Matchrapport

Värdefull seger mot Vasalund

GAIS tog tre välbehövliga poäng borta mot Vasalund, men trots en riktigt fin start så satt segern riktigt hårt inne.

Efter lördagens resultat i Superettan (och Falkenbergs FF:s vinst i Västerås) handlade det helt plötsligt om ett möte mellan två lag på nedflyttningsplats på Skytteholms IP i Solna när Vasalunds IF tog emot GAIS för spel i den 18:e omgången. Mycket viktiga poäng på spel alltså.

Och glädjande nog bjöds vi på en fin GAIS-seger denna sista söndag i augusti. 4-3 till de grönsvarta efter en klar 3-0-ledning i paus. Julius Lindberg (2), Filip Örnblom och Viktor Alexandersson stod för målen.

Stefan Jacobsson gjorde två spelarändringar i startelvan jämfört med förlustmatchen mot Jönköpings Södra IF. Filip Örnblom, med sin första seriematch från start i den grönsvarta tröjan, tog en plats i trebackslinjen och Daniel Sterner kom in från start för första gången sedan derbyt mot Örgryte IS. Johan Andersson och Viktor Alexandersson fick börja på bänken den här gången. Det innebar också att “Agge” Wängberg utgick från en högerposition på mittfältet istället för i försvaret.

Vi fick vi se en mycket väl genomförd första halvlek av GAIS. De grönsvarta hittade många ytor i offensiva positioner och lyckades komma in i straffområdet vid ett flertal tillfällen. Vasalund kom i stort sett ingenstans mot ett väl positionerat bortalag.

Det skadar ju inte heller att hitta en 2-0-ledning redan efter 12 minuter. 1-0, efter sex och en halv minut, petade Julius Lindberg in efter ett inspel från “Myggan” Lindberg. Bara knappa sex minuter kom tvåan efter dubbla nickar i samband med en hörna: Wängberg hittade Örnblom som styrde in 2-0 med huvudet.

Förutom de två tidiga målen skapade GAIS flera lägen framför Radu Mitu i hemmamålet. Vi hade ett skott från Egnell som målvakten motade vid stolpen, en passning snett bakåt till Sterner som fastnade på försvaret, ett distansskott från Wängberg strax utanför krysset, ett bra läge som Sterner petade över, ett läge där Julius Lindberg så när får bollen över mållinjen. Ja, det var ett spelglatt GAIS och mycket kreativitet i det offensiva spelet.

Vasalund fick lite mer av spelet framåt slutet av halvleken. Framför allt ett jätteläge för Ekin Bulut som petades strax utanför. Då kom 3-0 till GAIS i ett perfekt ögonblick, bara några sekunder in på tilläggstiden. “Myggan” hittade återigen Julius Lindberg som vid det här tillfället avslutade snyggt med högerfoten.

Efter en bastant ledning i paus hoppades vi på en lugn och skön resa under de avslutande 45 minuterna. Så skulle det tyvärr inte bli. Vasalund genomförde ett trippelbyte som skulle förändra matchbilden och få GAIS försvar rejält i gungning. Dessutom kom inte “Myggan” Lindberg till spel till andra halvlek och där tappade de grönsvarta en viktig kreatör i det offensiva spelet.

In med store Nikola Vasic, unge Samir Maarouf (nyss anländ på lån från BK Häcken) och den nyrekryterade brasilianaren Lucas de Paula på högerkanten. Med dessa tre på Skytteholms plastmatta skapade Vasalund ett spel byggt på ständiga inlägg mot GAIS-försvaret och det blev jobbigt för Jacobssons mannar.

En hörna i 53:e gav 1-3 som resultat, ett mål som gick via Örnblom in i eget mål. Vi trodde nog att Viktor Alexanderssons kalla avslut med vänstern till 1-4 skulle vara sista spiken i kistan, men Vasalund gav sig inte, fortsatte att skicka bollar in i boxen och på bara ett par minuter hade man helt plötsligt förvandlat ställningen till 3-4 via mål från Bulut och Vasic.

Tio minuter kvar (inklusive tilläggstid) och gaisarna hade fullt upp med att freda sitt mål. Med lite oflyt hade trepoängaren, som ett tag hade verkat så säker, förvandlats till endast en poäng.

Men vem har sagt att livet ska vara enkelt? Vi gaisare vet allt om diverse hinder som kan dyka upp på vägen. Den här gången gick det dock bra. Seger med 4-3, ett litet lyft i tabellen och förhoppningsvis blev det dygnslånga besöket på nedflyttningsplatsen bara en parentes under en säsong som nu ska vändas mot något bättre.

Text: Andy Bolander

Matchen i korthet

Laget
Mathias Karlsson – Filip Örnblom, Emin Grozdanic, Niclas Andersen – August Wängberg, Boris Lumbana, Adam Egnell (Nikola Ladan 79), Malkolm Moënza (Daniel Hultqvist 83) – Jonas Lindberg (Viktor Alexandersson 46), Daniel Sterner (Simon Alexandersson 64), Julius Lindberg (Richard Yarsuvat 79).

Mål
0-1 Julius Lindberg (7)
0-2 Filip Örnblom (12)
0-3 Julius Lindberg (45)
1-3 självmål (53)
1-4 Viktor Alexandersson (65)
2-4 Ekin Bulut (80)
3-4 Nikola Vasic (82)

Varningar i GAIS
Jonas Lindberg
Adam Egnell
Boris Lumbana
Viktor Alexandersson

Publik
374, bara gaisare.