2021-11-21 1:00

Anders Fagerlund

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet

Fredrik Holmbergs debut som huvudtränare i GAIS slutade med 0-0 borta på Grimsta IP mot Akropolis IF. Resultatet innebär att GAIS nu tvingas till kvalspel mot Dalkurd FF för att försvara sin status som Superettanklubb kommande säsong.

Fotbollens matematik kan vara komplicerad emellanåt. Inte den här gången. GAIS behövde tre poäng för att fortfarande ha chans att undvika den negativa kvalplatsen. Inget annat räknades. Och tyvärr blev det alltså bara en pinne.

“Det är tungt”, kommenterade August Wängberg i intervju efter slutsignalen. “Vi har en bra speluppbyggnad men vi skapade inga målchanser under hela matchen. Vi behöver trycka in mer i box”.

Fredrik Holmberg satte sin prägel på GAIS formation genom att ge 18-årige Harun Ibrahim hans första start för säsongen. Dessutom var även Viktor Alexandersson och Adam Egnell med från början den här gången, till skillnad från startelvan i Växjö. Dessutom ställde han upp laget med ett 4-3-3 där Wängberg och Grozdanic agerade mittbackar och med Moënza i en för honom lite ovanlig högerbacksposition.

GAIS inledde piggt och blev snabbt spelförande, åtminstone under den inledande kvarten. Det fanns ytor för spelare som Julius Lindberg och Egnell som försökte hitta in med bollar i motståndarnas box. Ytterbackarna Moënza och Andersen kunde komma upp ganska bra på sina respektive kanter.

Harun Ibrahim är förtjänt av ett särskilt benämnande, framför allt för sin insats i den första halvleken. Trygg med bollen både till höger och vänster i anfallsspelet och dessutom orädd för att utmana och ta egna initiativ. Han stod för en del finurliga kombinationer med “Myggan” Lindberg. Ibrahim och Lindberg var också de två gaisare som mest försökte ta sig in i Akropolis straffområde.

De gånger som Akropolis kom i samlade attacker svarade GAIS med ett uppställt försvarsspel där mittlåset i form av Wängberg och Grozdanic upplevdes bekväma i sina positioner.

Det som tyvärr saknades var den offensiva spetsen. Det såg ok ut över tre fjärdedelar på planen, men det fanns för lite tyngd där det gäller som mest, precis det som Wängberg skulle medge senare. Vi fick se några inspel i boxen men inget som hittade rätt fötter.

GAIS var inte heller tillräckligt skarpa de gånger det gavs utrymme för omställningsspel, till exempel efter knappa 25 minuter när en möjlighet till målchans inte förvaltades och istället gick från guld till grus efter en avslutande misslyckad passning.

Akropolis tog över mer och mer av spelet under den första halvleken, även om Atleterna också hade några moment med anfallsspel. Inga högoktaniga chanser, däremot några skott som ven över Karlssons ribba.

Statistiken kunde för övrigt berätta om endast ett skott på mål i matchen före paus, när hemmalagets Andrew Stadler provade Karlsson mellan stolparna. GAIS, emellertid, noll skott på mål.

Jonas Lindberg konstaterade läget i halvtidsintervjun: “Vi skapar halvchanser. Vi är inte riktigt där. Det är bara att fortsätta”.

Inför andra halvleken tyckte “Fidde” Holmberg att laget behövde komma upp mer i sina positioner och hota mer bakom Akropolis försvarslinjer. Det var helt nödvändiga rekommendationer med tanke på att det var enbart vinst som gällde denna gråa eftermiddag på Grimsta IP.

Tyvärr lyckades inte GAIS med sina ambitioner. Den andra halvleken skulle bli en tempofattig historia och om GAIS hade lite att erbjuda offensivt under matchens inledande 45 minuter blev det ännu mindre av den varan efter paus.

Bolltappen på mittfältet började bli oroväckande många. Det fanns säkert idéer i anfallsspelet men de var svåra att upptäcka för åskådarna. Den nödvändiga energin som behövdes för att hämta hem en seger från Stockholm infann sig inte, möjligtvis med undantag av de sista minuterna.

Hemmalagets brist på desperation tillsammans med Atleternas oförmåga att hota offensivt förvandlade tillställningen till att kallas för “0-0” på alla möjliga språk. Åtminstone fram till matchens sista tio minuter. Först en jättechans för Fredrik Hammar. Därefter ett mycket bra läge för Viktor Alexandersson mitt framför mål som en hemmaförsvarare påpassligt lyckades styra till hörna.

GAIS tvingades till en forcering när goda råd började få ett riktigt högt pris i matchens slutskede. Egnell hade två frisparkslägen men inget av dem resulterade i mål. Julius Lindberg hittade en boll i straffområdet på tilläggstid som försvaret lyckades mota bort. En hörna tvingade målvakten Orestis Menka till en utboxning. Till och med Mathias Karlsson hann med ett skott i boxen.

Men 0-0 stod sig och GAIS tvingas vandra rakt in i det martyrium som kvalspel innebär. Nästa lördags hemmamatch mot GIF Sundsvall förvandlas nu till träningsmatch inför dubbelmöten med Dalkurd, tvåa i Ettan Norra, för en plats i Superettan 2022. “Jag är övertygad om att vi kommer att lösa det här”, sa kapten Wängberg direkt efter dagens match.

Text: Andy Bolander