Äntligen premiär för GAIS U19 i Pojkallsvenskan

I kväll drar Pojkallsvenskan 2021 igång och det lär vara en tuff säsong som väntar för GAIS U19. Här kan du få lite bättre koll på laget inför premiären borta mot Malmö FF. 

Ikväll drar Pojkallsvenskan äntligen igång efter en lång väntan. Nyligen beslutade Folkhälsomyndigheten att tillåta att matcher som kräver längre resor får spelas. Tidigare gick det bra för lokal ungdomsidrott att dra igång sina serier då resandet inte ansågs som en smittorisk. Exempelvis har GAIS P17 börjat spela sina matcher för att de möter lag i Göteborgsområdet, men nu får alltså även U19 äntligen börja spela matcher.

Totalt är det en serie på 15 lag och för det mesta är det lag som vi känner igen från Superettan och Allsvenskan med undantaget av Ängelholms FF som för tillfället håller till i division 2. Nytt för i år är att vinnarna av Pojkallsvenskans två serier, norra och södra, möts direkt i final utan att någon semifinal spelas.

En annan nyhet är att åtta lag åker ur de båda pojkallsvenska serierna och bildar två Superettan-serier, en Superettan Södra och en Superettan Norra. Lägg därtill att 12 lag från division 1 går upp för att göra de nya serierna kompletta. Vi ser alltså fram emot en säsong då det således är extra svårt att hålla sig kvar eftersom det är fler lag än tidigare som riskerar nedflyttning.

GAIS U19 tränas av Alexander Severin, som tränat laget sedan 2018 och har även han bakgrund i de djupare delarna av Västra Götaland, men inte i Skövde som Stefan Jacobsson, utan IFK Mariestad. Han slutade dock tidigt som fotbollsspelare och började som tränare redan som 17-åring. Han har just nu en deltidstjänst som huvudtränare för U19.

– Jag gick på tränarutbildning tillsammans med Kenneth Gustavsson och vi pratade en del och var överens gällande mycket kring fotboll och på den vägen hamnade jag i GAIS. Enligt honom kommer det bli en anpassningsbar säsong eftersom division 1 är väldigt annorlunda i jämförelse med Allsvenskan.

– 2020 var en väldigt bra säsong för oss och vi är ett samspelt lag men division 1 innehöll mer ojämnt motstånd, nu kommer det vara tuffa matcher hela tiden. Vi kommer slå lite underifrån men vi känner oss redo, säger han.

– Det har varit tufft för spelarna att sitta inomhus mycket och inte få spela fotboll. Jag tror vi räknade till att de hade varit 192 dagar utan att spela match.

Inför säsongen har GAIS bland annat mött och förlorat mot både ÖIS och Häcken men spelat jämt mot båda lokalkonkurrenterna.

– Mot ÖIS leder vi och har kontroll sen tappar vi fokus under en kort period och dom gör två snabba mål.

I första seriematchen ställs GAIS mot Malmö FF borta, tuffast möjligaste motstånd direkt.

– Det handlar om att vara ödmjuk och jobba hårt. Vi har riktat in oss på mycket försvarsspel i veckan, säger Severin.

Därefter ställs junioratleterna mot Jönköpings Södra hemma på lördagen för att sedan åka till Hisingen och möta Häcken. Vilket innebär 3 matcher på 13 dagar. Lägg därtill en U21-match mot Norrby den 9 juni som flera av våra yngre atleter säkert kommer att medverka i.

Emre Balci gjorde bland annat 2 mål mot ÖIS och Theodore Persson, född 03, har varit med de flesta matcherna och gjort det bra. GAIS har även gjort en del nyförvärv inför säsongen. Elias Lofti (BK Häcken), David Ngoma (BK Häcken), Robin Furberg (Onsala BK) och Valentino Trumstedt (Gerdskens BK).

– Emre Balci är en defensiv forward som jobbar hårt, David Ngoma har u-landslagsmatcher innanför rocken och Elias Lofti är en farlig ytter, säger Severin. Väldigt roligt med Theodore Persson som i stort sett varit med a-laget hela försäsongen. Det var även tänkt att Fabian Björklund(född 03) skulle spela U21 matcher men han har drabbats av skador och sjukdomar som hållit honom borta, tillägger han.

Severin har själv även varit med på A-lagets träningar och matcher som en del av tränarstaben för att hjälpa de yngre spelarna.

– Självklart vore det kul om spelare lyckas ta sig upp till A-laget. Vi vill ju att spelare ska kunna ta sig till A-laget och stanna där en längre tid inte bara vara där ett litet tag.

– Målsättningen för laget är att vara bland de 7 bästa och hålla sig kvar i Allsvenskan, tillägger Severin.

Tyvärr visas inte matcherna på någon officiell kanal men matcherna filmas ibland av föräldrar till spelarna och visas i svensk fotbolls app ”Min Fotboll”. Vi önskar laget lycka till och förhoppningsvis får alla gaisare chans att gå på U19-lagets matcher inom kort.

Text: Mikael Engelbertsen

Följ ungdomslagens matchen
Denna vecka är det seriepremiär för GAIS U16 och U19. I MinFotboll-appen och på minfotboll.se finns information om vilka matcher som kommer att streamas live. För att se vilka matcher de äldsta lagen i GAIS akademi har den kommande veckan kan man följa akademins Instagramkonto: instagram.com/gais_akademi

Vill du följa GAIS ungdomslag så kan du teckna ett abonnemang som gör att du kan se alla matcher som sänds under en 30-dagarsperiod. Hälften av den summan fördelas dessutom mellan lagkassan och akademin.

Tack för att du stöttar GAIS akademi.