GAIS tog viktig seger mot VSK

2020-09-21 2:00

Anders Fagerlund

GAIS tog tre värdefulla poäng i det viktiga mötet med Västerås SK. Ricky Yarsuvat gjorde matchens enda mål och 367 gaisare löste stödbiljett.

Vill du hänga på och köpa din stödplåt i efterhand - för att fira vinsten - så gör du det via Swish 123 018 6734 eller via denna länk.

Ingångsvärdena för matchen var att både GAIS och VSK hade 19 poäng och låg på de två platserna just ovanför kvalstrecket, med Dalkurd och Umeå jagande strax bakom. Bortalaget låg före på bättre målskillnad, men båda lagen hade givetvis klart för sig att poängen nu var extra viktiga. En seger skulle ge vinnaren välbehövligt andrum och något fastare mark under fötterna - medan förloraren fortsatt kommer att känna flåset från lagen direkt bakom.

GAIS kom till spel med samma 4-2-3-1-uppställning som man mönstrat i de senaste matcherna med en ändring, Nikola Ladan tog plats på mitten istället för avstängde Boris Lumbana. Bortalaget gjorde i sin tur tre ändringar i startelvan.

Inför matchen genomfördes en tyst minut till minne av Lars-Åke Lagrell som gick bort tidigare under dagen. GAIS säger stort tack för fantastiska insatser för svensk fotboll!

GAIS börjar bra - men tappar greppet

Det var hemmalaget som tog initiativet i matchen direkt från start. Grönsvarts offensiva kvartett, ofta förstärkt av August Wängberg på högerkanten, spelade med fart och rörelse och tog sig vid flera tillfällen in i straffområdet, men utan att få till avslut som oroade Fagerström i VSK-buren. Bortalaget å sin sida spelade väsentligt rakare och satte tidigt långa bollar mot forwards men herrar Nyström och Weberg hade koll på läget.

I den 19:e minuten skulle GAIS vilja att gå framåt ge resultat. Mervan Celik slog en inläggsfrispark från vänsterkanten mot första stolpen och där dök Richard Yarsuvat upp och kunde styra in 1-0. En välförtjänt ledning som Makrillarna samlat ihop till efter en handfull nästanlägen. Bara någon minut senare hade Ricky chans att dubbla sin och laget målskörd då han fick öppet läge efter ett inlägg mot bortre stolpen, men hans avslut gick i gavelns utsida.

När GAIS fortsatte att föra matchen bytte VSK formation och med tre centrala mittfältare började man äta sig in i matchen. Efter 25 minuter fick VSK ett gyllene läge att kvittera efter en snabb kontring där Filip Tronét kom helt fri med Mathias Karlsson, men sköt strax utanför den bortre stolpen. Det blev startpunkten för en period då bortalaget klev upp högre i banan och skapade flera lägen, vid ett tillfälle skrek man efter straff efter en situation där Charlie Weberg täckte ett inspel – dock var domare Krantz snabb med att vinka avvärjande.

VSK fortsatte därefter att mala på framåt, kämpade om andrabollar och gjorde livet surt för Grönsvart, som fick allt svårare att etablera spel på offensiv planhalva. Under en period fick Atleterna i första hand se till att freda det egna målet, men man redde ut stormen och tog sig tillbaka in i matchen. Under sista fem minuterna hade man tagit sig ur VSK:s grepp och kunnat flytta upp spelet något, dock utan att komma till några tydliga lägen och 1-0-ledningen stod sig till paus.

Grönsvart under press

VSK sparkade igång andra halvlek och satte direkt tonen med ett antal långa bollar. Ex-gaisaren Calle Svensson och kollegorna i backlinjen satte upprepat bollen bakom GAIS försvar. Bortalaget satte press på Grönsvart som sjönk längre ner och fick problem att räkna in motståndarna. Efter ett högerinlägg fick Albin Sporrong ett jätteläge i straffområdet men Mathias Karlsson var snabbt ute och kunde rädda.

Efter 54 minuter var Yarsuvat nära att hitta rätt i efterspelet till en hörna, men nu var det VSK-keepern som fick visa prov på utmärkta kvaliteter. Men den chansen kom mer av tillfälligheter, för Makrillarna hade svårt att får ordning på egna spelet och slog bort en del enkla passningar, vilket bjöd VSK på onödiga lägen.

Båda lagen blev efter hand som halvleken gick långa vilket lämnade stora ytor för motståndaren och lagen bytte chanser med varandra. I den 62:a minuten fick GAIS till en fin omställning. Meinhard Olsen och Yarsuvat kombinerade sig fint igenom och i andravågen fick Wängberg ett fint läge men skottet gick en bit över ribban. Nästa läge gick till Yarsuvat någon minut senare men hans vänsterskott gick strax utanför. Däremellan hade VSK varit nära att komma igenom vid två tillfällen och hade dessutom oroat vid en hörna.

Under sista kvarten av matchen tappade GAIS sitt spel och sekvenserna med boll blev allt kortare. Bortalaget hade mer energi och satsade allt framåt medan Grönsvart mest fick försvara och rensa bort bollen. Med fem minuter kvar gick Atleterna över till en fembackslinje och var nu helt inriktade på att värna sin ledning.

Slutminuterna blev en pärs där VSK belägrade Makrillarnas straffområde och pumpade inlägg från båda kanter. Mathias Karlsson fick plocka några bollar och mittbackarna nickade bort resten, GAIS stod emot och bärgade till slut en riktigt skön seger.

Spelet var inte alls i paritet med vad vi sett de senaste matcherna, men det kommer det inte att stå något om i historieböckerna – det är poängen som räknas och idag blev det tre sköna sådana. En bra start på matchen övergick efter drygt 20 minuter till att bli en kamp för att hålla VSK stången och bärga poängen. Det lyckades Makrillarna med och därmed förstärker vi ett redan bra facit på Gamla Ullevi i och med årets femte hemmaseger.

Nästa gång GAIS går i elden är det åter i vår hemmaborg – men då som bortalag när ÖIS väntar i höstderbyt. Ett utmärkt tillfälle att ta årets första bortavinst!