Motståndarkollen: Dalkurd FF

Det är dags för sista omgången i Superettan 2020 och GAIS har lämnat Göteborg för att under lördagen möta Dalkurd FF på Studenternas IP i Uppsala.

Som vanligt är det mycket som står på spel när det är dags för sista omgången i Superettan. Degerfors IF har övertaget på Jönköping Södra IF vad gäller vilket lag som tar den andra platsen för direkt uppflyttning till Allsvenskan bakom Halmstads BK, men det är i andra änden av tabellen som det kommer att bjudas på verkligt drama.

Det är redan klart att Ljungskile SK och Umeå FC flyttas ner till division 1 medan sex lag strider för att undvika de negativa kvalplatserna, dessutom möts fyra av dessa lag inbördes under lördagen. Samtidigt som GAIS spelar mot Dalkurd FF så tar AFC Eskilstuna emot Norrby IF. Dessutom spelar Trelleborgs FF mot klara seriesegraren HBK medan Örgryte IS tar emot UFC.

Svårslaget hemmalag med ny lagledning

Det är två formsvaga lag som möts på Studenternas IP i Uppsala under lördagens eftermiddag. Båda lagen har mäktat med ynka 4 poäng på de fem senaste omgångarna och hemmalaget kommer från tre raka förluster. Men Dalkurd har ändå varit svårslagna på hemmaplan under året och på 14 matcher har man bara förlorat tre matcher. Värt att ha med i tanken är dock att att man också bara lyckats vinna vid tre tillfällen på Studenternas konstgräs och att det blivit oavgjort hela åtta gånger under året (inget lag i serien har fler kryss på hemmaplan).

Inför matchen har Dalkurd gjort sig av med tränaren Paul Olausson, assisterande tränaren Anders Wasserman samt sportchefen Gazmend Bahtiri och vad det innebär för laget är svårt att sia om. I matchen mot Atleterna kommer DFF att istället ledas bland annat av en tidigare gaisare, nämligen Jonathan Berg som gjorde 15 matcher i klubben under säsongen 2006. Berg är sedan tidigare fystränare i klubben och han får sällskap på bänken av målvaktstränaren Jonas Bylund och Niclas Dymling, som hittills under säsongen tjänstgjort som naprapat.

Dalkurds klubbdirektör Don Memo Meral erkände efter förändringarna i ledarstaben är en chansning men att man har fullt förtroende för den nytillträdda trion.

I hemmalaget finns för övrigt två spelare som vi tidigare sett i Grönsvart. Det handlar om Malkolm Moenza som är tillbaka i DFF efter sitt utlandsäventyr samt Arian Kabashi vi minns från förra säsongen. Utöver dessa finns anledning att hålla ett öga också på skicklige backen John Stenberg, Djurgårdslånet Hampus Finndell och tidigare Siriusanfallaren Henry Offia.

För Dalkurds del finns det små chanser att klara sig kvar utan kval och om man ska lyckas med det krävs seger mot GAIS. Därför kan vi utgå ifrån att man kommer att gå stenhårt för seger och att matchbilden kommer att vara den vanliga när laget spelar på hemmaplan, alltså att man har stort bollinnehav och lyckas pressa tillbaka sin motståndare. Så för GAIS gäller det såklart att vi lyckas hålla emot och förhoppningsvis också kan oroa hemmalaget med spelvändningar när chansen ges.

Så klarar GAIS kontraktet

För Grönsvarts del så gäller att vi fortfarande har allt i egna händer, vid en vinst mot DFF så är kontraktet klart oavsett vad som händer i övriga matcher. Men det finns möjligheter att säkra fortsatt spel på elitnivå även vid poängtapp på Studenternas IP och då enligt nedanstående.

Om GAIS kryssar mot DFF är vi ändå klara för Superettan 2021 förutsatt att (minst) ett av följande resultat blir verklighet:

  • UFC tar poäng mot ÖIS.
  • HBK tar poäng mot TFF.
  • NIF tar poäng mot AFC.

Om GAIS förlorar mot DFF finns det trots det  möjlighet till nytt kontrakt om minst ett av följande resultat blir verklighet:

  • UFC vinner mot ÖIS.
  • HBK vinner mot TFF.

För de två lag som hamnar på negativ kvalplats väntar två matcher i kommande vecka mot antingen IF Brommapojkarna för det lag som slutar på 13:e plats och Landskrona BoIS för laget som hamnar på 14:e plats. Matcherna spelas 9 respektive 13 december och och respektive lag från Superettan startar på bortaplan.

Med det sagt, nu håller vi tummarna för att Grönsvart kan bärga en seger i matchen och därmed stänga säsongen 2020.

Inför matchen

Detaljerna
Vad: Dalkurd FF – GAIS.
När: Lördag 5/12 kl. 15.00.
Var: Du följer matchen på Dplay.
Domare: Granit Maqedonci
Avstängda: Omar Eddahri och Samuel Leach Holm, Dalkurd FF.

Se matchen på Dplay
Vill du följa matchen på tv så behöver du abonnemanget Total hos Dplay. Teckna i så fall gärna ditt abonnemang via denna länk – för då går faktiskt en del av pengen till GAIS. Hittills har gaisares köp av abonnemang gett klubben drygt 42 000 kr!