GAIS matchtrupp mot Halmstads BK

Under söndagen väntar årets första träningsmatch för GAIS när Svenska Cupens gruppspel kör igång med match mot ny-allsvenska Halmstads BK.

Förra året var cupen inte någon större succé för Grönsvart som avslutade gruppen med att besegra Eskilsminne IF med 4-1, men då var GAIS redan utslagna efter att BK Häcken och Östersunds FK visat sig vara för svåra i de tidigare matcherna. Men den som minns cupresorna från 2018 och 2019 vet ändå att det kan bli några roliga cupveckor framöver.

För tre år sedan slog GAIS ut IF Elfsborg och Hammarby IF och tog sig vidare till en haussad kvartsfinal borta mot Östersunds FK, som tyvärr slutade med en knapp men klar 1-0-förlust. Säsongen 2019 var det Örebro SK och IFK Göteborg som slogs ut i gruppspelet när Atleterna tog sig till en kvartsfinal mot BK Häcken. En match som visade att Makrillarna ligger några steg efter Hisingsgänget på planen, men där cupen ändå bjöd på några roliga publikmatcher.

I år väntar matcher mot Halmstads BK och Västerås SK på bortaplan och en match på Bravida Arena mot Malmö FF. Man ska kanske inte prata om “dödens grupp” i detta sammanhang, men klart är i alla fall att detta är första gången som GAIS rankats som sämsta lag i gruppen sedan Svenska Cupen drog igång med gruppspel.

För att pejla förutsättningarna för att året kan bli en roligare resa än förra säsongen tog vi ett snack med tränare Stefan Jacobsson.

Dags för tävlingspremiär för året, hur går tankarna?

– Det ska bli kul och det känns som att vi haft sex veckor med bra intensitet på träningarna och gjort framsteg i vårt spel. Dessutom tre träningsmatcher som sett ganska bra ut och där vi visat prov på att vi är bättre nu är för ett år sedan.

På tal om det, förra året var det tydligt att vi var en bra bit efter de Allsvenska lagen, kan vi vara närmare nu?

– Förra året startade vi från ruta ett och vi hade svårt att hitta rätt i vårt eget spel. Dessutom led vi av några skador under försäsongen som gjorde att vi tappade i slagstyrka. I år startar vi på en högre nivå och våra prestationer tidigare under året har varit lovande, så det finns absolut saker som tyder på att vi utvecklas åt rätt håll.

– Men det går inte att säga så mycket om hur vi förhåller oss i jämförelse med de Allsvenska lagen i allmänhet eller Halmstad i synnerhet. Men det ska bli en kul uppgift för oss och jag hoppas att killarna kan ta sig an utmaningen på rätt sätt.

Vi mötte ju HBK i höstas och då var dom det bättre laget och tog en klar 3-1-vinst. Vad hoppas du att vi kan göra bättre nu är då?

– Jag tycker att vi under försäsongen har visat att vi blivit bättre på att spela oss ur motståndarens press och där kommer vi att få en rejäl test mot HBK. Dom har ju varit väldigt konsekventa sedan Magnus Haglund tog över och bland annat så har man satt ett bra högt försvarsspel med ett hårt arbetande kollektiv.

– I träningsmatcherna har vi lyckats ganska bra med att komma till lägen och även där står vi inför ett rejält test. Halmstad var väldigt bra defensivt förra året och man släppte bara in 18 mål på hela serien. Deras välorganiserade och kompakta defensiv blir något att bita i för våra killar, en inspirerande uppgift.

– Men kan vi fortsätta att ha ett lugn i speluppbyggnaden och med ett kvickt eget spel så hoppas jag att vi ska kunna störa dom.

Tidigare har vi haft dubbla startelvor i matcherna, hur svårt har det nu varit att ta ut årets första 18-mannatrupp respektive startelva? 

– Ja, vi har ju hård konkurrens om platserna i år så det är alltid lite funderingar kring startelva och trupp. Men även under cupmatcherna kommer vi säkert att gå runt lite på spelare och testa oss fram i olika moment i spelet. Så även i cupmatcherna kommer det att vara många killar som kommer att få chansen att visa upp sig.

Några kommentarer kring truppen?

– Vi låter Jesper Brandt och Nikola Ladan vila denna helg av försiktighetsskäl. Jesper stod ju över även förra matchen men han är tillbaka i träning. Nikola har en mindre överansträngning som vi inte vill ta några risker med men även han ska vara tillbaka inom kort.

Du kan läsa mer om söndagens motståndare i Motståndarkollen via denna länk. Till sist konstaterar vi att HBK har ett visst övertag i statistiken om vi ser till tidigare möten under vår nuvarande sejour i Superettan. De senaste åtta möten har slutat enligt följande:

2020 GAIS – HBK 1 – 3
2020 HBK – GAIS 0 – 0
2019 GAIS – HBK 1 – 1
2019 HBK – GAIS 1 – 2
2018 HBK – GAIS 1 – 0
2018 GAIS – HBK 1 – 2
2016 HBK – GAIS 2 – 0
2016 GAIS – HBK 2 – 1

Nu håller vi tummarna för en rolig cupresa 2021 och att vi får börja med en bra prestation och poängvinst i Halmstad.

Inför matchen

Detaljerna
Vad: Halmstads BK – GAIS.
När: Söndag 21/2 kl. 13.00.
Var: Skedalaheds IP, matchen sänds på CMore.
Domare: Andreas Ekberg.

Följ matchen
Matchen spelas utan publik men du kan se matchen hos CMore och du kan läsa mer om hur du följer matchen via denna länk.

Matchtruppen
GAIS huvudtränare Stefan Jacobsson har ihop med övriga ledarstaben, Fredrik Holmberg, Conor Mc Donagh och Tomas Vainio, tagit ut följande trupp till matchen:

1. Mathias Karlsson
3. Aiham Ousou
4. Joackim Åberg
5. Niklas Andersen
6. August Wängberg
8. Viktor Alexandersson
9. Adnan Maric
11. Julius Lindberg
16. Johan Andersson
17. Nuha Jatta
18. Boris Lumbana
19. Julius Johansson
20 Daniel Sterner
21. Fredrik Martinsson
24. Emin Grozdanic
26. Malkolm Moenza
30. Erik Westgärds
32. Harun Ibrahim

Vilka spelare är inte tillgängliga?
Följande spelare i A-truppen är inte tillgängliga i denna match:

Jesper Brandt och Nikola Ladan vilas från matchen av försiktighetsskäl. Daniel Hultqvist har en åkt på en bristning i vaden och beräknas vara tillbaka om cirka två veckor. Oscar Ekman, Aiden Harvey, Donat Zejnullahu och Richard Yarsuvat är på väg tillbaka efter mer allvarliga skador och är inte tillgängliga än på ett tag.