Sebastian Lindström ska lyfta GAIS akademi till nästa nivå

Möt akademichefen som har stora skor att fylla, och hör hur han tänker kring målsättningar för verksamheten, hur klubben ska fostra både elitspelare och bra människor, samt ambitionen att skapa större tjänster för tränare.

2023-09-06 19:00

Szofia Jakobsson

Senaste nytt

Akademin

Huvudbild på nyhet

Sebastian Lindström anställdes i år som ny akademichef, i samband med att Kenneth Gustafsson klev helt över till rollen som assisterande tränare. Men vad innebär egentligen jobbet?

– Jag är huvudansvarig för GAIS ungdomslag, hela akademin från åttaåringarna till nittonåringarna, samt projektledare för GO Fotboll Cup.

Rent praktiskt innebär det att han regelbundet följer upp spelares och ledares utveckling och utbildning. Det handlar om daglig kontakt och feedback, men även årlig utvärdering av hur väl man uppnått sina mål.

Sebastian berättar att akademin idag har ideella föräldratränare för lagen som är 8-12 år, medan huvudtränarna för 13-19 år är deltidsarvoderade.

– Så ser det ut i de flesta akademier, eller ja, inte klubbar som Malmö FF kanske, där har de råd att arvodera tränare i ännu lägre åldersgrupper. Men det är lika viktigt för ideella som arvoderade ledare att de följer vår uppsatta spelutbildningsplan och har förståelse för verksamhetsplanen och värdegrunden som de ska förmedla.

Klubben har idag inga ungdomstränare som är anställda på heltid, däremot är det flera som bygger ihop en tjänst med andra uppdrag, som exempelvis gymnasieansvar eller som ledarutbildare.

– Jag tycker att de tränare vi har bedriver en väldigt bra verksamhet. Sedan finns förstås ambitionen att skapa större tjänster, både procentuellt och lönemässigt, men man får komma ihåg att utvecklingen gått fort de senaste åren. Att ungdomstränare kan leva på fotboll är något väldigt nytt.  

Han menar på att det kräver en hel del av hans tid, men att det ändå är tacksamt med en klubb som GAIS där det inte är svårt att fylla på med föräldratränare i nya årskullar.

– Det är ambitiösa föräldrar som vill sitt och de andra barnens bästa. Många har ett gaishjärta sedan tidigare och de har en vilja att själva utvecklas. I år har dessutom nioåringarna fått två tränare som inte är föräldrar. Det är två killar som är 20 år gamla, som vill göra resan som tränare och tycker att GAIS erbjuder en bra miljö för det. Så det är kul!

Vill kunna ta hand om fler fotbollsspelande ungdomar

Rent formellt ansvarar Sebastian för att GAIS akademi uppnår de mål som är fastställda på styrelsenivå; att producera elitspelare på A-lagsnivå. Och det arbetet börjar redan i de yngre åldrarna, inte bara i fotbollen, utan även i åtagandet att fostra bra personer och lagspelare.

– Vi vill gärna att våra barn och ungdomar spelar fotboll så länge som möjligt, och målet är att de går hela vägen till att bli framtida elitspelare. De ska få en gedigen utbildning för att kunna ta en plats i GAIS A-lag.

Han poängterar att i en gedigen fotbollsutbildning så fostrar man också bra människor.

– GAIS värdegrund är viktigt, och den ska förankras gentemot spelare, föräldrar och ledare. Till vardags är det en del av verksamhetsplanen och tränarna ska jobba med det gentemot spelarna. Dessutom har man olika diskussionsforum och ett antal utbildningstillfällen som kan kopplas till värdegrund, gemenskap och förståelse.

Det talas en hel del om att GAIS ska utöka sin ungdomsverksamhet. Här vill Sebastian vara tydlig med att i vårt fall betyder det att utöka akademin med fler spelande barn och unga.

– Vi vill i GAIS kunna ta hand om fler fotbollsspelande barn och ungdomar som i vår verksamhet kan utvecklas genom den utbildning vi tror på. Att ta sig hela vägen till A-laget är svårt, men vi är övertygade om att vår utbildning är nyttig för spelare och kan vi erbjuda den till fler så kommer vi både skapa förutsättningar för fler GAIS-spelare i våra högsta serier samt framtida gaisare som även fyller våra läktare på A-lagsmatcherna i framtiden.

Det talas en del om bristen på fotbollsplaner i Göteborg, men Sebastian ser det inte som ett problem. Än.

– Det som drabbar oss är på gott och ont ombyggnationerna av exempelvis Heden. Men det gör ju att vi får bättre planer 2024, och som centrumlag behöver vi planer i centrala stan. Men i takt med att vi växer kommer vi att ha större behov.

Ska vara bland de bästa akademierna i Sverige

Kollegan Sebastian Thörnqvist, tränare i P15 och ansvarig för flickfotbollen, har en roll som zonutvecklare och spelar därför en viktig roll i kontakten med andra klubbar.

– GAIS har som centrumklubb ett ansvar gentemot andra klubbar i centrum, vi ska stödja Göteborgs fotbollsförbund med utbildning, samt göra föreningsbesök. Och det gagnar oss långsiktigt, att vi hjälper till att utbilda fler duktiga fotbollsspelare som kanske en dag också kan bli gaisare.  Dessutom har vi ett fotbollssamhällsansvar, där vi är en stor aktör som ska dra vårt strå till stacken.

Glädjen var stor i slutet av 2022 när både P19 och P17 avancerade till sina respektive högsta serier, och titt som tätt kallas flera av våra juniorer till landslagsläger och matcher. Hur ser det då ut med återväxten, då några av dessa snart lämnar juniorlagen?

– Målsättningen är att skapa den kontinuiteten i ungdomsverksamheten, så att vi över tid kan utmana i de högsta serierna. Vi ska ha en bra utvecklingsmiljö och bra matchning, det ger en större chans för spelarna att ta sig hela vägen. Och det jobbar vi med hela tiden, att få en högre lägstanivå på alla kullar, med en hög spets, att vara bland de bästa i Sverige.

Apropå att vara en av de bästa, så fick ju Sebastian själv stora skor att fylla när han tog över efter legendaren Kenneth.

– Men det är bara positivt! Han har byggt en jättebra struktur och dokumentation över många år. Nu får jag ta det till nästa steg med att förankra och integrera det i verksamheten så att det följer med ner på träningsplanen. Samtidigt utvecklas ju alla andra klubbar under tiden också, så vi måste göra det parallellt med vårt arbete.

Han menar på att klubben har gjort mycket bra i många år, och att utmaningen ligger i att fortsätta och komma upp i samma höga nivå varje år.

– Vi ska få fram landslagsspelare och A-lagsspelare i varje kull, ha ett jämnt flöde av egna produkter, ha en holistisk och långsiktig miljö på GAIS-gården, och vara ett självklart val för unga fotbollsspelare.

Certifieringen är en utvecklingsmöjlighet

Men det är inte bara spelarna som ska välja GAIS, en hel del kraft läggs även på tränarna som finns i verksamheten.

– Det är en utmaning att våra tränare även har andra jobb, men vi rör oss mot att akademin får vara en viktig del oavsett A-truppens sportsliga resultat. Vi behöver fortsätta utbilda våra tränare, och ge dem utrymme att vara kreativt i sitt arbete. Vi sätter strukturen och en röd tråd, men den ska kunna ha en kreativ frihet i hur de omsätter det i praktik.

Att driva en akademi innebär utmaningar på många plan, och konkurrensen är tuff. Sebastian tycker att GAIS jämförs och ska jämföras med elitföreningar i hela landet. Och han tycker att det finns många som gör det bra, även om han inte vill kopiera någon rakt av.

– Det finns akademier som är större än vår, framför allt ekonomiskt. Så vi får inget gratis, utan måste göra jobbet utifrån de resurser vi har. Sen kan man inspireras på olika punkter av olika klubbar, i deras träningsinnehåll, utbildning, rekrytering och scouting. Men vi är en unik klubb, och vi ska gå vår egen väg.

Nyligen fick GAIS certifieringsbesök, akademicertifieringen Unicoach bedömer elitklubbarna på en mängd punkter för att sedan komma fram till en ranking. Sebastian har slitit hårt med att få in alla dokument som krävs, och bokat in medarbetare från klubben till intervjuer under besöket.

– Man kan få 1-7 stjärnor i certifieringen, och det är baserat på över 250 frågor där man svarar på om man jobbar med respektive punkt eller ej, samt om det är integrerat i verksamheten. Det kan handla om allt från spelutbildningsplanen för 10-12-åringar, till värdegrund, och hjärtstartare på anläggningen.

Under besöket följer man upp på dokumentationen, tittar på träningar och pratar med tränare.

– Men det är faktiskt i första hand en utvecklingsmöjlighet. Vi får massor av feedback, och de vill hjälpa oss att bli bättre. Så även om man tilldelas en summa beroende på sin ranking så handlar det om mer än bara pengar.

2022 fick GAIS 1 stjärna, och målet för 2023 är att lyfta sig till 2 stjärnor, för att sedan komma upp till 3 året därpå.

– Det handlar om att ta steg framåt. Vissa bitar kan man inte nå, som hur mycket personal vi anställer, det måste vara rimligt vad man satsar på. Och det är en bred certifiering, de tittar inte bara på träningen utan även faciliteter, hur många spelare vi får upp på elitnivå över tid, och så vidare. Så det finns inga kortsiktiga lösningar hit och dit som ger stjärnor.

Hösten närmar sig, och med den också en ny omgång av GO Fotboll Cup, som Sebastian ansvarar för. Men eftersom han inte var med förra året så är han tacksam för att mycket av organisationen runt cupen redan rullar, och han har styrelseledamoten David Perhed att luta sig mot.

– Det är en fungerande organisation och vi vet vad vi ska göra. Jag får se och lära, och det ska bli spännande att se det på plats. Vi har en ganska bra mix mellan lokala lag och lag från övriga Sverige och till och med Norden. Men det är en utmaning att ha både bredd- elit- och flickklasser som vi har, för vi vill ju fylla klasserna, hålla en bra nivå och genomföra ett bra evenemang för alla deltagare.

Trots att vi bara är i augusti så vågar Sebastian Lindström blicka framåt mot ett 2024.

– Vi ska fortsätta på samma spår, att driva akademin framåt ihop med tränare och spelare. Om vi tittar på spelare som Anes Cardaklija, Carl Juhlin och Simon Sjöholm så är de bevis på ett bra arbete som gjorts av Kenneth och Mikael (Lindström). Vi vet att metoderna fungerar, annars hade de inte nått A-truppen och landslaget. Och vi har fler på gång, många som kan ta stora kliv. Och är man tillräckligt bra och motiverad så finns vägen från akademin till A-truppen, den är jag mycket nöjd med att Fidde, Kenneth och Alexander (Severin) har skapat.

No items found.

LÄS FLER RELATERADE NYHETER