Festfixare Yarsuvat om sin succé i derbyt

Det var ett tag sedan han förpassade bollen till nätmaskorna. Det var också ett tag sedan han iklädde sig rollen som matchvinnare. Men efter onsdagens derby sov GAIS nummer 12 gott.

Derbyt blev till slut en grönsvart viktoria. Skådeplatsen var Gamla Ullevi och för första gången sedan våren 2020 var det fritt blås för publiken att äntra läktarna. I det stundtals nederbördiga vädret letade sig närmare 8000 åskådare till arenan för att gå på fest. 

Det mellan varven vackert spelande Örgryte IS FF höll på att bli en rejäl grönsvart partykiller när den i GAIS upplärde Ajdin Zeljkovic krutade in ledningsmålet från elvameterspunkten tidigt i matchen. Men med 12 minuter kvar på matchklockan hade den grönsvarta tränartrojkan fattat beslutet att göra ett dubbelbyte. Tillsammans med Daniel Hultqvist smög en spelsugen Ricky Yarsuvat in på den gröna mattan. Kort, väldigt kort, därefter var succén ett faktum och istället för tidig hemgång från festen fixade Ricky en möjlighet till grönsvart efterfest.

Om man ikläder sig rollen som festfixare, fullt i klass med Bindefeldt i sin prime, så ska man givetvis uppmärksammas i pressen. Så var så goda, här är 12 frågor till matchvinnaren Ricky Yarsuvat.

Det tog 13 sekunder på planen för dig att få in bollen i nät när det borde tagit 12  så som ditt tröjnummer. Varför dröjde du så länge med målet?

– Det var en bra fråga, jag borde gjort det en sekund tidigare haha. Skönt att få göra mål och redan i den 13:e sekunden. Det gick väldigt snabbt och det var första bolltouchen och riktigt skönt.

Grym överhoppning av Julius Lindberg som visade prov på bra spelsinne och backen blev helt ställd.

– Han gör det bra där, jag skriker till honom att han ska släppa, jag skriker ’släpp, släpp, släpp’ och han hoppar över då. Det var bra gjort och jag får tacka honom för att han hoppade över.

– Det kändes som han inte visste vad han gjorde, backen i Örgryte. Han blev väldigt borta av den överhoppningen. Men Julius gör det bra, vi har spelat mycket tillsammans och det känns som vi har lätt för att hitta varandra. Det är skönt att samarbeta med han. Vi hade en del poäng tillsammans förra året också, så vi känner ju varandra bra. 

Duon var GAIS poängstarkaste under förra säsongen. Ricky hade 8+5 och Julius 6+2. Dock får de båda jobba lite för att komma ifatt årets succéman Adam Egnell som i skrivande stund ligger på 6+3. 

Berätta om målet så som du uppfattade det.

– Jag tar en löpning och ser att bollen är på väg in och skriker till honom att hoppa och det gör han också. Jag tänker att jag ska vara först och det är jag också så jag får gott om tid. Jag försöker gå på kraft samtidigt som jag placerar den och jag får en bra touch där och den går in i mål. Det var en skön känsla faktiskt. Jag visste inte hur jag skulle fira för att det blev sånt tryck direkt när jag gjorde målet. Jag fick en sån här panikkänsla i kroppen och visste inte hur jag skulle fira det!

Fullt förståligt. Man kanske inte dirket planerar att man ska hoppa in och göra mål efter 13 sekunder…

– Jag hade det på känn faktiskt, jag hade en  magkänsla som var bra men jag trodde inte det skulle komma efter 13 sekunder…

Hur gick dina tankar direkt efter att du såg bollen passera mållinjen?

– Det var faktiskt bara att jag skulle ta sats och  springa mot klacken men jag kom bara halvvägs och stannade vid mitten och firade med tränaren och bänken.

Du hann inte bara med att kvittera, du avgjorde även matchen. Berätta om det målet och känslorna som blev därav.

– Det var en passning som gick i sidled (från Viktor Alexandersson) som jag tog emot och vek in i banan och sköt. Det blev en liten touch i straffområdet och det var en skön känsla när man såg att bollen gick in. Då var det fan kaos i huvudet! Det var samma där, man visste inte vad man skulle göra så jag gjorde nog nästan samma målgest. Den känslan var jävligt go och man trodde inte det var sant.

Har det tidigare hänt att du gjort två mål i vänstern?

– Ja, det tror jag faktiskt. Jag har faktiskt inte några problem med varken höger eller vänster fot. Jag skjuter nog lika bra med båda. Det var många som nämnde det efter matchen att det var två mål med vänsterfoten men jag känner att jag är 50/50 med dem och jag har ingen favoritfot. Jag tvekar aldrig oavsett om det är höger eller vänster, det är 50/50.

Som du ser det, vad var det som gjorde att GAIS drog upp den den fetaste makrillen i derbyt?

– Vi krigade på hela matchen, de var kanske lite mer spelförande än vad vi var. Men vi gav inte upp för vi krigade på i 90 minuter och gav verkligen allting vi hade och det tror jag betyder mycket. Sedan att vi hade den tolfte spelaren på läktaren, det gjorde också jättemycket.  Så alla tillsammans bidrog och vi alla krigade i 90 minuter och jag tror det var det som gav oss matchen.

På en yarsuvatsk skala,1-12, hur glad och lycklig är du över att du fick bli matchhjälte?

12! Är det någon match man vill bli matchhjälte så är det fan denna!

Vad säger du om hyllningarna laget fick efter matchen?

– Den var grymt faktiskt, det var stort! Det är inte ofta man får vara med om när det är så mycket folk på läktaren. Det var stort och riktigt kul. 

Kan du sätta ord på inramningen under matchen? 

– Ouff, den är obeskrivligt, det går knappt. Det var en sjuk inramning och… alltså det var magiskt att spela. Jag vet inte hur jag ska beskriva det, det var jävligt kul att få spela inför så mycket publik igen!

Den grönsvarta elvan slog den rödblåa diton. Hur var det med den 12:e spelaren på läktaren, vilket lag vann det derbyt?

– Vi vann den ganska överlägset faktiskt. När man såg upp och kollade gaisläktaren kontra öisläktaren så såg det ut som att det var mycket mer på folk gaisläktaren. 

Du kom in sista 12 minutrarna och gjorde två mål . Med det snittet inkluderat normal tilläggstid så blir antal mål i en hel spelad match 12. Kan vi vänta oss det härnäst eller åtminstone den siffran för resten av säsongen?

– Haha, det är en sjuk statistik! Hur många matcher är det kvar?

Åtta.

– Det kanske är väl mycket begärt men ingeting är omöjligt Jag har svårt att se att jag ska göra det haha.  Känns nästan omöjligt…

Hur känns foten, är den redo för mer än 12 minuter?

– Jag kan spela mycket mer än 12 minuter. Jag är redo att spela mycket mer. Vill Stefan att jag spelar mer så spelar jag absolut mer.

Stort lycka till i nästa match och var nu så snäll och bibehåll målformen!

– Jag ska göra så gott jag kan!

Måtte han också göra det. När nummer 12 i GAIS är i målform är han ingen dussinlirare som det går 13 på dussinet utav.

Tanken var 12 frågor till nummer 12 som kom in med 12 minuter kvar. Det blev 16, vilket var den totala speltiden inkluderat tilläggstiden. Men som alla vet så vet man inte när en grönsvart efterfest slutar.

Text: Daniel Björnalm 

Foto: Mikael Josefsson