Jonas Andersson berättar: Så ska vi fortsätta att utveckla GAIS

“GAIS mår bättre idag än när jag tillträdde för två år sedan”, säger ordförande Jonas Andersson som också är tydlig med att det viktigaste som gaisare kan göra för sin klubb just nu är att lösa årskort för säsongen 2021. 

Det är två år sedan som Jonas Andersson valdes som ordförande i GAIS och vid årsmötet för knappt två veckor sedan fick han förnyat förtroende av klubbens medlemmar. Därmed är det Jonas som har det yttersta ansvaret för att vi kan genomföra den verksamhetsplan som klubbades vid samma möte, en plan som slår fast en inriktning för hur GAIS ska bli en starkare klubb.

Idag kan du ta del av en intervju med Jonas där han berättar mer om arbetet med att fortsätta att utveckla GAIS, vad han hoppas få se på fotbollsplanen och hur man som supporter kan tänka kring årskort för säsongen 2021.

Grattis till omvalet vid årsmötet Jonas! Får man börja med den klassiska frågan, hur känns det?

– Jo tack, det känns bara bra. Jag är glad över att få fortsatt förtroende och känner att vi har något spännande på gång. Det är väldigt mycket jobb som återstår men vi är i alla fall uppe på vägen och kör åt rätt håll.

– Sedan känns det ju alltid lite extra spännande när en ny säsong är på väg att dra igång. Fram till seriestart lär det ju vara många tankar kring vad vi ska göra på planen.

Ja, vad tror du om den kommande säsongen, vågar man som supporter hoppas på att den ska bjuda på grönsvart glädje?

– Jag hörde någon som sa att fotbollssäsongen är som bäst några veckor innan den startar, för då lever alla drömmar om fantastiska räddningar, avgörande mål och vunna derbyn. Men också att man sedan vet hur det brukar gå, att det blir stolpe ut, formsvacka och att kraven på att någon ska avgå dyker upp.

– Men min känsla är att det faktiskt kan bli annorlunda i år. Truppen ser spännande ut, laget sitter ihop bättre än förra året och ledarstaben har hittat sina roller. Min känsla är att det är mycket inom GAIS som utvecklas positivt just nu, både på fotbollsplanen men också totalt sett i klubben.

Hur skulle du säga att GAIS mår idag?

– När jag valdes som ordförande 2019 sa jag att läget inte var lika nattsvart som det ibland talas om, men att det inte heller var så bra som man som gaisare önskade. Nu två år senare så vill jag hävda att vi är en starkare klubb än då och att vi också har lite medvind inför det kommande året.

Medvind alltså, du kan väl utveckla vad du syftar på?

– Sportkontoret har utökats med ytterligare personal och fått ny energi under Magnus Sköldmarks ledning. Vi har en stark spelidé och en tydlig linje i hur vi bygger truppen med högre kontinuitet än tidigare. Under Stefan Jacobssons ledning har spelare utvecklats positivt och laget har blivit starkare. Vi ser att akademin utvecklas åt rätt håll där flickfotbollen och U19-laget i Allsvenskan är två glädjande exempel.

– Vid årsmötet kunde vi till och med berätta om ett positivt ekonomiskt resultat från det tuffa 2020, ett besked som jag är lite extra stolt över även om det inte är min förtjänst. En hållbar ekonomi är ju en helt grundläggande förutsättning för klubbens fortsatta utveckling.

Ja, om vi tittar framåt – hur ser planerna för 2021 ut?

– Mycket av klubbens fortsatta utveckling är beroende av vilka resurser som vi har för arbetet och där finns flera positiva besked. En aktivitet som är prioriterad under det kommande året är att utveckla den potential som finns i GAIS Open. Där har vi nyligen anställt en person,  Niklas Nord, för att jobba med det och i styrelsen från vi också in en suppleant, David Perhed, som har gedigen erfarenhet inom området.

– Just David kommer också att vara inblandad när vi ska intensifiera det arbete som har påbörjats för att stärka akademin. Vi ska få till en tydligare strategi för akademin och se till att vi tar flera steg åt rätt håll under året.

Har du fler exempel?

– Absolut, ett annat viktigt område är att göra klubben bättre i arbetet med våra partners. Nu får ju Magnus (Sköldmark) och Christofer (Niklasson) på sportkontoret och Stefan Tilk i styrelsen förstärkning av nye suppleanten Mattias Segerbrand och jag har stort förtroende för att den trojkan ska kunna göra ett bra jobb inom området.

– Vi ska också fortsätta att prioritera CSR-arbete, förbättra vår anläggning på Gaisgården och förhoppningsvis också utveckla våra spelare i A-truppen. Dessa aktiviteter och många fler är en del i arbetet att bygga en klubb som långsiktigt kan konkurrera på en högre nivå än vad vi gjort de senaste åren.

– Men ska vi lyckas med det är vi också beroende av fortsatt stöd från medlemmar, partners och supportrar. Kan vi mobilisera alla gaisare till att stötta klubben är det inte många som kan slå oss på fingrarna och jag hoppas att det ska fortsätta även under 2021. Det viktigaste som man som supporter kan göra för klubben är att köpa årskort även för den kommande säsongen.

Varför ska man köpa årskort i dessa osäkra tider?

– Just nu vet vi inte när vi får börja ta in publik på matcherna, men i dessa osäkra tider finns det i alla fall en sak som klubben kan garantera. Att när vi väl får öppna grindarna igen så är det våra årskortsinnehavare som står först i kön. Årskorten är en mycket viktig förutsättning för GAIS fortsatta utveckling – och det är alla gaisares snabbaste väg tillbaka till läktaren.

– Förra året sålde vi ungefär 800 årskort till privatpersoner och kan vi nå något liknande i år så är det en riktigt bra förutsättning inför året och den fortsatta utvecklingen.

Till sist, vad vågar du hoppas på avseende fotbollssäsongen 2021?

– Jag tror på det vi gör och hoppas att det ska ge resultat på planen, men tänker man på vår långsiktiga plan så är det inte i år som vi ska knipa en Allsvensk plats.

– Men det är viktigt att vi kan bli lite bättre för varje år och det gäller även i tabellen. Så även om Superettan är en serie som är svår att förutspå så tänker jag att målet ska vara att komma högre än tiondeplatsen från förra året. Lyckas vi med det så kommer jag att vara nöjd med säsongen resultatmässigt.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Lös ditt årskort inför säsongen via denna länk