Fredrik Holmberg ser fram emot säsongen 2022

Välkommen till Valhalla under söndag 9/1 för att få en första koll på årets upplaga av GAIS.

I morgon är det dags för den första träningen för säsongen 2022 och den genomförs på Valhalla i syfte att ge alla gaisare möjlighet att följa den på plats. Träningen startar kl. 13.00 och entréerna är öppna på båda kortsidorna. Stanna hemma även vid milda symptom på sjukdom och uppmanar till att hålla avstånd på plats. Det blir det blir försäljning av souvenirer och kaffe på plats.

Vi har pratat med huvudtränare Fredrik Holmberg inför träningen för att få lite bättre koll på läget i truppen och hur han ser på säsongen som kommer.

Det har inte ens gått en månad sedan den stora besvikelsen att GAIS degraderades till Ettan Södra. Några veckor senare fick du ta över som huvudtränare för en trupp som då bestod av tio spelare och klubben har snabbt gått ut med den tydliga målsättningen att vi ska ta tillbaka vår elitplats direkt under 2022. Den kommande säsongen känns som en hyfsad utmaning, så låt oss börja med frågan – hur går dina tankar och hur är din känsla inför säsongen?

– Jag förstår vad du menar, det har varit intensivt arbete under helgerna. Vi har en rejäl utmaning framför oss, men det känns bara bra att få starta upp arbetet och det är mycket som ska planeras och styras upp. Målsättningen är ju tydlig och det är bra. I en klubb som GAIS är det också självklart att kravbilden är att ta tillbaka elitplatsen, något annat finns inte. Nu är det fullt fokus på hur vi ska lyckas med det som ligger framför oss.

Vad ser du att det är som krävs för att vi ska lyckas nå det målet?

– Det är många saker som ska till såklart, till att börja med ska vi bygga en trupp som har kvalitet, få till ett upplägg som gör att vi kan träna hårt och givetvis se till att få ihop ett lag som kan vinna matcher. Men vi måste också vara ödmjuka inför uppgiften, vi kommer inte att gå runt och prata om att vinna serien utan sätta fokus på att bli bättre som spelare och lag, dag för dag, vecka för vecka.

– Det är en tuff utmaning som ligger framför oss men det är inget som vi kommer att backa för. Jag kan faktiskt inte tänka mig något roligare att gå in i en serie med ambitionen att vinna den.

Hur ser du på Ettan Södra och utmaningen som väntar?

– Det är en tuff serie med många bra lag och säsongen som väntar kommer att utmärkas av hård kamp i varje match. Precis som i Superettan är det inte så mycket som skiljer lagen emellan och det gäller att göra jobbet fullt ut i varje match, annars tappar man poäng.

– Med det finns en kvalitetsskillnad jämfört med Superettan och jag skulle säga att den syns tydligast i de båda straffområdena, hur man attackerar motståndarens mål och hur bra man är på att täppa till ytorna runt det egna målet. Jag tänker att vi ska kunna vara ett lag som spelar med högre tempo än vad våra motståndare kan göra och att det ska ge oss fördelar i matcherna.

– För många av lagen i serien kommer mötet med GAIS att vara något av årets match och det kanske blir viss skillnad mot de senaste åren. Så vi måste vara förberedda på att många motståndare kommer att se på matcherna mot oss som en cupfinal och det kommer att ställa krav på hur vi förbereder oss.

– Men om vi har vältränade spelare som gillar utmaningen, en grupp som drar åt samma håll och våra supportrar i ryggen så kommer vi att vara otroligt svårslagna och ha det som krävs för att nå målet.

Det är nya förutsättningar som gäller under kommande säsong, hur påverkar det vårt träningsupplägg?

– Ja, vårt upplägg kommer att skilja sig jämfört med förra året i flera avseenden. Spelare och ledare kommer att behöva ha jobb eller studier vid sidan av fotbollen för att få ekonomin att gå ihop och vi kommer att träna på eftermiddagar framöver för att möjliggöra det.

– Men vi räknar ändå med att kunna bibehålla träningsnivån från förra året och under perioder kanske till och med öka på lite. Vi ska vara ett vältränat lag och vi ska vara väl förberedda när det börjar dra ihop sig mot seriestart.

– Sedan är min önskan att vi ska kunna komma till anfall snabbare än tidigare och det måste prägla hur vi tränar. Det handlar inte om att spela långt på chans såklart, men jag tror att ett lite rakare spel kommer att passa GAIS bra och vi ska se till att träna som vi sedan ska spela.

Som vanligt väntar ett antal träningsmatcher under försäsonger, kommer vi att se några skillnader där jämfört med tidigare år.

– Nej, jag skulle säga att det kommer att påminna mycket om de senare åren. Schemat är i princip klart, men vi har några detaljer kvar att lösa för att få allt på plats.

– Vi siktar på att spela första träningsmatchen 5 februari och vi kommer också att ha en internmatch tidigt under försäsongen, men för dom matcherna återstår en del detaljer. Sedan väntar Falkenbergs FF 13 februari och Svenska Cupen startar borta mot Malmö FF 20 februari, innan vi också möter IFK Värnamo och Ängelholms FF. Senare under försäsongen väntar genrep mot Landskrona BoIS.

Du nämnde att en viktig förutsättning för att lyckas är att få ihop truppen på ett bra sätt. De senaste veckorna har Jonas Lindberg, August Wängberg och Niklas Andersen förlängt och därmed har vi 13 spelare under kontrakt. Hur tänker du kring återstående platser?

– Till att börja med så skiljer sig förutsättningarna markant från tidigare år och vi kommer inte att ha råd att ha samma bredd som tidigare, men siktar ändå på att ha en bra spets.

– Idag har vi tolv utespelare och en målvakt klara för 2022 och jag tror att vi kommer att vara 18-20 utespelare och två målvakter när vi är klara. Jag hoppas att vi kan förlänga med några killar som var med oss förra året och det lär också bli någon eller ett par från vår akademi. Men sedan tittar vi såklart på nyförvärv och vi kommer att bjuda in ett antal killar för att provträna med oss under försäsongen för att få se lite hur dom passar in i GAIS.

Vad är det främst för spelare som vi söker efter för att få ihop truppen?

– Först och främst måste vi hitta spelare som klarar av en tuff kravbild. Det måste vara killar som gillar hård träning, som står upp för laget i varje läge och som klarar av att prestera under press.

– Sedan ska vi ju ha in sju, åtta spelare till och just nu tittar vi i princip på alla positioner. Jag hoppas såklart att vi kan komma överens med ytterligare spelare från förra året men det kommer också att bli några nya namn.

Hur ligger vi till avseende rekrytering av de återstående spelarna?

– Det jobbet är i gång sedan fler veckor och det finns flera intressanta namn som vi pratar med. Men jag räknar med att det kommer att ta lite tid och att vi inte är fulltaliga förrän en bit in på försäsongen. Det gäller att hitta rätt när vi bygger truppen och se till att vi får ut så mycket som möjligt av den budget som vi har. Så vi måste ha lite tålamod när det gäller att göra truppen komplett, men det kan kanske bli klart med ytterligare någon spelare inom kort också.

I morgon startar vi upp säsongen med årets första träning på Valhalla, vilka spelare får vi se på plats då?

– Känslan är att alla killar i truppen ser fram emot att få komma i gång igen och vi kommer även att ha ett par provspelare och några U-spelare på plats. Men vi har också ett par småskador och August Wängberg och Julius Lindberg lär stå över söndagens träning, men förhoppningsvis är dom snart tillbaka på planen.

Vad är det för provspelare som kommer att vara med?

– Vi har bjudit in ett antal killar som vi vill titta närmare på och dom kommer att vara med oss under flera dagar i veckan som kommer. Till att börja med är det Bangaly Kouyaté som kommer med erfarenhet av andra och tredje ligan i Finland, både som mittback och central mittfältare. Idris Abdi är försvarsspelare från Angereds BK och Filip Gustavsson är en talangfull mittfältare från IF Elfsborg.

– Sedan har vi med två offensiva spelare som ska bli kul att se i vår miljö. William Andersson är en ung anfallare som öst in mål för Utsiktens P19-lag och Vuk Lugonic är en forward som spelade i division 2 med Höganäs BK förra året. Det kan tillkomma ytterligare någon kille till under veckan men det är inte helt klart ännu.

Kör hårt på Valhalla i morgon och stort lycka till inför säsongen.

– Tack för det. Det ska bli kul att starta säsongen och förhoppningsvis kommer det att vara ett gäng gaisare på plats.