Matchrapport

GAIS förlorade svängig match mot TFF

Efter vilda västernfotboll och en resultatmässig rivstart i drabbningen mellan GAIS och Trelleborg kunde skåningarna ta hem samtliga tre poäng från Göteborg. Detta gör att de kliver om GAIS i tabellen. 

Det var en solig kväll som välkomnade GAIS och Trelleborgs FF till Ullevis gräs och det dröjde inte länge till nollan spräcktes. Efter bara några minuter tilldelades Trelleborg hörna och efter en kort variant når bollen tillslut Petar Petrovic som, utanför straffområdet, skjuter varpå bollen oturligt i GAIS ögon styrs i mål. Mardrömsstart för Atleterna.

Men GAIS skulle replikera relativt omgående. Efter att Trelleborgsmålvakten missat en rensning och snappade Julius Lindberg upp bollen i straffområdet och kunde spela bollen till Maric som inte gjorde något misstag.

Trelleborg skulle dock vända tillbaka omgående och i dubbel bemärkelse. 2-1 kommer efter en frispark där Dzenis Kozica till synes enkelt kan stöta in bollen i mål i bortre delen av straffområdet. 3-1 kommer efter att Trelleborgs målvakt boxat ut en GAIS frispark. Varpå en 50/50 duell på mittplan leder till att TFF tillslut får ett ganska fritt läge. Återigen är det Petrovic som överlistar Mathias Karlsson.

Hittills hade matchen inte fått form eller satt sig överhuvudtaget. GAIS agerade utan pondus i spelet, flera uppspel gick fel och bortalaget tilläts kontra tämligen enkelt. Detta leder till en del farligheter för skåningarna men inget som resulterade i mål. GAIS hade heller inte lyckats skapa några farligheter fram till dess.

Matchen skulle fortsätta i liknande stil där Trelleborg låg och högg på GAIS uppspel och kontrade farligt. GAIS lyckades dock bättre och bättre med sitt offensiva spel ju längre halvleken led och på en hörna stör Åberg en Trelleborgsspelare som helt otagbart styr bollen i eget mål.

GAIS börjar andra halvlek med att försöka vara aggressiva och styra spelet och skapar ganska omgående en riktigt stor farlighet när Moenza kommer runt på kanten. Bollen stryker precis utanför målvaktens vänstra stolpe men varken Johan Andersson eller Adnan Maric hann fram för att trycka dit bollen.

GAIS skapar ytterligare en farlighet på ett inspel och det är återigen Maric som denna gång får ta emot bollen, vända runt och avsluta. Tyvärr går avslutet strax utanför. Atleterna fortsätter trycka på mot Trelleborgs mål och ännu ett avslut i straffområdet, den här gången från Adam Egnell. Bollen ser ut att segla in men Hampus Nilsson i Trelleborgsmålet står för en kanonräddning.

Efter målchanserna går matchen i stå och inga riktiga farligheter från några av lagen. GAIS byter in både Michael Kargbo och Daniel Sterner, men ingen av dem lyckas göra ordentligt avtryck. GAIS fortsätter med mycket boll och ett etablerat anfallsspel och som oftast är det Moenza som kommer runt på sin kant. Under forceringen byts även Boris Lumbana in längst fram för att stångas med Trelleborgförsvaret men inte heller Boris lyckas sätta dit bollen.

Tyvärr slutar matchen 3-2 till Trelleborg och även om GAIS gör en bättre andra halvlek än första, såväl defensivt som offensivt, är samtliga händelser i målprotokollet förpassade till första halvlek. Båda tränarna är överens om att vi bevittnade en ganska svängig tillställning och väl mycket vilda västen för deras smak.

Stefan Jacobsson understryker att det är en väldigt tung förlust för laget och att samtliga mål i matchen egentligen är bjudningar. Han tycker GAIS har ganska bra kontroll på andra halvlek men inte riktigt lyckas forcera in bollen. Valet att börja med Lumbana på bänken handlade främst om att han vill rotera spelare, något som troligtvis kommer fortsätta under säsongen. Samtidigt tyckte han att både Egnell och Åberg presterade riktigt bra på det mittfält som Boris brukar husera.

GAIS får repa mod och har möjlighet till revansch redan på söndag då ytterligare ett skånelag kommer på besök. Det är favorittippade Helsingborg och notera att den matchen är flyttad från tisdag till söndag.

Text: Mikael Engelbertsen

Matchen i korthet

Laget
Mathias Karlsson – August Wängberg (Boris Lumbana), Aiham Ousou, Emin Grozdanic, Malkom Moenza – Nikola Ladan, Adam Egnell, Joakim Åberg – Johan Andersson (Michael Kargbo), Adnan Maric, Julius Lindberg (Daniel Sterner).

Målen
0-1 Petar Petrovic.
1-1 Adnan Maric.
1-2 Dzenis Kozica.
1-3 Petar Petrovic.
2-3 Självmål.

Varningar i GAIS
Aiham Ousou, Adnan Maric, August Wängberg.

Publik
8, bara gaisare.