Motståndarkollen

Motståndarkollen: IK Brage

Tuff match väntar GAIS i bottenstriden när atleterna åker till Borlänge och ska möta IK Brage. Få koll på Brage med statistik och lite annat smått och gott.

Ja, det lär inte ha undgått någon att GAIS tampas i botten av Superettan. Men om någon funderar på var Brage håller till så ligger även Borlänge-laget i de nedre regionerna. Detta trots att Brage, bara för något år sedan, varit på vippen att gå upp till Allsvenskan.

GAIS har, rent resultatmässigt, haft otroligt svårt mot Brage de senaste åren. Sedan dalmasarna kom tillbaka till Superettan 2018 har GAIS endast tagit 3 poäng av 21 möjliga i de inbördes mötena. I en av matcherna pratade Marko Johansson(tveksamt) till sig två gula och GAIS åkte på stryk med 3–0. I en annan match slogs en frispark inte där den skulle slås och vips kunde Brage snabbt och irriterande gå segrande med uddamålet. Några gånger har släkten varit värst (Leonard Pllana) och några gånger borde GAIS kanske vunnit.

Samtidigt går det inte att säga annat än att Brage vuxit fram som en mardrömsmotståndare för atleterna. Även statistiken påvisar att Brage som oftast gjort sig
förtjänt av att vinna. Vad säger den i övrigt om Borlänge laget?

Enligt statistiken dribblar Brage mest (1v1) av alla lagen i superettan. De är också det laget som fått flest straffar (4) och fått flest frisparkar. Framförallt är det den tidigare GAIS-spelaren Leo Plana som står för de flesta dribblingarna. Det är dock oklart hur många straffar han fått genom dribblandet. Även Noa Williams stod för många av dribblingarna men har lämnat Brage för norska Fredriskstad BK.

Om Brage har som utgångspunkt att spela tufft eller hårt får vara osagt men de huserar på fjärde plats i Superettan i båda statistikkolumnerna när det gäller röda och gula kort. Och även om Brage blockar tredje flest skott i ligan ligger de ändå femma i totala skott emot.

Inför säsongen menade tränaren Kleber Saarenpää att de jobbat mycket på försvarsspelet och att det var lagets Akilleshäl året innan. Brage har släppt in tredje flest mål i ligan och verkar fortfarande ha liknande bekymmer. Vi får hoppas att atleterna kan utnyttja Brages stundtals bristfälliga försvarsspel och kan få diverse marginaler på sin sida.

Brage inledde serien väldigt svagt och låg länge sist men har klättrat något därefter. De har även valt att hålla kvar tränare Kleber Sarenpää och istället förstärkt med ett antal spelare i sommarfönstret. In har följande spelare kommit: Filip Sjöberg (Ängelholms FF), Axel Sjöberg (Hammarby TFF, lån), Joakim Persson (IK Sirius, lån), Nicolas Dantas (Sao Bernardo), Shkodran Maholli (Super United Sports). Ut under samma period gick: Alexander Johansson (Varberg, åter från lån), Noa Williams (Fredrikstad FK), och Nathan Mavila (Kontraktslös) ut. Det är lätt att se att Brage verkligen satsat för att hålla sig kvar i
Superettan och utifrån deras ekonomi bör de också vara närmre mitten än där de ligger för tillfället.

På lördag får vi se om GAIS kan bättra på lite dystra resultatraden mot Brage.

Text: Mikael Engelbertsen

Inför match

Detaljerna
Vad: IK Brage – GAIS
När: Lördag 18/9 kl.15.00
Var: Domnarsvallen
Domare Fredrik Oppong.
Avstängda: August Wängberg

Följ matchen
Det finns fortfarande biljetter till bortaläktaren och har du möjlighet att stötta Grönsvart på plats så löser du biljett via denna länk.

Som vanligt kan också du följa matchen via Discovery+ förutsatt att du har abonnemanget Total. Teckna ditt avtal via denna länk så får GAIS ett bidrag från Discovery+.