Idag startar vi säsongen 2021

Idag startar GAIS fotbollssäsongen 2021 när A-truppen kl. 10.30 sätter igång träningen på Valhallas konstgräs.

Vi tog ett snack med huvudtränare Stefan Jacobsson inför träningen för att höra lite om hur tankarna går inför att starta en ny säsong med Grönsvart.

Hej Stefan, hur är läget inför säsongsstarten?

– Jo tack, det är bara bra. Det känns som att man har lite bättre koll på grejerna nu jämfört med när vi startade upp inför förra säsongen.

Blir det full uppslutning på dagens träning?

– Ja, det kan man väl säga förutom att våra skadade spelare Oscar Ekman, Donat Zejnullahu och Aiden Harvey som får fortsätta med sin respektive rehab. Så jag räknar med att vi har ett tjugotal spelare på planen när vi kör igång träningen vid halv elva.

Vad kommer ni att fokusera på under dom första veckorna?

– Under den första veckan handlar det mycket om att sätta igång kropparna efter jullovet och att introducera nya spelare till gruppen och vår spelidé. Spelarna har haft ett träningsschema att hålla sig till över helgerna, men det har också varit en period där dom måste få vila så jag räknar med att vi ska jobba lite med att få upp farten igen.

Hur hårt kommer ni att köra under januari?

– Vi kommer att köra sex gemensamma pass per vecka fram till träningsmatcherna drar igång första helgen i februari, sedan kan det variera lite. Det kommer att bli en del tuffa pass, men förra säsongen hittade vi en bra balans mellan träning och vila och det hjälpte oss att undvika belastningsskador och det kommer vi såklart att försöka göra även i år.

Hur ser du på spelartruppen just nu?

– Jag tycker att det ser bra ut även om vi inte är helt klara ännu. Vi har spännande spelare som anslutit i Daniel Sterner, Harun Ibrahim, Victor Alexandersson och Daniel Hultqvist som gör sina respektive första träningar i GAIS under måndagen. Även Youssef Fayad är ny i A-truppen men han har ju varit med och tränat och spelat med oss tidigare.

– Sedan räknar jag med att det kommer in ytterligare ett par spelare innan vi är klara för i år och i så fall kommer vi att ha sju-åtta nya killar i truppen totalt sett. Men vi har också i alla fall femton-sexton spelare som var med under förra säsongen och flera av dessa har varit med längre än så. Det känns som en spännande mix av gammalt och nytt.

Det måste vara en fördel om truppen blir klar så snart som möjligt, vad är din förväntan avseende det?

– Ja, det är klart att det vore bra om truppen är satt till första träningen. Men jag tror inte att något lag i Superettan är i närheten av det, speciellt inte med tanke på hur förra säsongen såg ut. Det är bara fem veckor sedan vi avslutade serien så det har varit ett väldigt kort uppehåll innan det är dags att starta om, så i år är även ’silly season’ lite försenat.

– Sedan har vi en begränsad budget att röra oss med och det är viktigare att vi kan få ut så mycket som möjligt för pengarna snarare än att det går fort. Så det får gärna ta ett par veckor till om det innebär att vi får bättre förutsättningar.

Lycka till med dagens övningar!

– Tack så mycket, det ska bli skönt att snart vara ute på planen igen.