GAIS tog fin cupseger mot MFF

2021-03-01 1:00

Anders Fagerlund

GAIS vann kvällens cupdrabbning mot MFF efter att Adnan Maric gjort matchens enda mål - och 151 personer löste stödbiljett till matchen. Därmed leder Grönsvart gruppen och har fint läget till avancemang i avslutande matchen mot Västerås SK nästa helg.

GAIS kom till ett kylslaget Bravida mot ett Malmö FF som måste vinna för att ha någon som helst chans att ta sig vidare i Svenska Cupen. De första Allsvenska mästarna mot de senaste allsvenska mästarna, en drabbning som förtjänade publik och sång.

Matchen inleddes sedvanligt med försäsongs-fyrverkerier och kanske blev Malmö förvånade av smällarna för riktigt den rivstart man förväntade sig kom inte. Med Adnan Maric på topp istället för Daniel Sterner så fortsatte GAIS på den inslagna vägen och vågade spela sitt spel och hålla i bollen. Matchinledningen är jämn sett till chanser och bollinnehav, där de riktigt heta chanserna uteblev.

Detta åtminstone tills att Boris Lumbana påpassligt brutit en boll på mittplan och hittat Julius Lindberg som i sin tur spelar in till Adnan Maric i straffområdet. Maric vänder snyggt och sveper in bollen i Marko Johanssons vänstra hörn. Ännu ett mycket elegant mål av GAIS.

Malmö blir direkt lite hetare efter målet och trappar upp sin höga press och aggressivitet över hela banan. Framförallt är de farliga i inläggsspelet och på fasta situationer men GAIS kan stå emot starkt och trots att Malmö vaskar fram bra chanser så kan GAIS hålla tätt halvleken ut.

Inga byten i paus från något av lagen och andra halvlek börjar likt hur den första slutade. Malmö ligger på och ökar sin intensitet medan GAIS fortsätter på den inslagna vägen. MFF-pressen genererar dock fler farliga chanser än i första halvlek och Karlsson börjar visa att han inte kommer släppa förbi några lösa idag.

GAIS tappar spelet ju längre halvleken lider varpå Malmö pressen ökar ytterligare. Flera Malmö-chanser räddas antingen av Karlsson eller täcks av GAIS spelare som spelare otroligt uppoffrande för varandra.

Känslorna tilltar därefter i matchen och Malmös Anders Christiansen får sitt andra gula i matchminut 78 och blir därmed utvisad. Bortalagets press fortsätter och detta leder till att GAIS får flera bra omställningslägen där vi hade kunnat punktera matchen. Vad som inte kändes som en ful match genererade ändå 11 gula kort.

I slutet handlar det främst om malmöspelaren Jonas Knudsens långa inkast och hörnor som genererar farligheter för Malmö, men GAIS står emot starkt och lyckas till hålla undan till seger. En helgjuten kämpainsats mot svenska mästarna gör att GAIS nu leder sin grupp och har möjlighet att ta sig vidare vid ett kryss mot Västerås SK i sista omgången.

Mathias Karlsson gör återigen en kanoninsats och hela backlinjen måste hyllas för sitt disciplinerade och uppoffrande spel samt att de hela tiden har modet att våga spela bollen på marken i speluppbyggnad även om det inte alltid lyckas. Stefan Jacobsson hyllar laget på presskonferensen:

– All heder åt killarna efter den här vinsten. Vi hade en förhoppning att kunna ha lite mer boll i den här matchen, vi lyckas väl i 20-25 minuter då Malmö vinner de flesta andra bollarna och vi får det tufft.

– Vi har den där extra turen och jag tycker ändå inte att Malmö har så himla många kanonlägen. Vi blockar skott och offrar oss.

Han kommenterar också valet av Maric på topp.

– Med Adnan får vi lite mer tyngd och fysik där vi har bättre möjlighet att hålla i bollen.

Efter två spelade omgångar står GAIS på maximala sex poäng och vi har fortfarande inte släppt in något mål i cupen. I sista matchen på lördag blir det gruppfinal borta mot Västerås SK, då räcker det med en pinne för att GAIS ska vara klara för kvartsfinal. Men räkna med ett taggat hemmalag - för vid vinst mot Grönsvart har även VSK har chans att gå vidare.

Text: Mikael Engelbertsen