Motståndarkollen

Motståndarkollen: Varbergs BoIS

Få koll på Varbergs BOIS, som satsar ungt och bygger underifrån!

På lördag möter GAIS Varbergs BoIS i en träningsmatch på Håstens IP, ett par crossbollar från själva samhället. Matchen kommer att spelas på konstgräs och är för GAIS del är det den näst sista matchen innan seriespelet drar igång.

Varberg håller som bekant till i vår högsta serie efter att de vunnit Superettan för två år sedan.  Lite oväntat för många, speciellt då de året innan kvalade (och vann) mot Oskarshamns AIK för att undvika nedflyttning till division ett.

Hallandslaget kommer närmast ifrån en vinst mot IFK Värnamo med 2-0 och har dessförinnan förlorat mot Jönköpings Södra IF (4-2) och Tvååker IF (1-0). De har däremot slagit Östers IF (1-0), Lunds BK (3-1), Torns IF (2-0) och Norrby IF (3-1) samt kryssat mot Örgryte IS (0-0) och Halmstads BK (3-3).

Precis som förra helgens motståndare J-Södra så har även Varberg har drabbats av en viss spelarrotation, men man har i alla fall fått behålla stommen i laget. Mest anmärkningsvärt är att Albert Ejupi lämnade inför säsongen men hittade ingen klubb och kom tillbaka till truppen nyligen.

In har även Simon Karlsson Adjei,(Assyriska IK), Robin Simovic (Odds BK), Oliver Stanisic (Örgryte IS – som tillhörde klubben året innan de gick upp), Gustav Nordh (Team Thorengruppen FF), Victor Karlsson (Onsala BK), Albin Mörfelt (IK Frej Täby,numera Hammarby Talangfotbollförening), Jakob Lindahl (IF Sylvia), Philip Mårtensson (Trelleborgs FF), Montader Madjed (Östers IF) och Jean-Carlos De Brito (Hammarby IF) kommit.

De största tappen har självklart varit anfallaren Astrit Selmani som Varberg hittade i Torn och såldes till Hammarby för cirka 10 miljoner. Försvunnit har även Junes Barny, (Enosis Neon Paralimniou, Cypern), Alibek Aliev (FC Trollhättan), Jesper Modig (Trelleborgs FF), Alexander Johansson (IK Brage, lån), Rasmus Cronvall (Tvååker IF, lån), Gustaf Norlin (IFK Göteborg), Erion Sadiku (Genoa Primavera), William Kvist (Landskrona BOIS), Sebastian Nanasi (åter till Malmö FF efter lån), Robin Book (klar för J-Södra efter lån), Sebastian Möller (slutat), Samuel Monday (klubb ej klar), Axel Pettersson (Ljungskile SK) och Edwin Condrup (Lunds BK).

Även om Varberg fått in ett meriterat nyförvärv i Robin Simovic har man främst hittat sina nyförvärv från de lägre divisionerna och tränaren Joakim Persson hyllar bland annat Albin Mörfelt, värvad från division 1, som den största talangen han tränat.

Detta har varit framgångsrikt för hallänningarna som även slussat in de långa mittbackarna Joakim Lindner och Hampus Zackrisson i organisationen som säljare. Att jobba med yngre talanger och bygga på spelare underifrån verkar vara en bra metod att jobba efter för lag med lägre budget.

Återstår att se hur Varberg förvaltar Selmani-miljonerna, om de kan lyfta ytterligare eller om det ger dem den hybrisen som ibland kan drabba en och annan gaisare på försäsongen. Varberg har under sina träningsmatcher framförallt använts sig av en trebackslinje. Troligt är väl att det blir en sådan vi möter. Hursomhelst hoppas vi att vi kan undvika de ångestfyllda resultat och matcher som vi haft genom åren mot Varberg och kan sätta deras backlinje ordentligt på prov.

Text: Mikael Engelbertsen

Inför matchen

Detaljerna
Vad: Varbergs BoIS –  GAIS.
När: Lördag 27/3 kl. 14.00.
Var: Håstens IP, Varberg.
Domare: Bojan Pancic.

Följ matchen
Som vanligt spelar vi inför tomma läktare, men du kan följa matchen via GP.se.

Köp årskort via denna länk
Det viktigaste du kan göra för att stötta GAIS är att köpa årskort även för säsongen 2021, berättade Jonas Andersson i en intervju igår. Just nu vet vi inte när vi får börja ta in publik på matcherna, men i dessa osäkra tider finns det i alla fall en sak som klubben kan garantera. Att när vi väl får öppna grindarna igen så är det våra årskortsinnehavare som står först i kön. Tack för att du stöttar GAIS!