2021-02-21 1:00

Anders Fagerlund

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet

Efter en omgång spelad är det GAIS som ligger i topp i Svenska Cupens Grupp A efter en 2-0-seger mot Halmstads BK - en match som dessutom bjöd på ett riktigt drömmål och som lovar mer inför vår fortsatta cupresa.

Det var mildväder på Skedalaheds IP när GAIS sprang ut för att ta sig an en tuff utmaning. Bortamatch mot ny-allsvenska HBK som visat fin form och målfarlighet under försäsongen när man slagit IFK Värnamo (3-1) och Falkenbergs FF (3-1) och kryssat mot IFK Göteborg (1-1) respektive Varbergs BoIS (3-3).

Sterner bjuder på drömmål

GAIS inledde matchen som man gjort de föregående matcherna genom att försöka att hålla i bollen och spela sig ur trånga och svåra situationer medan Halmstad sätter hård press och är aggressiva från start. Det är också tack vare sin aggressivitet som Halmstad bryter en boll på mittplan i matchens inledning och skapar matchens dittills bästa chans. I övrigt bjöd inte matchinledningen på några klara målchanser.

I GAIS öppnar bland annat Sterner piggt och visar prov på löpvilja och arbetskapacitet. Det är också vår nya anfallare som gör matchens första mål - och vilket mål det var!

Efter 20 minuters spel kommer Wängberg fram på högerkanten, släpper bollen till Johan Andersson som var aktiv på högerkanten. Bollen studsar på HBK:s nestor Andreas Johansson varpå Sterner stegar fram, hoppar upp och cykelsparkar in bollen i bortre hörnet. Ett helt fantastiskt mål!

Efter målet tar Halmstad över och spelar med ännu högre intensitet genom sin höga press och sitt aggressiva spel. GAIS fortsätter dock fortsatt att våga spela sitt spel och sticker upp med ytterligare en fin aktion när Sterner som löper i djupled och sätter bollen bakåt i boxen till Maric. Men tyvärr missar dagens lagkapten bollen och grämer sig självklart åt det missade läget.

GAIS sätter 2-0 efter stark HBK-press

Andra halvlek börjar på liknande sätt som den första. Halmstad sätter rejäl press direkt och hungrar allt mer efter ett mål. Mathias Karlsson tvingas snart till flera ingripanden och bra räddningar och ser fin ut inför kommande säsong.

Men i samband med en hård Halmstad press så kontrar GAIS och det är återigen Sterner som är på språng. Han fiskar upp en boll i offensiv position och spelar fram Johan Andersson som kommer ångade på högersidan och skjuter lågt i målvaktens högra hörn. 2-0 till Grönsvart är ett faktum!

Atleterna byter snart därefter ut Sterner som måste hyllas för ett drömmål, en målgivande passning och sin rivighet längst fram mot ett backpar av högsta dignitet.

Halmstad fortsätter trumma på direkt efter målet och tvingar Karlsson till ytterligare ett par svettiga räddningar men nollan är intakt.

GAIS gör byten i mitten av andra halvlek och under samma period avtar effekten i HBK:s press. Julius Johansson är pigg direkt när han kommer in och Alexandersson, som bytte av Sterner, får kanske matchens hetaste chans. Nämnde Johansson spelar fram Alexandersson mitt i slottet men HBK-målvakten gör en kanonräddning. Även Maric som slitit och gjort det bra hela matchen får flera lägen i andra halvlek, men får inte bollen i nät idag.

GAIS känns, trots stundtals hård press från Halmstad, ändå lugnare ju närmre slutsignalen matchen går och fortsätter tro på sitt spel. Den väntade slutforceringen från Halmstad uteblir och GAIS går tillslut segrande ur den första tävlingsmatchen på konstgräset i Skedalaheds IP.

Trots ett par onödiga bolltapp som kunde genererat vassa målchanser till motståndaren så avslutar GAIS matchen väldigt positivt. Genom att fortsätta våga spela sitt spel är de egentligen närmre 3-0 än 2-1 mot slutet av matchen. Möjligen förtjänade hemmalaget ett mål sett över hela matchen, men idag var Makrillarnas försvar för starkt för dem att bryta ner. GAIS gör en riktigt bra insats på alla plan mot ett svårt motstånd.

"En riktigt bra insats av grabbarna"

Dagens matchrapportör menar att det i första hand är laget som gör en fin kollektiv insats. Men med det sagt så kan Maric, Karlsson, Sterner och mittbackslåset med Ousou och Grozdanic nämnas som spelare som stack ut.

Efter slutsignal fångade vi in Stefan Jacobsson för en kommentar och hann bara gratulera till en bra start på årets cupresa innan vår huvudtränare berättade om sina intryck.

– Ja, det var en mycket bra start och en stark kollektiv prestation i 93 minuter. Vi visste på förhand att det skulle finnas flera riktigt tuffa utmaningar i matchen men jag tycker att vi klarade av det på ett mycket bra sätt.

– HBK är väldigt jobbiga att möta och de har en tyngd i sitt spel som är svårt att klara av, men killarna jobbar föredömligt i försvarsspelet och visar också bra lugn och stor variation i det offensiva spelet med både direkta attacker och lite längre etablerade anfall.

– Sedan fick vi se ett drömmål av Daniel Sterner och det var verkligen fotbollsgodis i den högre skolan. Sterner fick ju också spela fram Johan Andersson, ett annat nyförvärv, till det andra målet och jag är säker på att dom båda kommer att må bra under kvällen.

– Totalt sett, en riktigt bra insats av grabbarna.

Nästa match blir ännu en tuff utmaning för Atleterna då svenska mästarna Malmö FF kommer till Bravida Arena. Vi hoppas på ytterligare en bra prestationen av GAIS och att vi kan upprätthålla den goda form som vi sett under försäsongen. Men räkna med att de himmelsblå är revanschsugna efter söndagens hemmaförlust mot Västerås SK. Under veckan laddar vi för nästa drabbning som är satt till måndag 1 mars kl. 19.00, fram till dess lever drömmen om att cupen är vår...

Text: Mikael Engelbertsen

Matchen i korthet

Laget (4-3-3)
Mathias Karlsson – August Wängberg, Aiham Ousou, Emin Grozdanic, Niclas
Andersen (Fredrik Martinsson) – Boris Lumbana, Adnan Maric, Joackim Åberg – Johan Anderssson (Malkom Moenza), Daniel Sterner (Viktor Alexandersson), Julius Lindberg (Julius Johansson).

Målen
1-0 D.Sterner (Fantasy-assist till Johan Andersson)
2-0 J. Andersson (Daniel Sterner)

Varningar
Niklas Andersen

Publik
Matchen genomfördes utan publik, men trots det fanns ett flertal personer runt idrottsplatsen - bara gaisare (som fick möjlighet att fira med laget för första gången på länge).