Information

GAIS utökar samarbetet med Playmaker AI

GAIS har tecknat avtal med företaget Football Analytics Sweden AB, som förestår analystjänsten Playmaker.AI, om ett fördjupat samarbete.

GAIS har sedan tidigare använt Playmaker.AI för att få kvalitativa data avseende matcher, lag och spelare för att använda för scouting av motståndare och nyförvärv, samt för att bättre förstå möjligheter att utveckla vårt eget spel. Hittills har vi haft möjlighet att ta del av information från Allsvenskan och Superettan men parterna har nu kommit överens om att utöka tjänsten till att också omfatta division 1.

Nicklas Karlström, sportchef i GAIS, kommenterar samarbetet:

– Vi har sedan tidigare haft stor nytta av det stöd som vi får via tjänsten från Playmaker.AI och det känns helt rätt att utöka samarbetet. Det här kommer att underlätta våra analyser av spelare i division 1 vilket kan göra att vi kan bli mer träffsäkra inför framtida rekrytering, inte minst nu när det fortfarande är svårt att kunna se matcher på plats på arenorna.

Joakim Plogell, en av två grundare av Playmaker.AI, berättar om företagets tjänster.

– Enkelt uttryckt kan man säga att vi samlar in stora mängder data om fotboll och gör den begriplig för våra kunder. Tränare, sportchefer och andra ledare kan sin fotboll och med vår tjänst får dom tillgång till information på ett effektivt och begripligt sätt, vilket kommer att hjälpa dom att fatta rätt beslut utifrån ett objektivt underlag.

– Vi är väldigt glada för att utöka samarbetet med GAIS och vara en del i att stärka klubben i sitt arbete kring spelar-, lag- och matchanalys samt scouting. Våra visualiseringar i form av spindelnät har fått ganska stor spridning i diverse kanaler och vi skickar med ett exempel som kan ge GAIS supportrar en bild av vad som ingår i våra tjänster.

August Wängberg vs genomsnittet - Superettan 2020
August Wängberg vs genomsnittet – Superettan 2020

I bilden visas August Wängbergs siffror från säsongen 2020 som det blåa området och det ska jämföras med det område som är markerat i beige/rött vilket är genomsnittet för alla spelare i Superettan. Det blåa området visar att Agge presterade bättre eller klart bättre än genomsnittet inom fem av sex kategorier, medan det röda visar att inom en kategori var förhållandet det omvända.

Avtalet mellan parterna börjar gälla nu under mars.