många supportrar, men det finns också inom organisationen där spelare, ledare, personal, sportråd, styrelse med flera ser att vi kan och måste prestera bättre framöver.

Vi tog ett snack med Stefan Jacobsson, huvudtränare i GAIS, efter dagens träning för att få koll på läget i laget efter att halva serien är avverkad – och hur han tänker inför Trelleborgs FF hemma på fredag.

Vill du förresten vara med och stötta GAIS inför TFF-matchen på Gamla Ullevi så löser du såklart en stödbiljett. Du fixar din biljett via länken – tack för att du stöttar GAIS!

Hur är läget nu några dagar efter förlusten mot Östers IF?

– Jodå, det var jobbigt direkt efter slutsignal men vi har haft matchgenomgång och diskuterat i gruppen vad vi kan göra bättre. Vi har haft högt i tak och alla har fått säga sitt, men sedan måste vi lägga den matchen till handlingarna och gå vidare mot nästa omgång. Nu har vi kört två pass därefter och då har alla visat att vi klarar av att ladda om inför Trelleborg hemma.

Halva serien spelad, hur går dina tankar efter 15 omgångar?

– Det går inte säga något annat än att vi har fått ihop färre poäng än vad vi hade hoppats på. Men vi kan inte gräva ner oss för mycket i det som har hänt utan måste se framåt och se till att göra det bättre. Det låter såklart lite tråkigt men det ända sättet är att ta en match i taget och göra så bra prestation som möjligt i den.

Men om vi ändå ska summera första halvan av säsongen, vad blir omdömet?

– Jag skulle säga att inledningen av serien med sju poäng på fem matcher är godkänd, även om vi gjorde för många enkla misstag i matchen mot Norrby IF.

– Men sedan kommer fyra omgångar där efter som är vår sämsta period under första halvan av serien. Då förlorade vi borta mot Trelleborgs FF och AFC Eskilstuna samt kryssade hemma mot Umeå FC och Ljungskile SK, det var matcher då vi skulle tagit klart fler poäng än dom två som vi fick med oss. Det är dom här fyra matcherna som drar ner vårsäsongen.

– Därefter blev det lite bättre igen och vi tog poäng mot topplagen Akropolis IF, Halmstads BK och Degerfors IF och då såg det ut som att vi var på rätt väg, innan vi gick på pumpen mot GIF Sundsvall. Att vi bara kryssar gör ju att det blir svårt att ta mark i tabellen, men tittar man på hur det såg ut på planen i dom matcherna så var det helt ok.

– I derbyt tycker jag sedan att vi var det klart bättre laget i 60 minuter och då skapade vi tillräckligt med möjligheter för att kunna stänga den matchen. Men sedan förändrades läget efter Nikola Ladans utvisning och vi fick kämpa för den poäng vi hade, men som helhet var det inte någon dålig prestation. I senaste matchen mot Östers IF så gjorde vi igen ett antal enkla misstag som gör att vi blir straffade. Det var en tung förlust eftersom vi kom tillbaka efter ett tidigt underläge och spelade upp oss, men sedan tappade igen efter paus.

– Så omdömet blir att vi ligger efter vår plan och våra förhoppningar, men att vi är inställda på att vi måste göra det bättre i kommande matcher.

Hur ser du och spelarna på andra halvan av säsongen?

– Alla spelare och ledare inser såklart att vi måste höja oss jämfört med första halvan av säsongen. Vi måste kunna prestera på den nivå som vi haft mot några av topplagen och samtidigt måste vi vara smarta och balanserade så att vi inte åker på enkla mål bakåt, enklare sagt än gjort såklart men det är det vi arbetar för.

Hur är stämningen i gruppen efter ett antal motgångar?

– Generellt så är det bra stämning i gänget även om det såklart kan vara jobbigt och tjurigt efter en förlust. Men alla fattar läget, att vi måste hålla ihop som grupp och att var och en måste göra sin del i den uppgift som ligger framför oss. När det går emot så är det enkelt att man börjar peka finger åt något annat håll, men nu gäller det att titta sig i spegeln och se till att man själv gör 110% för laget och klubben.

Nu väntar Trelleborg hemma på fredag, vad talar för att vi kan vända trenden då?

– Vi har trots allt en bra grupp av spelare som visat att man kan prestera på bra nivå och det är den kanske viktigaste grundbulten för att vi ska lyckas bättre framöver. Men vi kan inte börja resonera i för stora termer och börja tänka på att vi ska vända trender, utan istället måste vi vara smarta och spela utifrån våra styrkor, anfalla klokt, stänga ytor och se till att hota motståndaren när vi får chansen.

– Sedan kan man ju nämna att vi också fått in två spelare under sommarfönstret som jag tror kommer att kunna bidra under hösten. En lite starkare trupp ger oss såklart lite bättre förutsättningar inför hösten.

Ni har ju en träning kvar innan TFF-matchen, men finns det något nytt att rapportera om truppen idag?

– Inga nya skador eller sjukdomar, så förutom våra tre långtidsskadade spelare är alla med och tränar fullt. Sedan är ju tyvärr Nikola Ladan och Jesper Brandt är ju avstängda på fredag och dessutom är Meinhard Olsen iväg på landslagssamling med Färöarna.

Som vanligt finns möjlighet att stötta GAIS inför hemmamatcherna även om du inte kan vara på plats. Denna veckas stödbiljett pryds av Adnan Maric och som vanligt finns det tre olika biljetter att välja mellan. Du fixar din biljett via länken – tack för att du stöttar GAIS!

Inför matchen

Detaljerna
Vad: GAIS – Trelleborgs FF.
När: Fredag 4/9 kl. 19.00.
Var: Matchen sänds på Dplay.
Domare: Per Melin.
Avstängda: Nikola Ladan och Jesper Brandt, GAIS.

Se matchen på Dplay
Vill du följa matchen på tv så behöver du abonnemanget Total hos Dplay. Teckna i så fall gärna ditt abonnemang via denna länk – för då går faktiskt en del av pengen till GAIS. Hittills har gaisares köp av abonnemang gett klubben drygt 40 000 kr!

Matchtruppen
GAIS trupp till matchen mot TFF presenteras på hemsidan under torsdagskvällen.