Tungt nederlag mot AFC Eskilstuna

2021-10-21 2:00

Anders Fagerlund

Nu är det verkligen tufft att vara gaisare. Det blev nämligen ytterligare ett tungt nederlag i samband med mötet mot AFC Eskilstuna på Gamla Ullevi. 2-3 efter 1-1 i halvtid.

“Jävligt tung förlust”, sa en deppig Stefan Jacobsson efteråt. Vi sätter inte våra chanser. Det finns femton poäng kvar att spela för och det är bara vi som kan göra jobbet”.

Inför matchen valde Jacobsson att modifiera den taktiska dispositionen något, mycket med anledning av att Malkolm Moënza inte kunde starta på grund av sjukdom i veckan. Tillbaka med en fyrbackslinje, två defensiva mittfältare (Lumbana och Egnell) bakom tre mer offensiva spelare samt en ensam forward i form av Daniel Sterner, åter i startelvan.

Den första halvleken slutade 1-1 efter att GAIS gjort en bra insats, åtminstone under den första halvtimmen. Under den perioden skapades fyra riktigt farliga chanser framför AFC-målet, men tyvärr utan resultat. Duon Lindberg & Lindberg var pigga och initiativrika och gav upphov till ett anfallsspel där ett flertal instick hittade in i motståndarnas box.

August Wängberg var framme ett par gånger i straffområdet i bra lägen. Daniel Sterner också, ett fint läge i 14:e minuten som bortaförsvaret med nöd och näppe lyckades styra av. Redan i den femte minuten hade Julius Lindberg haft ett farligt skott från vänster som målvakten lyckades täcka bort.

Det såg bra ut för GAIS och ännu bättre skulle det bli i den 28:e minuten då Viktor Alexandersson tryckte in 1-0-målet. Han plockade upp en retur i straffområdet efter att August Wängberg i sekvensen innan mycket förtjänstfullt vunnit bollen i duell med en AFC-försvarare.

Tyvärr tappade GAIS i energi efter ledningsmålet och det skulle ge negativt resultat i målprotokollet. “Vi fick inte ordning på vårt spel då”, skulle Stefan Jacobsson konstatera på presskonferensen efteråt.

Hemmalaget började hamna i trångmål när AFC tilläts bygga upp ett anfallsspel framför hemmalagets straffområde. Det blev oroligt framför Mathias Karlsson och till slut också ett baklängesmål till 1-1, en boll som damp ner precis framför mål efter en hörna och som AIK:aren (på lån i AFC) Robin Tihi kunde trycka in i nättaket.

Den första kvarten av den andra halvleken - där GAIS för övrigt gått tillbaka till en trebackslinje - blev livlig och händelserik. Den innehöll dessutom tre mål. Först 1-2 bara någon minut efter pausvilan då Abdelkarim Mammar Chaouche förpassade in bollen bakom Mathias Karlsson. Kort därefter föll kvitteringen: en framgångsrik nick av nyss inbytte Simon Alexandersson efter Adam Egnells inlägg.

Det var åter positiva vibbar för hemmalaget. Det kändes i luften att det skulle vända till GAIS fördel. Men då kom istället 2-3, som en iskall dusch i oktobermörkret, efter att Ashley Coffey träffat bollen på volley i straffområdet.

“Målen som AFC gör är inte godkänt från våran sida”, tyckte Stefan Jacobsson angående uppträdandet i försvaret. “Det är bara att inse fakta”.

Vid båda bortamålen i andra halvlek provocerade AFC-spelarna GAIS-klacken med gester mot sektionen bakom mål. Ett helt oacceptabelt beteende från spelare på den här nivån. Den assisterande tränaren Jawad Al Jebouri höll på konferensen med om att uppträdandet inte var ok.

Efter 2-3-målet verkade luften ha gått ur hemmalaget. GAIS saknade linjer i sitt anfallsspel och uppträdde osäkert i försvarsspelet. Kvitteringen verkade mer och mer avlägsen.

Det var inte förrän sista tio ungefär som GAIS fick igång en slutforcering, också behjälpta av den utvisning som AFC drabbades av i den 83:e minuten. Felix Michel fick lämna planen efter två gula kort. Det uppstod några lägen nära Nick Wolters i AFC-målet men… det skulle inte bli något den här kvällen heller.

Det blev tyvärr noll poäng för GAIS och en allt mer prekär situation i fel ände av tabellen, nu med endast tre poäng över direkt nedflyttning. Kommande motståndare för de grönsvarta är tredjeplacerade Helsingborgs IF, tisdag kväll nästa vecka.

Text: Andy Bolander