Nervig match väntar på lördag

På lördag väntar en nervig omgång i Superettan. GAIS tar emot Östers IF på Gamla Ullevi och parallellt spelas ytterligare tre matcher som kommer att ha stor betydelse för utgången av Superettan 2020.

Efter landslagsuppehållet är det nu åter dags för seriefotboll och på lördag möter vi Östers IF på Gamla Ullevi. Som alltid i seriens slutskede känns alla matcher som avgörande för tabellens slutliga utseende och för båda lagen gäller att en trepoängare kommer att ha stor betydelse inför kommande omgångar, samtidigt som att en förlust kan få kännbara konsekvenser.

Mycket står på spel för båda lagen

Öster skuggar i dagsläget Jönköping Södra som ligger på Allsvensk kvalplats och behöver vinna för att chansen att komma ikapp ska kännas rimlig. Avspark för lördagens match är kl. 15.00 och samtidigt spelar J-Södra borta mot jumbon Ljungskile. Eftersom Växjölaget har fyra poäng upp till kvalplats skulle en eventuell förlust, samtidigt som JSIF vinner, innebära att chansen till positivt kval är borta. Så räkna med att ÖIF kommer laddade till tänderna inför mötet med Grönsvart.

Öster kommer till match med en godkänd formkurva, med tre segrar på de senaste fem matcherna. Men när man var på Gamla Ullevi för fyra veckor sedan gick man på en rejäl propp när Örgryte vann med 4-1.

För GAIS del upprepar sig de senaste årens historia och vi står igen i en situation där de sista tre omgångarna kommer att avgöra nästa års serietillhörighet. För närvarande är sju lag inblandade i striden kring nedflyttning och negativt kval och med tanke på att vi står inför en rad inbördes möten lagen emellan är det i princip omöjligt att göra prognoser för hur serien kommer att sluta.

Men en sak är i alla fall tämligen säker, en vinst på lördag skulle ge Atleterna mycket goda förutsättningar för att klara kontraktet utan ett ovisst kval mot någon av tvåorna i division 1. På samma sätt kan vi också säga att en eventuell förlust skulle öka trycket på vår klubb inför de två sista matcherna, Akropolis IF på hemmaplan och Dalkurd FF på bortaplan. Så om någon skulle ha tvivlat på saken så lär Makrillarna knappast ha svårt att tända till inför lördagens utmaning!

GAIS höstsäsong har som helhet varit bra, men under den senaste månaden har såväl prestationer som poängutdelning svajat en del. De fem senaste omgångarna har inneburit tre förluster och en skral poängskörd om bara fyra pinnar. I förra omgången stod Grönsvart för en bra insats mot ett starkt Degerfors IF, men i matchen före blev det ett bottennapp borta mot Umeå FC. Nu gäller det att laget kan stå stadigt trots att det blåser snålt och en rejäl prestation är ett måste mot ÖIF.

Du hittar Grönsvarts matchtrupp via denna länk.

Alla spelare tillgängliga inför nervig omgång

Parallellt med mötet med Öster spelas ytterligare tre matcher av stort intresse för striden i den nedre regionen av tabellen. AFC Eskilstuna spelar hemma mot Degerfors IF som har chans att säkra biljetten till Allsvenskan 2021. Dessutom möts 11:an och 12:an i tabellen, Dalkurd och Trelleborgs FF (båda med 29 p) och Norrby IF och Umeå FC som ligger på platserna 13 och 15 i tabellen. Så gissningsvis kommer många gaisare att följa vår egen match med stort intresse, men också ha ett halvt öga på resultattavlan.

Ytterligare en match som kommer att ha betydelse för var Makrillarna slutar i tabellen spelas också under söndagen då Västerås SK tar emot Örgryte IS. På söndagskvällen kommer vi att kunna summera omgång 28 och då vet vi mer om hur trivsam eller skräckfylld den fortsatta resan under säsongen kommer att bli.

Från GAIS-lägret meddelas i alla fall att alla spelare för närvarande är tillgängliga för match på lördag, undantaget våra fyra långtidsskadade spelare (Mervan, Donat, Aiden och Oscar). Det innebär till exempel att Charlie Weberg som åkte på en stukning i förra matchen är återställd och uttagningsbar inför mötet med Öster, samt att inga nya skador eller känningar har uppkommit sedan förra matchen.

Lös stödbiljett inför matchen

Tyvärr får vi ju fortsätta att spela utan publik – en faktor som annars hade gjort väldigt stor skillnad för laget, speciellt nu i sluttampen av serien. Men du kan som vanligt stötta klubben genom att lösa en stödbiljett till matchen. Vid tidigare hemmamatcher har biljetterna haft olika spelare som motiv samt att i förra omgången var det (en del av) vår publik som fick pryda plåten.

Denna omgång känns det naturligt att vi sätter fokus på laget och därför pryds stödbiljetten mot Öster av en klunga grönsvarta spelare som laddar inför match.

Du köper din plåt via denna länk eller via Swish 123 018 6734. Tack för att du stöttar GAIS!

Inför matchen

Detaljerna
Vad: GAIS – Östers IF.
När: Lördag 21/11 kl. 15.00.
Var: Du följer matchen på Dplay.
Domare: Per Melin.
Avstängda spelare: Jonathan Drott, Östers IF.

Köp stödbiljett
Denna vecka är det LAGET som pryder stödbiljetterna och du köper din plåt via denna länk eller via Swish 123 018 6734. Tack för att du stöttar GAIS!

Se matchen på Dplay
Vill du följa matchen på tv så behöver du abonnemanget Total hos Dplay. Teckna i så fall gärna ditt abonnemang via denna länk – för då går faktiskt en del av pengen till GAIS. Hittills har gaisares köp av abonnemang gett klubben drygt 42 000 kr!