GAIS förlorade derbyt

Nej, tyvärr. Det gick inte vägen för GAIS i tisdagens originalderby mot Örgryte IS. Det blev en knapp men rättvis förlust mot ett motståndarlag som för kvällen var något vassare än de grönsvarta.

Jonas “Myggan” Lindberg, som arbetat hårt genom matchens 90 minuter, var tydlig i sina kommentarer efter slutsignal: “Vi förlorar kampen på banan. Då vinner man inga matcher. Vi är inte tillräckligt bra”.

Det var annars ett efterlängtat derby i en vacker augustikväll med omkring 20 grader i luften. Lite mer än 6 000 personer på Ullevis läktare. GAIS välkomnades av en högljudd klack med bengaler och efterföljande rökbildning som spred sig över Ullevi.

Stefan Jacobsson valde att formera sitt lag, denna kväll i vit dräkt med grönsvart vågrätt över bröstet, med exakt samma startelva som senast mot Akropolis IF. Dessutom med samma taktiska uppställning offensivt, d v s med Sterner centralt på topp och med Johan Andersson, “Myggan” Lindberg och Julius Lindberg i positionerna bakom.

Tyvärr saknades ett antal gaisare inför matchen på grund av långtidsskador. Förutom Richard Yarsuvat (som förhoppningsvis snart är redo för comeback) talar vi om Joackim Åberg, Harun Ibrahim, Michael Kargbo samt nyförvärvet från Östers IF, Simon Alexandersson.

Första halvlek genomfördes utan att något av lagen tog ett ordentligt kommando över händelserna. Istället turades de om att försöka etablera ett anfallsspel som eventuellt kunde hota motståndaren. Av de två var det dock Öis som lyckades ha lite längre anfall, vilket statistiken över antal avslut (8-3 för de rödblå) avslöjade.

Örgryte hotade framför allt via en bollsäker och rörlig Ajdin Zeljkovic, mestadels med utgångsläge till vänster utanför straffområdet, och Daniel Paulson lite mer centralt. Aílton Almeida var också kapabel till att bryta mönster via några enstaka tekniska manövrar. Anton Andreasson hade ett par farliga skott, bland annat ett som Mattias Karlsson lyckades styra till hörna i slutminuterna. Aílton hade ett löst skott som via en styrning på Daniel Hultqvist nästan ställde Mathias Karlsson i målet. På tilläggstid av inledningsperioden hade även Zeljkovic ett läge i boxen som lyckligtvis hamnade i gaveln.

GAIS hade lite svårare att komma till längre anfall även om det fanns chanser. Framför allt minns vi chansen i 45:e när “Myggan” helt plötsligt, efter en Öis-hörna, hamnade nästan helt fri på offensiv planhalva och sånär lyckades peta bollen förbi den sista försvararen. Förutom detta kunde vi notera ett skott från Malkolm Moënza som avslutning på en bra GAIS-attack efter en halvtimme, samt ett skott av “Myggan” i inledningen av matchen som tvingade Fredrik Andersson till en räddning.

Men för övrigt kanske det var lite väl mycket “luft” när Örgryte fick tag i bollen på GAIS planhalva. “Det är en svajande match. Vi ska ha mer kontroll”, sa Wängberg i halvtidsintervjun. “Vi bjuder på för mycket ytor”.

Tyvärr skulle dessa “ytor” leda till ett tidigt ledningsmål för Örgryte, bara ett par minuter in i andra halvlek. Anton Andreasson, som alltså hade fått skjuta in sig lite redan i första halvlek, fick ladda ostört centralt från 20 meter och med ett välplacerat skott överlistade han Mathias Karlsson, utan chans att parera.

Efter målet och under i stort sett resten av halvleken hade Örgryte ett relativt klart spelövertag och skapade dessutom ett par-tre farliga chanser som tvingade Mathias Karlsson till skickliga aktioner mellan stolparna. Öis kunde spela ut matchen, fram till minut 90, utan att nämnvärt hotas av det grönsvarta motståndet.

GAIS saknade verktyg för att åstadkomma en tillräckligt skarp forcering för en kvittering. De flesta offensiva intentionerna strandade på Örgryte trygga försvar där Marcus Haglind Sangré agerade centralfigur.

Det var faktiskt först på tilläggstid som det äntligen brände till ordentligt i närheten av Fredrik Andersson i örgrytemålet. Först ett hårt skott i boxen från “Myggan” Lindberg som Andersson reflexräddade. Och strax därefter en chans för August Wängberg (som avslutade matchen som centerforward) som styrdes ut till hörna.

Men det här skulle inte bli GAIS kväll. Örgryte var helt enkelt någon nivå bättre denna gång och 1-0 var ett följdriktigt slutresultat.

Det är för övrigt synd att inte extrapoäng delas ut för läktarkampen. Där var motståndet från de rödblå alldeles för klent för att det skulle bli en jämn match. Klar seger för den grönsvarta sektionen.

Text: Andy Bolander

Matchen i korthet

Laget:
Mathias Karlsson – August Wängberg, Daniel Hultqvist, Emin Grozdanic, Malkolm Moënza – Boris Lumbana, Adam Egnell (Aiden Harvey 88) – Johan Andersson (Viktor Alexandersson 60), Jonas Lindberg, Julius Lindberg (Niclas Andersen 60) – Daniel Sterner (Adnan Maric 68)

Målen:
1-0 Anton Andreasson (47).

Varningar i GAIS:
Daniel Hultqvist och Boris Lumbana.

Publik:
6 040.