Sköldmark: Ledarskapet talar till GAIS fördel i kontraktsförhandlingar

Magnus Sköldmark tillträdde som klubbchef i slutet av 2020. Sedan 2022 ingår även rollen som sportchef i hans roll. I tider när det snackas mycket om förlängningar och försäljningar satte vi oss ner för att snacka lite om det här med kontrakt.

2023-06-10 17:00

Szofia Jakobsson

Senaste nytt

A-laget Herr

Huvudbild på nyhet

Vilken är din roll när det kommer till att kontraktera A-lagsspelare?

- Jag är ju huvudansvarig för sporten och det inkluderar kontraktering av spelare men vi är flera som ger input på hur, när och vem som ska kontrakteras. Det är Fidde och Kenneth Gustafsson, Niklas Karlström samt Lallo Fernandez. Och det slutgiltiga beslutet, som med alla avtal, landar i styrelsen.

Magnus berättar att klubben sedan ungefär ett år tillbaka har en tydlig ambition om att skriva längre avtal än tidigare, och att det är något man är i full gång med i alla fall gällande de yngre spelarna som man vill knyta upp.

- Vi har haft väldigt stor omsättning på spelare i A-truppen tidigare, men har en stark tro på kontinuitet både i truppen och i organisationen runt den. Vi vill utveckla de spelare vi har, och vara duktiga på att lyfta upp våra egna produkter när möjligheten ges.

Han menar att de dragit lärdomar från tidigare år och ser att den tid som går åt till att börja om med gruppdynamiken, sätta ledarskapet och få ut hur vi vill spela fotboll, är något som man gärna lägger på annat.

- Vi ser att kontinuiteten från 2022 har gjort att vi kan nå ett par nivåer högre i år tack vara att vi fått behålla spelarna.

Magnus talar gärna om långsiktighet, att kunna planera och följa en strategi. Men han är noga med att påpeka att det inte går att styra allt, det finns alltid flera parter att ta hänsyn till.

- Vi presenterar en utvecklingsplan för spelaren och vilken roll vi ser honom i, men spelaren och hans representant ser ju alltid till spelarens bästa så det gäller att hitta en samsyn. Men om det finns andra intresserade klubbar så behöver vi vara bra i den strukturella planeringen av truppbygget, med åldersstruktur, positioner och att inte bli sittande med för stor trupp heller. Och det huvudansvaret ligger på mig, att strukturen ska vara bärkraftig över tid och inte beroende av enstaka personer.

Om vi hypotetiskt tittar på en situation där en spelare har ett år kvar, och presterar bra, när påbörjar man diskussionen om förlängning?

- Idealet är ju att man börjar långt tidigare, tar vi en dialog med spelaren ett och ett halvt år innan kontraktets utgång så sätter vi oss själva i förarsätet. Men även här är det ju andra saker som påverkar, om spelaren trivs och får speltid till exempel. Vi kanske ser att spelaren har potential men inte fått förtroendet, då finns risken att han ändå ser sig om efter något annat.

Magnus lyfter det starka ledarskapet som en tung fördel för klubben när ett avtal går mot sitt slutdatum, det kan bli en avgörande faktor. Men han skyr inte heller det faktum att det kan finnas klubbar med en helt annan plånbok som knackar på, och då är det inte alltid möjligt att lösa förlängningar med vissa spelare.

Extremt stor löneskillnad i Fotbollssverige

Hur involverad är spelaren själv i de här diskussionerna?

- Vi pratar ju med spelaren i rollen som arbetsgivare, diskuterar planer och idéer och kanske även hur man ser på en eventuell förlängning. Men idag har nästan uteslutande alla spelare en agent, så den praktiska diskussionen förs gentemot den personen, även om det i slutänden så klart är spelaren som själv bestämmer vad han vill tacka ja till.

Det är mycket diskussion kring agenter som fenomen, och den utveckling av agentbranschen som sker i Fotbollssverige. Men Magnus anser att agenten är ett jättebra stöd för spelaren, att man behöver en representant när man spelar på elitnivå.

- Agenten tar tillvara spelarens intressen och vi försöker hitta ett bra samarbete med alla parter, och peka på möjligheterna med att vara just här hos oss, och se utvecklingspotentialen för spelaren, laget och klubben.

Lönemässigt, hur står sig GAIS gentemot det som kan vara spelarnas andra alternativ?

- I fotbollssverige är det extremt stor skillnad på Allsvenskan och Superettan, där en väldigt stor del av kakan landar i Allsvenskan och framför allt de största klubbarna. Men i ett Superettan-perspektiv så står vi oss bra skulle jag säga.

Magnus tycker även att det finns andra saker för spelaren att väga in, som talar till GAIS fördel. Han pekar på ledarskapet och den fotbollsmässiga utvecklingen, men även klubbens goda nätverk som möjliggör för spelaren att hitta en extra inkomst, eller ett arbete till en partner som flyttat med.

- Det här är ju extra viktigt för lite äldre spelare, som måste börja tänka på vad de ska göra när de inte längre spelar elitfotboll. Under året i Ettan Södra var det flera som började jobba vid sidan om, och som fortsatt med det. Och jag tror på den modellen, att det är bra för spelare att ha något annat än fotbollen.

För de som inte varit med i en kontraktsförhandling, vad händer efter att vi lämnat ett erbjudande till en spelare?

- Det är väldigt individuellt beroende på spelaren och tidpunkten, så det finns ingen fast modell. Men när vi väl ger oss in i förhandling så har vi en plan, och den redogör vi för innan vi går in i den. Ambitionen är att det ska ta veckor snarare än månader.

Sällan oense med tränare om spelarkontrakt

Magnus har suttit i många förhandlingar genom åren, inte bara i sin roll i GAIS. Men han tror att de som han mött på andra sidan bordet uppfattar GAIS som en tydlig, och kanske ganska tuff, förhandlare.

- Jag tror att vi är bra på att förklara att ”vi finns här för dig”. Att alla som jobbar i GAIS gör det för att fotbollsspelarna ska kunna prestera så bra som möjligt. Och jag är tydlig med att de ska ställa krav på oss, att vara engagerade i sin egen utveckling och inte vänta på att någon annan kommer till dem.

Det är sällan han är oense med en tränare när det kommer till vilka spelare de ska ta in, och villkoren för spelarens kontrakt. Tillsammans tittar de på det ramverk de satt upp för att se hur spelaren passar in, och då drar de oftast samma slutsats.

- Du kan ändå inte baxa in en spelare som tränaren inte vill ha. Sen kan det hända att man får argumentera för varför vi borde gå utför ramarna med någon enskild värvning, men då gäller det ju att kunna tala för sin sak.

Och om vi inte är överens med spelaren, släpper vi hellre en spelare som inte är beredd att skriva mer än ett år, om det är ett längre kontrakt som vi vill ha?

- Jag vill ju säga att vi släpper den, men det beror ju på vilken spelare det är och vilken situation klubben är i. Så det är omöjligt att svara på mer än att man förstås vill stå fast vid sin ståndpunkt. Men sen är det viktigt att tänka på att det finns en stor uppsida för spelaren med att bli köpt istället för att gå gratis, och det är att om en klubb investerat pengar i spelaren så är de mer benägna att satsa på honom. Då har han ett högre värde för dem än en kontraktslös minuten-chansning. Och köpande klubb kan också se det som hedervärt att en spelare vill ge tillbaka till den klubb som utvecklat honom till den spelare han blivit.

Hur nöjd är du med kontraktsläget i A-truppen just nu?

- Inte jättenöjd. Jag är van att ha en helt annan planering för detta men vi får komma ihåg att den här typen av förändring tar tid. Vi har tagit kanske det första steget av fem, men vi behöver snabbt kliva några steg till för att jag ska vara riktigt nöjd.

Kommer vi leta efter något i sommarfönstret?

- Det gör ju vi alltid, vi scannar Allsvenskan, Superettan och lägre divisioner året runt. Vi tittar på spelare och profiler för att kunna ha det man kan kalla skugglag, om något oförutsett händer. Men fönstret öppnar den sjunde juli så vi har lite tid på oss att landa i bra alternativ.

Akademin viktig resursförsörjning

Magnus tar också upp att dialogen med vår egen akademi är en viktig del i rekryteringsarbetet. P17 och P19 ser han som klubbens viktigaste resursförsörjning, med mycket duktiga tränare som levererar välutbildade spelare.

- Det finns procentuella mål för hur A-truppen ska vara balanserad med egna produkter. Vi är ganska nära det målet idag, men vi har inte satt det så högt heller. Vi ska förstås bli bättre och bättre, men sen tror jag aldrig att man kan vara helt självförsörjande på spelare, du behöver extern input.

Vad ska vi ha för snittålder i GAIS då?

- Det är svårt att sätta en siffra. Det finns framgångsrika klubbar i Norden som har betydligt lägre snittålder än vi, men det viktigaste för oss här och nu är att utveckla akademin så vi får bättre och bättre spelare underifrån. För då får vi en sänkning av åldern naturligt. Vi tränar hårt och mycket, så även om det är bra med erfarenhet, så har ju de erfarna spelarna oftast dragit på sig ett antal belastningsskador genom åren.

Magnus betonar att vår trupp idag är relativt liten, med 21 utespelare och tre målvakter, vilket gör det svårare att få in unga spelare och sänka snittåldern.

- Men vi tror på att ha den här mindre grupperingen som är tålig i träning, som kan fortsätta att utvecklas i vårt spel och gentemot konkurrenterna. För den dagen vi tar klivet upp så är vi redo för den typen av konkurrens som Allsvenskan innebär.

No items found.

LÄS FLER RELATERADE NYHETER