Motståndarkollen: Halmstads BK

Under årets tre första veckor har GAIS tränat för fullt med den delvis nykomponerade truppen. På lördag är det äntligen dags för den första träningsmatchen att gå av stapeln. Anrika Halmstads BK står för motståndet och Valhalla IP är skådeplatsen för drabbningen.

Senast de två lagen gjorde upp drog halläningarna det längsta strået på Gamla Ullevis hybridgräsmatta. Slutresultatet skrevs till 1-2 där Marcus Bergholtz kanonmål var behållningen för GAIS del. Sedan dess har en hel del hänt i såväl hemma- som bortalaget.

HBK hårdsatsar inför 2019

Säsongen 2017 trillade Halmstad ur landets högsta serie och säsongen 2018 var tänkt att vara året då laget skulle återta platsen i allsvenskan. En utmaning som visade sig vara aningen för tuff då laget hamnade på en femteplats, tre poäng från positivt kval. Internt ser man säsongen som ett misslyckande och har därför förstärkt rejält inför 2019-års upplaga av superettan.

Det nyförvärv som får en att höja på ögonbrynen mest är den 36-årige mittbacken Andreas Johansson. Med många års erfarenhet från bland annat Bochum i tyska Bundesliga och SM-guld med IFK Norrköping i bagaget bör han betraktas som en av superettans absolut bästa spelare.

Vidare har man lyckats få Sadat Karims namnteckning. Anfallaren gjorde under fjolåret elva mål och tre assist i bottenlaget Landskrona BOIS och är en spelare att hålla koll på. Även mittfältaren Joel Allansson är ett etablerat namn som anslutit Bollklubben inför säsongen.

Det är även värt att notera att man har tappat den interna skyttekungen Kosokue Kinoshita från förra säsongen som då svarade för 13 fullträffar. Han presenterades nyligen för belgiska Sint Truiden.

Ett tufft första test för GAIS

Det är fortsatt Igor Krulj som tränar laget, däremot har man tagit in en minst sagt profilstark assisterande tränare i Keith Millen inför säsongen. Han har tidigare varit bland annat “Caretaker manager”, eller tillfällig tränare, för Premier League-laget Crystal Palace men kommer senast från motsvarande roll hos Milton Keynes. Kontakten mellan HBK och Millen förmedlades bland annat av svensk och Halmstadbekantingen Roy Hogdson som lovordade klubben så pass mycket att övergången roddes i land.

Det är givetvis svårt att spekulera i hur Halmstad kommer ställa upp i lördagens match och det kommer garanterat bli flertalet byten. Tränare Krulj varvade under förra säsongen mellan systemen 3-5-2, 4-3-3, och 4-4-2. I en intervju som han nyligen gjorde med SvenskaFans talade han om sin fotbollsfilosofi i termer av att vara ett attackerande lag med en stark identitet men att samtidigt ha en stark försvarslinje.

 

En högst spekulativ startelva för HBK skulle kunna se ut på följande sätt:

Malkolm Nilsson
Jesper Westerberg – Andreas Johansson – Peter Larsson – Thomas Boakye
Oscar Peterson – Joel Allansson – Pontus Silfwer – Gabriel Gudmundsson
Johan Oremo – Sadat Karim

Sammanfattningsvis ställs våra grönsvarta hjältar inför ett svårt test direkt under försäsongen. Det är vidare ett ypperligt tillfälle att bekanta sig med de nya spelarna. Se till att pälsa på er rejält så ses vi på Valhalla klockan 12 på lördag för att heja fram det vackraste av lag!

Inför matchen

Detaljerna
Vad: GAIS – Halmstads BK.
När: Lördag 26/1 kl. 12.00.
Var: Valhalla.

Biljetter
Du går in gratis med årskort för 2019. Entré till matchen kostar annars 100 kr för vuxen medan studerande, pensionärer och ungdomar (13-18 år) betalar 50 kr. Barn under 13 går in gratis. Kiosken är öppen inför och under matchen och Makrillarna säljer GAIS-souvenirer på plats. Du kan betala med kontanter och Swish.

Text: Andres Kriisa