Motståndarkollen

Motståndarkollen: Västerås SK

Superettan travar in i mörka oktober och först på tur för GAIS är en bortamatch mot Västerås SK, denna tisdag kväll klockan 19.

Det här är tredje gången som lagen stöter på varandra innevarande säsong och hittills är ställningen 1-1 i matcher. På dagen exakt sju månader före tisdagens drabbning vann VSK med klara 3-0 i en match som avgjorde vem skulle ta plats i Svenska Cupens kvartsfinalspel. En dryg månad senare, i Superettans andra omgång, tog GAIS revansch genom att vinna med 1-0 på Ullevi efter mål av Michael Kargbo i den första halvleken.

Trots den lovande insatsen i cupspelet har Västerås haft en jobbig säsong i årets Superettan. Efter söndagens matcher har laget till och med ramlat ned på den näst sista platsen, vilket skulle innebära nedflyttning om ingen förändring sker.

Nu senast kommer laget från två raka förluster, dock mot kvalificerat motstånd i form av först GIF Sundsvall (1-2) och sedan serieledande IFK Värnamo (2-3). I regnet på Finnvedsvallen i Värnamo var VSK inledningsvis mer än lovligt virriga försvarsmässigt, något som mynnade ut i två tidiga baklängesmål och utöver detta ett antal farliga chanser mot det egna målet, bland annat två skott i virket. Det kunde ha blivit ett tidigt 5-0 till hemmalaget men på något sätt lyckades Västerås ta sig in i matchen och efter ett reduceringsmål av inhoppande Viktor Prodell i andra halvlek var de sedan mycket nära att åstadkomma ett kvitteringsmål.

Det sviktande försvarsspelet kan måhända förklaras av frånvaron av David Engström i mittförsvaret mot Värnamo. Den före detta Örgryte IS-spelaren har varit drabbad av skador på sistone.

Dessutom har skadeläget ställt till det lite på målvaktsfronten. Reservmålvakten David Svensson har fått vakta målet de senaste matcherna, istället för skadade Anton Fagerström, men i värnamomötet fick även Svensson utgå skadad. In kom istället 18-årige Sebastian Selin.

Mycket har för övrigt hänt med VSK:s trupp under den senaste tiden. Lovande försvararen Gustaf Lagerbielke har lämnat för IF Elfsborg, mittfältarna Justin Salmon, Kevin Custovic och Albin Sporrong har också gått vidare till andra klubbar, liksom backen Filip Almström-Tähti.

Klubben har haft fullt upp med att jaga förstärkningar och de har minsann kommit, flera stycken: Kalle Björklund, backen från Hammarby IF:s organisation, har bytt sitt låneavtal med Falkenbergs FF mot en liknande uppgörelse i Västerås. Lawson Sabah, back med förflutet i IFK Göteborg, har anlänt från AFC Eskilstuna. Ytterligare en försvarare, Daniel Hermansson, har kommit från Qviding FIF. Nye mittfältaren Jakob Lindahl har haft Varbergs BoIS som senaste klubbadress.

Anfallarna Tahi Ali och Erik Björndahl har kommit på lån från Örebro SK och de får gaisarna se upp med. Björndahl har exempelvis gjort hela sju mål sedan han anslöt från ÖSK i augusti, och Ali är en kvick spelare som kan ställa till med besvär för motståndarförsvaret.

Och så har vi Dusan Jajic, mittfältare som bland annat spelat i Hammarby och BP, nu närmast från Danmark. Jajic var dock lite olycklig i matchen mot Värnamo då han missade en straff på tilläggstid av första halvlek.

Det hela slutar inte där för även på tränarposten har det skett förändringar. Thomas Askebrand fick lämna i augusti och i hans ställe dök Kalle Karlsson upp. Sportjournalisten med järnkoll på att analysera taktiska drag under en fotbollsmatch har ju med framgång styrt Division II-klubben Karlsbergs BK och nu återser vi honom alltså med en viktig roll i landets näst högsta division.

“En dröm för mig att få träna VSK”, sa Karlsson i samband med utnämningen till klubbens tränare. Det återstår att se huruvida denna dröm förbytts i en mardröm för en nedflyttning är långt ifrån vad som ingår i planerna för Västerås SK, och med tanke på spelaromsättningen kan ju uppgiften te sig besvärlig.

I god ton bör vi naturligtvis önska Kalle Karlsson och VSK god tur i sitt projekt, men det väntar vi i så fall med några dagar. För våra hjärtan slår i grönsvart takt och på tisdag är det bara en sak vi önskar: vinst för GAIS!

Text: Andy Bolander

Inför matchen

Detaljerna
Vad: Västerås SK-GAIS.
När: Tisdag 5/10 kl. 19.00.
Var: Iver Arena, Västerås.
Domare: Magnus Lindgren.
Avstängda: Emin Grozdanic och Niklas Andersen, GAIS.