Hemmaförlust mot IFK Värnamo

2021-10-16 2:00

Anders Fagerlund

GAIS förlorade tyvärr lördagens match mot IFK Värnamo med 1-2, efter 0-2 i halvtid.

Molnen formerade ett grått täcke över Göteborg denna tidiga eftermiddag i oktober, men lagom till avspark tittade faktiskt solen fram. Skulle det vara ett förebud om vackra tider för hemmalaget?

Dessvärre inte. Trots en väl genomförd match av hemmalaget, inte minst i andra halvlek, skulle nämligen serieledande IFK Värnamo visa sig numret aningen för stora för GAIS denna lördag, framför allt vad gäller effektivitet framför mål.

Redan från start kunde vi konstatera det vi redan visste: Värnamo är ett tryggt spelande lag, balanserade och säkra med bollen. Det gällde för GAIS att ligga rätt i positionerna och inte begå några onödiga misstag, särskilt med det platta fallet i Västerås i närminnet. “Vi får absolut inte hänga upp oss på en match som gick helt åt helvete”, hade Stefan Jacobsson sagt i en GP-intervju dagen före match.

Det blev en ganska avvaktande matchinledning. Värnamo hade det mesta av bollen, men utan att hota allt för mycket. Det var vid de relativt få tillfällen som GAIS backlinje hamnade för lågt och då bortalaget tilläts bygga upp sitt anfallsspel mer metodiskt som det kunde bli lite oroligt framför Karlsson.

GAIS, å sin sida, låg oftast rätt och kunde också åstadkomma några framstötar mot Värnamos till synes trygga försvar. Matchens första riktigt farliga chans, exempelvis, kom i den 17:e minuten när Jonas “Myggan” Lindberg fick ett fint skottläge efter August Wängbergs inspel. Bollen gick dock via en värnamospelare till hörna. Fem minuter senare hotade GAIS igen via ett inlägg från vänsterkanten av Niclas Andersen, men bollen rann tyvärr rakt igenom bortaförsvaret.

Allt skulle emellertid förändras inom loppet av några minuter efter drygt en halvtimme. Först ett inspel från höger av Oscar Johansson som oturligt stöttes in i eget mål av Wängberg. Kort senare en kvick vändning till vänster av Oscar Uddenäs, spelaren vi hade varnat för i vår motståndarkoll inför match, och den här gången är det Oscar Johansson som stötte in bollen i mål efter ett precist inspel. Två lägen för Värnamo. 0-2 på tavlan. Värnamos tränare Robin Asterhed skulle efter slutsignalen hålla med om att det var en mycket god utdelning för sitt lag.

Värnamo kunde sedan i lugn och ro spela av den första halvleken och med tanke på den trygghet som serieledarna utstrålar var det med låga förhoppningar som de grönsvarta fansen såg fram emot den andra halvan av matchen.

Men GAIS gav verkligen allt i den andra halvleken och hade med lite mer flyt kunnat göra mer än det reduceringsmål som ledde till slutresultatet 1-2. Målet kom bara någon minut efter paus då nyss inbytte Simon Alexandersson läckert tog ned bollen med bröstet, vände och iskallt placerade in bollen bakom Pilip Vaitsiakhovich. Det var Simons första bolltouch efter en lång tids frånvaro på grund av skada - inget dåligt sätt att komma tillbaka på!

Sammantaget kan vi konstatera att matchen speglade en gammal sanning vad gäller fotboll: ett lag med flyt får på något sätt med sig goda resultat, det motsatta gäller för lag som har uppförsbacke.

“Vi är stabila och har bra kontroll på Värnamo”, tyckte en besviken Stefan Jacobsson på presskonferensen efter matchen. “Vi förtjänar mer, åtminstone att ta en poäng. Det är en bitter förlust”.

För ett energifullt GAIS hade ett antal lägen till kvittering i denna andra halvlek. Det handlade om ett par bollar som spelades in framför Värnamos mål som tyvärr ingen gaisare kunde nå. Eller en nick från Julius Lindberg på hörna som målvakten parerade. Eller ett skott från Michael Kargbo, strax över.

I slutminuterna fick GAIS till en riktig slutforcering, Värnamo var riktigt stressade men klarade sig till sist med blotta förskräckelsen. Det slutade med uddamålsförlust för de grönsvarta. Det kunde blivit mer, det vi hade hoppats på.

Vi tar med oss det positiva. Tre inhopp i andra exempelvis, av spelare som varit borta en längre tid på grund av skador. Simon Alexandersson, Joackim Åberg och Michael Kargbo visade alla tre goda intentioner och visade att de kan bli viktiga tillskott i slutdelen av säsongen.

GAIS har nu några dagars vila inför nästa viktiga match, torsdagen den 21 oktober, återigen hemma på Gamla Ullevi. Motståndarna heter då AFC Eskilstuna.

Text: Andy Bolander