2021-12-02 1:00

Anders Fagerlund

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet

GAIS förlorade den första kvalmatchen i Uppsala mot Dalkurd FF med 2-1. Resultatet innebär att GAIS nu är tvingade till vinst i returmötet nu på söndag eftermiddag för att ha kvar sin plats i Superettan kommande säsong. Atleternas mål gjordes av Jonas “Myggan” Lindberg.

Matchen fick en snopen inledning då spelet efter ett par trevande minuter spelmässigt fick avbrytas i nästan tio minuter på grund av kraftig rökbildning bakom Mathias Karlssons mål, orsakat av den tillresta GAIS-klacken.

Det är svårt att säga hur mycket avbrottet påverkade spelarna men det tog hur som helst ett bra tag innan matchen satte sig. Frågan är om den gjorde det över huvud taget i första halvlek. Vissa spekulationer om att Dalkurd skulle dominera bollinnehavet stort besannades dock inte, där var det istället jämnt fördelat mellan lagen.

Den första halvleken var alltså en jämn tillställning, där lagen turades om i sina försök att skapa något i anfallsväg. GAIS offensiva intentioner kom mycket genom Malkolm Moënzas framryckningar på högerkanten men även Julius Lindberg, från sin högre position, försökte bryta in från vänster vid några tillfällen. En annan framgångsfaktor var de gånger då GAIS lyckades sätta press och vinna bollen högt.

Tyvärr var inte Atleternas inläggsspel av högsta kvalitet och dessutom fick passningarna många gånger fel adress, både i närheten av Dalkurds straffområde och på andra ställen på planen. Då blev det svårt att skapa tillräckligt farliga chanser för att hota Jonathan Viscosi i hemmamålet.

Dalkurd oroade framför Mathias Karlsson när de matade inlägg från de båda kanterna. Också i samband med fasta situationer kunde det kännas oroligt för oss grönsvarta.

I takt med att snön började falla över Uppsala blev planens beskaffenhet en ingrediens att ta hänsyn till. Bollen stannade upp på konstgräset och framför allt kortpassningsspelet blev som en konsekvens lidande.

Första halvlekens bästa chans kom sekunder före domarens signal då Simon Alexandersson plockade upp en förlupen boll i straffområdet. Hans låga skott gick dock rakt på målvakten.

Efter pausen hade snöandet avtagit något och den nyskottade planen i lite bättre skick för bollspel. Underlaget verkade passa Dalkurd som genast satte GAIS under press med några farliga inlägg och ett skott som smet utanför stolpen, samtidigt som GAIS under de första minuterna hade svårt att etablera ett eget spel.

Spelet jämnades dock ut och matchbilden blev snarlik den vi hade haft före paus. Några enstaka farligheter framför respektive mål men mycket mer kamp än skönspel.

Ett mål skulle naturligtvis göra enorm skillnad och efter knappa 20 minuter kom så det olyckliga 1-0-målet. Koen Kostons fick tag i en höjdboll mot gaisarnas straffområde, höll i kallt och frispelade Rassa Rahmani till höger som kyligt avslutade bakom Karlsson.

Läget var prekärt. GAIS behövde flytta fram sina positioner och lyckades delvis, dock utan att hitta den avgörande passningen eller det precisa inlägget. Samtidigt öppnades det ytor för hemmalaget i omställningsspelet.

GAIS kvitteringsmål med tio minuter kvar av ordinarie tid kom i sammanhanget lika oväntat som behövligt och efterlängtat. Från sin vänsterkant laddade Jonas Lindberg med högerfoten, kanske ett inlägg, kanske ett skott, men i vilket fall som helst dalade bollen vackert in i Viscosis vänstra kryss.

Tyvärr skulle inte resultatet stå sig hela vägen fram till slutsignalen. I den 90:e minuten lyckades Dalkurd vinna boll på högerkanten och skicka in ett lågt inlägg som Mathias Karlsson oturligt tappade in i eget mål. Det blöta underlaget hjälpte honom inte.

“Det är halvtid nu”, påminde Fredrik Holmberg om i intervjun efter matchen. GAIS har allt att vinna nu på söndag och vi hoppas på ett ordentligt stöd från läktarplats.

Text: Andy Bolander