August Wängberg svarar på ung supporters frågor

På tisdag väntar seriepremiär inför tomma läktare och det är Jönköping Södra som står för motståndet. Som uppladdning inför matchen får du idag möjlighet att läsa en intervju med August Wängberg gjord av unga GAIS-supportern Edith Björnalm Krantz.

Jag heter Edith och jag är 11 år och har varit medlem i GAIS sedan 2009 när jag föddes. Jag har intervjuat August Wängberg för att han är en favorit för mig i GAIS. Han är en spelare som springer och springer och ger sig aldrig. Min spelstil liknar Augusts för jag ger mig inte. Vi gaisare ger ju aldrig upp. Dessutom har han en rolig och annorlunda cykel som han cyklar till matcherna med.

August kom till GAIS sommaren 2017 och i hans första hemmamatch gick jag knatte med honom vid inmarschen till planen. Då spelade han i nummer 16, nu spelar han i nummer 3.  August verkar vara en snäll person som är glad och skrattar mycket.

Det känns bra att man får se GAIS spela igen men det är tråkigt att men inte kan se matcherna på plats. Det var ett tag sedan jag såg en match med GAIS så det ser jag framemot. Det kommer vara konstigt att inte höra publiken i bakgrunden så jag tror att det blir ganska tyst.

Jag tror det kommer att gå bra för GAIS för att det finns vissa nya som t.ex. Ricky Yarsuvat och Mervan Celik. Yarsuvat var ju en stjärna i Norrby och han är bra på att göra mål och det är en viktig sak i fotboll. Jag tycker att det är coolt att Yarsuvat har diabetes och spelar på en ganska hög nivå. Mervan Celik lyckades väldigt bra i GAIS förra gången och blev proffs i Turkiet och Italien. Många bra spelare är ju fortfarande kvar som Calle Nyström och just August.

Här kommer mina frågor, hoppas ni gillar det.

Varför är du född i Wien?

– Mina föräldrar och mina syskon bodde i Tjeckien. Min mamma är sjuksköterska och jobbade på sjukhus i Tjeckien och det var inte så hög kvalitet på sjukhusen i Tjeckien under den tiden på 90-talet. Då blev det att de åkte till Österrike och Wien som låg väldigt nära och födde mig där istället. Så jag har faktiskt aldrig bott i Österrike utan föddes bara där då vi bodde i Tjeckien.

Vad vill du göra efter Corona?

– Oj! Framför allt spela matcher som vanligt med publik och allt vad det innebär. Det är framför allt det jag känner att jag längtar efter mest.

Du är högerfotad så hur bra är du på din vänsterfot?

– Oooh, ääääää, jag skulle ändå säga att jag är ganska hyffsad på den. Jag har spelat mycket vänsterback, så då har man fått lära sig att använda den också.

Har du några andra intressen än fotboll?

– Ja, det har jag. Rätt mycket andra intressen. Jag studerar, det får man nog räkna som ett intresse för det är en stor del av min fritid. Sedan spelar jag padel för det är väldigt kul. Golf, tennis, vindsurfa och åka skidor. Åka skidor är nog det jag saknar mest för det kan jag inte göra som det är nu med fotbollen.

Varför spelar du försvarare?

– Jag är väl för dålig på göra mål haha!

 Har du alltid spelat försvarare?

Nej, jag- har nästan aldrig spelat försvarare. Jag har mestadels spelat på offensiva positioner.

Kommer du sakna att spela inför publik? Varför? Varför inte?

– Det är de som fixar hela stämningen. Framför allt gaisfansen, det blir så **** (August svor här) bra inramning och det blir så otroligt mycket roligare att springa ut inför publik än att inte göra det.

Vad är roligast med att spela fotboll?

– Det tycker jag nog att spela matcher. Sedan har det blivit ett lyft när jag kom till GAIS att få springa ut och spela inför publik på ett annat sätt mot vad jag var van vid innan. Sedan träffas och vara med alla kompisar och bara umgås som man gör också.

Vad är ditt turnummer, om du har något.

– Ja, nummer 6.

Det är Calles nummer!

-Den är låst. För evigt!

Men du har halva.

– Halva, ja, exakt. Jag fick ta 16 sedan fick jag ta 3, man är ändå nära! När han blir såld utomlands kan jag försöka sno det om det inte blir pensionerat!

Vilket var ditt första lag?

Finspångs FF, där började jag spela när jag var fem.

Vad är din favoritmaträtt?

– Ooooh, ääääää….Hamburgare skulle jag säga. Det äter jag en gång i veckan med mina kompisar.

Är du en bra eller en dålig vinnare?

– Jag tror ändå en ganska bra vinnare, det tror jag. Sedan gillar jag att retas om jag vinner mot kompisar då gillar jag att hetsa dem lite. Men jag är nog en bra vinnare.

Vad vill du göra efter att din fotbollskarriär är slut?

– Ja du… jag vill förhoppningsvis jobba med något jag pluggar till. Men förhoppningsvis är det många år till dess så jag har nog hunnit ändra mig ett par gånger.

Vad är det du pluggar?

– Logistik. Jag läser min master och har ett år kvar.

Har du något husdjur?

– Nej.

Skulle du vilja ha ett husdjur och vilket då?

– En hund eller en katt. En hund, en hund!

Vilken ras?

– Ooooh, det är nog ingen speciell… nej, det kan jag nog inte ta på rak arm så där. Då hade jag behövt grubbla en del innan jag valt.

Har du någon idol?

– Jaaa, jag hade ju idoler när jag var yngre. Fotbollsidoler och då var det Andriy Schevchenko som var min favoritspelare.

Vill du stanna längre i GAIS?

– Ja, jag vill stanna så länge jag får för klubben. Jag är från Göteborg och bor här och har hela familjen här, så jag trivs skitbra i klubben. Så jag stannar så länge jag får.

Jag förstod att du har några syskon så hur många syskon har du?

– Två, en syster och en bror.

Har du alltid gillat att spela fotboll?

– Ja, det har jag. Det är det roligaste jag vet.

Blir du nervös när du spelar inför så många människor?

– Jag kan väl vara lite nervös innan men så fort man går in på plan så släpper det. Då är det bara jävligt kul och otroligt och privilegierat att få spela inför publik

Var växte du upp?

– Jag har växt upp i Tjeckien, Schweiz Lidköping, Finspång och Göteborg. Det är några ställen!

Vill du spela i något annat fotbollslag i framtiden?

– Nej, som sagt, jag trivs superbra där jag är just nu. Jag är glad för att spela i GAIS.

Vilket språk skulle du vilja lära dig?

– Ääääh, men spanska hade varit kul. Tyska kan man ju ta sig runt på lite skoltyska. Det kan man ju alltid låtsas som att man kan!

Vad skulle du helst vara världens längsta man eller världens kortaste man?

– Haha, världens längsta!

Vilka lagkamrater umgås du mest med?

– Nu är det nog mest med… Jag och Fredrik Martinsson samåker till träningen varje dag. Så han blir det naturligt som jag umgås med. Men jag umgås med de flesta. Calle Nyström och Andersén har man ju känt längst.

Vad gör du på sommaren?

– När jag inte spelar fotboll försöker jag oftast åka ut till havet med kompisar och badar och försöker bara njuta så mycket man kan. Så länge det inte stör fotbollen för man får ändå förhålla sig till det också.

– Vilken är din favoritårstid?

Det är sommaren. Förr var det nog vintern men det har svängt över nu när jag inte får åka skidor längre så nu är det sommaren.

Om du skulle laga trerätters, vad skulle du laga då?

– Äääh, då hade jag lagat en… vi får ta det här på volley. En bruschetta till förrätt. Sedan hade jag nog gjort … vad ska jag köra… lammracks med potatisgratäng och sedan är jag ett stort fan av jordgubbsglass så då hade jag gjort någon jordgubbsglass till efterrätt eller om jag gjort en chokladkaka.

Wow! Det var alla frågor.

– Gött, det var roligt att prata med dig!

Det var kul att intervjua någon som var så snäll och är duktig på fotboll. Tack August och tack för att ni läser den här texten.

Text: Edith Björnalm Krantz

Inför matchen

Detaljerna
Vad: GAIS – Jönköping Södra IF.
När: Tisdag 16/6 kl. 19.00.
Var: Matchen sänds på Dplay.
Domare: Per Melin.

Köp stödbiljett till premiären
Vill du stötta GAIS även om du inte kan vara på plats på Gamla Ullevi? Välj mellan tre olika stödbiljetter, alla med Calle Elfgren Nyström som motiv, och gör ditt köp via denna länk.

Följ matchen på tv
Vill du se premiären på tv behöver du abonnemanget Total hos Dplay. Ska du teckna ett abonnemang så använd gärna denna länk – för då går en del av pengen faktiskt till GAIS.