Motståndarkollen

Motståndarkollen: IK Brage

Dags för återstart i Superettan och viktig match för GAIS direkt. Vi möter IK Brage som också letar form och förstärkningar i truppen för att kunna ta sig upp från den sista plats de för tillfället innehar. Idag kan du få bättre koll på det klassiska borlängelaget.

På lördag ställs Göteborgs Atlet & Idrotts Sällskap mot Brage, ett motstånd som vi förra året förlorade mot både på hemmaplan och på bortaplan med uddamålet.

Brage är ett välbekant lag för de flesta som följer Superettan. För några år sedan var de på vippen att kvala sig till allsvenskan men gick bet på Kalmar FF. När de tog klivet upp från division 1 2018 slutade de sexa och året efter trea. Men likt många lag som gör når topplaceringar i serien tappar man ofta ett par tongivande spelare och trupprotationen gör som oftast att man riskera att halka ned en bit kommande år.

Detta har nu även drabbat Brage som tabellmässigt just nu är seriens sämsta lag. Även om de spelat jämt mot flera av motståndarna hittills och även om Superettan är en jämn serie har de endast vunnit två matcher.

De mest kännbara tappen från de säsongerna när de låg längre upp i tabellen har varit: Christian Koakou, Benjamin Hjertstrand och Kristian Andersen. Kouakou återfins i Sirius, Hjertstrand i Örebro medan Andersen flyttat tillbaka till Danmark.

Men fler spelare har lämnat klubben inför 2021: Peter Rosdahl (IF Karlstad Fotboll), Alexander Ekblad (slutat), Carlos Garcia (slutat) Bantu Mzwakali (Swallows FC), Nikita Kashaev (Linköping City), Jonathan Lundbäck (Umeå FC),Pontus Jonsson (Gefle IF), Karl Johansson (Korsnäs), Marcus Bergsten (Korsnäs) och Emil Magnusson (slutat) gjort.

I övrigt finns flera av spelarna kvar från den lyckade säsongen då de nådde kval, vilket vittnar om en tuff uppgift för Atleterna.

Brage tränas sedan en tid tillbaka av Kleber Sarenpää och spelar som bekant sina hemmamatcher på Domnarsvallen. Inför i år har Brage värvat Adil Titi (lån IFK Göteborg), Viktor Frodig (Umeå FC), André Reinholdsson (Trelleborgs FF) och Niklas Söderberg (IF Sylvia). Dessutom har Alexander Johansson (på lån från Varbergs BoIS) och Nathan Mavila tillkommit inför säsongen men båda har lämnat klubben under sommarfönstret.

Istället har klubben tagit in anfallaren Shkodran Maholli och Nicolas Gianini Dantas under sommaren men just nu verkar det vara oklart ifall de spelar mot GAIS. Enligt Borlänge Tidning så kommer även truppen förstärkas av Siriusspelaren Joakim Persson och troligtvis kommer Brage fortsätta leta spelare under sommarfönstret.

GAIS och Brage har mötts många gånger under åren. Bland annat i ett kval till Allsvenskan 1965. GAIS vann den matchen med 2-0 och värt att notera är att publikrekordet som slogs den matchen (14206) står sig än idag.

Vi hoppas på tre pinnar för atleterna och välkomnar en betydligt större publik den här matchen än tidigare.

Text: Mikael Engelbertsen

Inför matchen

Detaljerna
Vad: GAIS – IK Brage
När: Lördag 17/7 kl 15.00.
Var: Gamla Ullevi
Domare: Fredrik Oppong
Avstängda: Pontus Hindrikes.

Följ matchen
Matchen kan följas på plats. Årskortsinnehavare har haft förtur gällande biljettköp men samtliga som vill gå på matchen har nu möjlighet att köpa biljetter via denna länk.

Som vanligt kan också du följa matchen via Discovery+ förutsatt att du har abonnemanget Total. Teckna ditt avtal via denna länk så får GAIS ett bidrag från Discovery+.