2020-12-06 1:00

Anders Fagerlund

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet

GAIS säkrade kontraktet i Superettan i sista omgången genom att vinna borta mot Dalkurd FF. Julius Johansson avgjorde matchen när han gjorde sitt första seriemål för Grönsvart men den stora matchhjälten var Mathias Karlsson som stod för ett gäng enastående räddningar.

För fjärde året på raken stod Makrillarna inför utmaningen att allt ska avgöras i sista matchen och för fjärde gången klarade vi av att reda ut situationen. Serien 3-0 mot Varbergs BoIS (2017), 2-0 mot Falkenbergs FF (2018) och 0-0 mot Trelleborgs FF förlängdes nu med 1-0 mot Dalkurd. Låt oss hoppas att vi kan bryta den här trista serien under nästa säsong.

Men kvaldramat blev aldrig så nervöst som många gaisare säkert ställt in sig på. Det satt förvisso långt inne i vår egen match, där hemmalaget var spelförande och där vi under långa stunder knappt fick låna bollen. Men eftersom seriesegraren Halmstads BK tidigt tog ledningen i matchen mot Trelleborgs FF spred det sig aldrig någon större oro i det grönsvarta lägret.

Dalkurd dominerade matchen med stort bollinnehav

När domare Granit Maqedonci blåste till spel på fina Studenternas IP fick vi se en utveckling som vi sett många gånger under säsongen 2020. För GAIS tog tag i taktpinnen, gick till attack och skapade ett par halvlägen - men därefter jobbar motståndaren sig in i matchen.

Under den första fasen slog August Wängberg ett inlägg som Mervan Celik vara när att kunna styra i mål. Strax därefter fick Meinhard Olsen läge efter en fin aktion av Julius Lindberg. Efter 9 minuter var det åter Celik som var framme för avslut i boxen, nu en nick efter inlägg från Niclas Andersén.

Men därefter kämpade hemmalaget sig in i matchen, möjligen var man inledningsvis ovana med den nya 4-4-2-formationen? Bollinnehavet för DFF växte efter hand och med ett snabbt passningsspel började man vaska fram lägen runt straffområdet. Efter 18 minuter fick man till halvlekens bästa avslut i den 18:e minuten då ett skott i boxen gick stenhårt i Mathias Karlssons högra stolpe.

Förvisso stack GAIS upp i mitten av halvleken och Celik var inblandad i ytterligare något avslut utan att hemmakeepern behövde ingripa. Men det var Dalkurd som hade initiativet under halvlekens mitt och man hade flera bra försök med inlägg från kanterna.

Under sista kvarten hade hemmalaget fortsatt initiativet i matchen, men Grönsvart lyckades etablera lite bättre eget spel och fick ha aningen mer av bollen. Halvlekens sista chans gick till hemmalaget men bollen gick strax utanför målramen och därmed stod sig 0-0 till paus.

Omöjliga räddningar avgör till GAIS fördel

I andra halvlek kom hemmalaget ut med ännu större energi och tog ett rejält grepp om handlingarna. Man pressade tillbaka Atleterna och skapade fler bra lägen redan från halvlekens start.

Efter 51 minuter slog Malkolm Moenza ett inlägg som letade sig fram till Hampus Finndell, men Mathias Karlsson gjorde en kanonräddning och styrde bollen till en hörna som gav hemmalaget en ny bra chans. Åter var det ex-gaisaren Moenza som var inblandad och åter gjorde Karlsson en utmärkt räddning.

Strax därefter gjorde hemmalaget 1-0 men assisterande domaren vinkande för offside – och där hade Grönsvart marginalerna med sig. Dalkurd fortsatte därefter att trycka tillbaka GAIS och ett hemmamål hängde verkligen i luften.

Men när väl nollan sprack så var det i grönsvart favör. En spelvändning gav Mervan Celik yta på vänsterkanten och han la fint in bollen till inbytte Julius Johansson som vackert satte sitt första seriemål för Atleterna.

DFF fortsatte att mala på framåt och Makrillarna fick även fortsatt vara inriktade på försvarsspel. Men ledningsmålet gav större lugnt i GAIS spel och nu fick man bättre kontroll över hemmalagets framstötar. Trots övertag i bollinnehav så lyckades man inte skapa några öppna lägen – förrän det var fem minuter kvar. Då svarade Karlsson för ytterligare en riktigt fin räddning när en hemmaspelare kom igenom i straffområdet.

Med två minuter kvar av matchen fick hemmalaget ett bra frisparksläge, Karlsson briljerade igen och räddade skottet. Bollen styrdes i stolpen och en DFF-anfallare var först på returen - men Mathias Karlsson klarade även den situationen.

I den sista ordinarie minuten fick sedan hemmalaget ett sista läge efter slarv i GAIS-försvaret men hemmalaget lyckades pricka ribban trots att målet var öppet. De två tilläggsminuterna spelades därefter av utan ytterligare risk för hjärtsnörp och GAIS tog säsongens tredje bortaseger – vilket alltså också räckte till att säkra kontraktet i Superettan.

Till slut kommer GAIS in på en tionde plats i tabellen med 36 poäng, med 30 gjorda och 41 insläppta mål längs vägen. Totalt blev det nio vinster, nio kryss och tolv förluster.

Tack för ditt stöd under säsongen

Efter matchens slut talade såväl ledare som spelare om lättnad - säkert en känsla som också delas av alla som följde matchen via Dplay. Lagkamraterna hyllade Mathias Karlssons insats och det var också han som rättvist röstades fram som matchens lirare.

Efter matchen, som givetvis genomfördes utan publik, fick spelarna möjlighet att tacka en liten grupp GAIS-supportrar som tagit sig till Uppsala trots att man inte får komma in på arenan (men faktiskt lyckats hitta en plats där man kunde följa matchen). En fin punkt på en strulig säsong.

Säsongen 2021 står ju redan nu runt hörnet - men just nu avstår vi från att tänka på vilket arbete som behöver göras inför den eller vilka framgångar vi ska våga hoppas på. Idag och under den kommande veckan kan vi istället pusta ut och njuta av att inte behöver spela fotboll.

Vi avslutar årets sista matchrapport med att säga ett fantastiskt stort tack till alla supportrar som stöttat GAIS under 2020. En jobbig och i många avseenden trist säsong där stödbiljetter, Swish-kampanjer, nostalgi-matcher och framför allt GAIS-hjälpen givit klubben ett unikt fint och nödvändigt stöd.

Tack för att du stöttar GAIS.

Matchen i korthet

Laget (4-2-3-1)
Mathias Karlsson – August Wängberg, Boris Lumbana, Charlie Weberg, Niclas Andersén – Adnan Maric (Joackim Åberg, 73), Nikola Ladan (Jesper Brandt, 83) – Meinhard Olsen (Haris Cirak, 53), Mervan Celik, Julius Lindberg (Julius Johansson, 73)– Richard Yarsuvat (Calle Nyström, 83).

Målen
0-1 Julius Johansson (Mervan Celik).

Publik
Matchen spelades utan publik, men ett antal gaisare hade lyckats hyra en logé på studenternas vilket säkert kunde höras via tv-sändningen.