Nu är GAIS flickfotboll igång

2021-02-14 1:00

Anders Fagerlund

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet

På årsmötet 2020 beslutades att GAIS verksamhet ska kompletteras med fotboll för flickor och i slutet på januari 2021 gick första träningen av stapeln. Välkomna är alla tjejer födda 2012 och 2013 och självklart även engagerade föräldrar.

Vi ringde upp Mikael Lindström - akademiansvarig för fotbollsskolan, ungdomslag upp till P14 och numera även flickfotbollen.

GAIS flickfotboll är igång! Hur känns det?

– Jätteroligt givetvis! Vi har sedan tidigare tjejer involverade i Gårdsstensfotbollen och i fotbollsskolan, och nu var det hög tid att starta ett ungdomslag för enbart flickor. Önskemålet har funnits länge, dels från mig själv men inte minst från de föräldrar som redan har sina söner i något av våra ungdomslag. Vi har redan fått ihop ett bra gäng med tjejer, 8-9 år, och det har varit väldigt positiv respons så långt. Det är nog inte förvånande för någon att de flesta av föräldrarna själva är supportrar till klubben och kommer med sina döttrar till träningen i grönsvart halsduk.



Varför just 8-9-åringar? Varför inte yngre eller äldre?

– Vi har satt 8 år som gräns både för tjejer och killar i GAIS akademi. De flesta barn börjar ju med fotboll i sitt närområde och får upp ett intresse för sporten i en förening nära hemmet, vilket oftast är enklast för alla parter. Dessutom kräver yngre spelare fler ledare, vilket vi just nu inte har tillräckligt med. Tonåringar har vi valt att inte ta emot i dagsläget eftersom vi ännu inte kan erbjuda dem att gå vidare i ett damlag. Ambitionen är ju att den möjligheten ska finnas i framtiden, men vi vill bygga det här från grunden och på lång sikt. Vi vill att ett eventuellt damlag till största delen ska bestå av egna spelare.

Märker du någon skillnad mellan tjejer och killar när de kommer till GAIS?

– Killarna har ofta ett tydligare driv direkt när de kommer, de är från början inställda på att de ska spela fotboll och bli proffs. Tjejerna kan vara lite mer avvaktande och är där för att prova på, men när de märker att de tycker att det är roligt blir de ofta extremt engagerade, med en väldigt positiv inställning och ambition.

Vad är planen för denna första säsong?

– Vi vill förstås se till att sätta organisationen och laget och avsluta året med en stabil grund inför 2022. Det finns platser kvar för både spelare och föräldrar som vill engagera sig och vi välkomnar alla! Vi tränar på Heden på onsdagar och Gaisgården på söndagar, och vi tycker det är ett viktigt första mål att tjejerna känner sig hemma och trygga på bägge platser.

– De kommer sannolikt att spela oftare på Heden när de blir lite äldre eftersom det är lättare logistiskt, men vi tycker även det är viktigt att de känner en tydlig koppling till klubben. Därför är regelbunden vistelse på Gaisgården också en viktig del och dessutom behövs det fler engagerade tjejer där. Sedan ska vi givetvis se till att spela matcher mot andra flicklag också!

Du nämnde att ni har platser kvar både för spelare och ledare. Hur gör den som är intresserad?

– Det finns ett formulär på gais.se som vi vill att vårdnadshavaren fyller i (läs mer). Som sagt, alla flickor födda 2012 eller 2013 är varmt välkomna och det vore toppen om fler föräldrar hade möjlighet att vara med och hjälpa till. Man behöver bara vara ombytt i lämpliga kläder och skor, ingen särskild utrustning behövs. Har man inga fotbollsskor går det lika bra med vanliga gympaskor.

Vad gör du när du inte tränar GAIS-flickor?

– På dagtid är jag fastighetskoordinator på Sahlgrenska, jag jobbar bland annat med ombyggnationer. På kvällar och helger är det träningar och matcher med de olika 16 lagen i GAIS akademi jag jobbar med. Och så ska man ju självklart hinna se A-laget spela.

Det låter som att det inte blir så mycket fritid? Hur får du ihop det?

– Nej, det gäller att planera! Det är egentligen bara GAIS som utgör min fritid och det är så jag vill ha det, jag har varit aktiv i klubben så länge nu och tycker att det är jätteroligt. Förutom på fredagskvällar, den tiden ägnar jag mig bara åt familjen.

Avslutningsvis: Vad är det viktigaste syftet med flickfotbollen, som du ser det?

– Att GAIS ska erbjuda ungdomsverksamhet för alla som är intresserade, oavsett vem man är eller var man kommer ifrån. Både tjejer och killar ska känna att det finns en plats för dem i den här klubben.

Text: Johanna Ageborg
Foto: Christine Odding

No items found.

LÄS FLER RELATERADE NYHETER