Tung förlust mot Brage

2021-07-18 2:00

Anders Fagerlund

Det var upplagt för fest på Gamla Ullevi. Härlig sommarvärme och fullt med förväntansfulla gaisare på läktarna efter att rådande coronarestriktioner hade lättats. Men föreställningen slutade tyvärr i något av en antiklimax i och med att GAIS förlorade 0-2 mot gästande jumbolaget IK Brage från Borlänge.

Stefan Jakobsson valde att inkludera nyförvärvet Jonas “Myggan” Lundberg som anfallare till vänster i en 4-3-3-formation, tillsammans med Johan Andersson till höger och Daniel Sterner i mitten. “Myggan” är ju tillbaka för en tredje sejour i den grönsvarta dressen.

Nikola Ladan hade rollen som defensivt nav på mittfältet, där Joachim Åberg och Adam Egnell hade mer offensiva positioner. I mittförsvaret tog Boris Lumbana plats (i Aiham Ousous frånvaro) bredvid Emin Grozdanic. August Wängberg och Niclas Andersen agerade på respektive ytterkant. Malkolm Moënza och Adnan Maric började på bänken, enligt rapporter på grund av sjukdom och skadekänningar under veckan.

Båda Brages mål kom i samband med fasta situationer. 0-1 efter knappa kvarten på en straffspark som ex-gaisaren Leonard Pllana behärskat rullade in i Mathias Karlssons vänstra hörn. Målet föregicks av ett olyckligt bolltapp på offensiv planhalva, en snabb omställning följde och efter att Niklas Söderberg fallit ganska enkelt i duell med Boris Lumbana pekade domare Fredrik Oppong på straffpunkten.

0-2 kom efter en halvtimme av andra halvlek. Brage fick en hörna och på den kunde inhopparen Shkodran Maholi peta in målet som, skulle det visa sig, dödade matchen.

Särskilt 0-1-målet kom mycket olägligt för GAIS. Hemmalaget dominerade nämligen klart och tydligt de inledande 30 minuterna av matchen. “Det ser ut som Spanien mot Sverige i EM”, hördes någon säga på läktarplats.

Riktigt så kanske det inte var men under den perioden spelade GAIS metodiskt och kontrollerat med mycket bollinnehav och upprepat inläggsspel mot Brages försvarspositioner. Men GAIS fick mycket litet betalt för sin dominans. I chansväg kunde vi bara anteckna ett halvfarligt läge för Sterner i den 19:e minuten samt en frispark i 27:e som “Myggan” Lindberg sköt i muren.

GAIS spelmässiga övertag avtog i samband med en vätskepaus efter en halvtimme. Under sista kvarten av första halvlek hade istället Brage tre farliga lägen framför Karlsson, inte minst genom Pllana (som verkade trivas på sin gamla hemmaplan) som rann igenom GAIS-försvaret i den 44:e minuten bara för att skjuta över i en perfekt position.

Vid avspark för andra halvlek gjorde sommarens andra nyförvärv, Simon Alexandersson från Östers IF, debut i den fina grönsvarta tröjan. Tyvärr skulle dock inte GAIS lyckas med sin uppenbara målsättning, nämligen att vända ett underläge till seger.

Hemmalagets bästa period kom efter c:a en timmes spel i samband med att Julius Lindberg och Malkolm Moënza kom in i spel. GAIS fick en energikick under några minuter vilket bland annat föranledde en dubbelchans i 59:e minuten: Alexandersson fick ett utmärkt läge, bollen snappades sedan upp av “Myggan” som fick till en klockren stolpträff. GAIS hade inte marginalerna med sig denna varma eftermiddag.

En stund senare föll det redan nämnda 0-2-målet och de grönsvarta orkade inte få till en forcering efter det. Brage kunde lugnt spela av matchen och ta med sig samtliga tre poäng till Dalarna.

Det blev en bitter förlust för GAIS som nu kan notera endast tre inspelade poäng på de åtta senaste matcherna. Slutscenen från Gamla Ullevi var ändå vacker: trots det jobbiga läget, trots alla motgångar under den senaste perioden, kunde hemmaspelarna ta emot hyllningar och stöd från Sveriges bästa hejaklack efter slutsignalen.

Nästa match för GAIS är måndagen den 26 juli, hemma mot Akropolis IF. Det blir ett möte med ytterligare ett jumbolag och vi hoppas på bättre utdelning då.

Text: Andy Bolander