130 år med GAIS - GAIS vinner Svenska Cupen 1942

I ett antal artiklar under 2024 gör Andy Bolander nedslag i den grönsvarta historien. Det blir såväl solskenshistorier som nattsvart mörker, allt det som är en del av klubben med stil, klass och tradition. Vi tar avstamp i den så aktuella Svenska Cupen, men förflyttar oss tillbaka till 1942.

2024-02-14 11:00

Andreas Bolander

Klubben

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet

GAIS hade oddsen emot sig när det var dags för cupfinal mot svåra Elfsborg på Råsunda i mitten av oktober 1942. Men de grönsvarta var starkast på den regntunga planen och spelade hem klubbens hittills enda cupguld. Segerskytten Folke Lind skulle dock inte minnas mycket av sin hjälteinsats.


Lind hade nämligen fått en hård spark mot hakan strax efter pausvilan och fick omtöcknad hjälpas till omklädningsrummet. Ställningen var 1-1, GAIS hade reducerats till tio man (inga byten på den tiden). Läget var prekärt.


Det var då, efter drygt tio minuters frånvaro, som Folke Lind beslutade sig för att åter beträda planen, trots den egna lagledningens protester. Folke var inte helt kurant, det sägs att han tog fel på planens spelriktning vid något tillfälle. Ändå var det just han som i den 72:a minuten nickade in det vinnande 2-1-målet på Rune Östlings inlägg från vänsterkanten.


På plats på Råsunda denna kalla höstdag befann sig prins Gustaf Adolf. Hans "välgörande korta” tal återgavs i sin helhet i Dagens Nyheter dagen efter finalen:


“Trots de svåra förhållandena, en hal och tung plan och kallt väder, tyckte jag att det bjöds på utmärkt fotboll, och de 2x45 minuterna har gått överraskande fort. Men trots att spelarna har sprungit sig varma och trötta, ser jag att de står och fryser och för att pigga upp dem igen föreslår jag ett fyrfaldigt leve för segrarna Gais”.


Det här var blott den andra cupfinalen genom tiderna. Svenska Cupen var alltså en ny företeelse i den svenska fotbollskalendern och anledningen till detta påfund kan faktiskt härledas till det brinnande världskriget. Varken svenska klubbar eller landslag hade på grund av de rådande konflikterna i världen längre möjlighet till att tävla mot internationellt motstånd och i valet mellan att utöka Allsvenskan från 12 till 14 lag eller “hitta på” en ny turnering föll valet på det sistnämnda.


I den första upplagan 1941 hade GAIS stupat mot Degerfors i kvartsfinalen. 1942 kom revanschen men vägen mot Råsunda hade inte varit spikrak. Förlängning hade krävts mot svagt motstånd (IF Verdandi och Avesta AIK) i de inledande omgångarna. Den största segern (6-1) registrerades mot Degerfors i kvartsfinalen innan Halmstads BK besegrades med 3-1 i semifinalen, båda matcherna på Gamla Ullevi.


Många trodde att “mäktiga” Elfsborg, med kanoncentern Sven Jonasson i laget och med tre allsvenska guld på de föregående sex åren, skulle bli övermäktiga i finalen. Under samma period hade GAIS, för första gången i klubbens historia, harvat i rikets andradivision under tre tunga säsonger, innan uppflyttningen 1941. Dessutom hade de grönsvarta underpresterat i Allsvenskan hösten 1942 med bara två vinster på tio försök.


Men en strong laginsats, samt en segerskytt som inte visste vad han gjorde, gav GAIS en titel som åtminstone vi supporters aldrig bör glömma.

Bilddigitalisering: Peter Mellberg

No items found.

LÄS FLER RELATERADE NYHETER